Ontslag nemen
Vorige

1 van 100

Volgende
Volgend artikel:

Werkgevers krijgen de keuze: hybride werken of ‘quiet quitting’

"Ik wil terug gaan studeren en moét daarvoor ontslag nemen. Heb ik recht op een uitkering?"

"Momenteel werk ik, maar ik zou in september graag verpleegkunde studeren. Na een gesprek met mijn baas wil hij me niet ontslaan in onderling overleg. Daardoor moet ik zelf mijn ontslag indienen en verlies ik het recht op een uitkering. Verpleegkundige is een knelpuntberoep; kan dat een geldige reden zijn om alsnog een uitkering te krijgen?" Het antwoord van Kathy Diellis, SD Worx.

Je vraagt je eigenlijk af of je ontslagname zal beschouwd worden als een werkverlating met wettige reden.

Sanctie: 4 tot 52 weken uitsluiting uitkering

Want als dat niet het geval is, kan je het recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen. De sanctie kan varieren van een verwittiging tot een uitsluiting van het recht op uitkeringen van 4 weken tot 52 weken. De uitsluiting kan zelfs voor onbepaalde duur zijn indien de werkverlating met het opzet gebeurde om uitkeringen aan te vragen en werkloos te blijven.

Onafhankelijk van je wil werkloos

De uitgangspositie voor het recht op werkloosheidsuitkeringen is dat je onafhankelijk van je wil in een situatie terecht komt zonder arbeid en zonder loon.
In de wetgeving zijn een aantal situaties opgesomd die niet voldoen aan de vereiste ‘onafhankelijk van je wil’. Een voorbeeld hiervan is het verlaten van een passende job zonder wettige reden.

Opleiding geen wettige reden

De vraag is natuurlijk wat een wettige reden is. Kan het opstappen om een opleiding in dagonderwijs te volgen als een wettige reden beschouwd worden?

Het antwoord is negatief. Het volgen van een opleiding, zelfs als ze leidt naar een diploma voor een knelpuntberoep, is nooit een wettige reden voor werkverlating.

Dus: als je je ontslag geeft om opnieuw te gaan studeren, kan je gedurende een welbepaalde periode je recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen.

2 augustus 2019
Anderen bekeken ook