Werken in het buitenland
Vorige

1 van 115

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij aan quiet vacationing?

Ik zit vast in het buitenland. Wat als ik niet op tijd terug op het werk geraak?

Ik zit vast in het buitenland
De algemene regel is dat iedereen al het mogelijke moet doen om op zijn werk te raken.

Kris De Meester, verantwoordelijke welzijn op het werk bij het VBO, licht toe: “Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag je wegblijven van het werk en word je toch doorbetaald. Een vulkaanuitbarsting en de daaropvolgende sluiting van het luchtruim is duidelijk een geval van overmacht.” Vastzitten op een luchthaven, is dus een geldige reden om niet te gaan werken.Als er tenminste geen alternatief voor handen is.

“Je moet kunnen bewijzen dat je alles gedaan hebt om op je werk te raken”, zegt De Meester. “Als je na een citytrip in Londen niet terug naar huis kunt vliegen, heb je het hele weekend tijd om op een andere manier het land terug binnen te geraken. Wie in de States vertoeft, heeft natuurlijk minder mogelijkheden.”

Moet je vakantiedagen opnemen voor de gemiste dagen?

“Je wordt verondersteld de nodige maatregelen te treffen om toch thuis te geraken”, vertelt De Meester. “Maar de werkgevers blijven redelijk en verwachten niet dat je 2.000 euro uitgeeft aan een taxi om toch maar maandagochtend vroeg op het werk te kunnen verschijnen.”

Je werkgever zal je waarschijnlijk niet verplichten vakantiedagen op te nemen voor de dagen dat je gestrand zat in het buitenland, maar veel hangt af van de goodwill van de werkgever. “Bedrijven zullen ongetwijfeld veel redelijkheid aan de dag leggen. Iedereen begrijpt dat dit onvoorziene omstandigheden zijn”, zegt De Meester.

“Het is belangrijk met je werkgever te overleggen en hem op de hoogte te houden”, zegt De Meester. Bel je werkgever als je er echt niet geraakt en maak afspraken. Zomaar niet komen werken, zonder iets te zeggen, mag dus niet.

Wat als je voor je werkgever in het buitenland zit?

Als je voor je werk in het buitenland zit, liggen de kaarten iets anders. Niet alleen mag je van je werkgever verwachten dat hij voor een alternatief vervoersmiddel zorgt, vaak komt je bedrijf ook tussen in de extra gemaakte kosten.

Heel wat multinationals hebben medewerkers die op dit moment vastzitten in het buitenland. Ze zijn volop alternatief vervoer aan het regelen zodat hun medewerkers die voor hun werk in het buitenland zitten, toch thuis geraken. “Momenteel doorkruisen taxi’s op vraag van bedrijven gans Europa, om gestrande collega’s op te pikken. En ook de huurwagenbedrijven doen goede zaken”, vertelt De Meester.

(dvh) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook