Cederic Verspeelt (32) uit Merelbeke studeerde elektromechanica. Met al wat ervaring als allround technieker op zak, werd hij in 2018 HVAC-technieker bij De Dienst FM Themagebouwen van de Stad Gent. “Themagebouwen zijn alle gebouwen van de stad die niet verbonden zijn met onderwijs, crèches of woonzorgcentra”, legt Cederic uit. “Het gaat om meer dan honderd gebouwen, zoals administratieve gebouwen, musea, buurthuizen, recreatieve ruimtes, noem maar op.”
Toevallig kwam Cederic tijdens zijn vorige job in contact met mensen die voor Stad Gent werken. De ontmoeting liet een indruk op hem na. “Ook al heeft de stad veel medewerkers, je bent geen nummertje”, vertelt hij. “Dat sprak me meteen aan. Net als de job zelf, trouwens. Hier werk je namelijk met zowel nieuwe als oude installaties, terwijl in de privésector alle installaties nieuw zijn. Voor de elektrische vloerverwarming of luchtventilatie in het Gravensteen, bijvoorbeeld, kan je niet zomaar de vloer uitbreken of een gat in de muur boren (lacht). Je moet die andere technieken leren kennen. Dat is heel interessant. En intussen krijg je een blik achter de schermen van die historische gebouwen.”
Word HVAC-technieker bij Stad Gent
Ook de sfeer in het team maakt Cederics job voor hem zo mooi. “Wat je doet als HVAC-technieker, hangt al eens af van het weer. Op koude dagen ga je vaker chauffages herstellen in de wat oudere clubhuizen voor senioren, bijvoorbeeld. Ons themagebouwenteam met loodgieters en elektriciens hangt ook goed samen. We kunnen op elkaar rekenen en spelen op elkaar in. We moesten bijvoorbeeld eens snel de verwarming in het stadhuis herstellen. Twee techniekers gingen toen al ter plaatse aan de slag, terwijl de andere twee om het nodige materiaal gingen. Zo zaten onze collega’s niet lang in de kou.”
“Je voelt een zekere trots als je door de stad loopt”, zegt Cederic. “Je draagt namelijk bij aan een team dat alle gebouwen in de stad tot hun recht laat komen. Het contact met de burger zit altijd wel goed, en ook intern verloopt alles heel menselijk. Zo heb ik bijvoorbeeld de vrijheid om mijn taken zelf in te plannen. Mijn leidinggevende staat altijd klaar om me te ondersteunen, ook nadat ik mijn opleiding op de werkvloer afrondde. En waar ik bij mijn vorige jobs de hr-afdeling moest contacteren via mail of telefoon, kan ik hier gewoon bij HR collega's als Yana binnenstappen als ik een vraag heb. De drempel om iets te vragen is heel laag. Ten slotte ben je hier als jong persoon met doorgroei-ambities op de juiste plek. Binnen nu en vijf jaar zou ik intern willen solliciteren voor een controlefunctie of projectleider. Daar zijn interne opleidingen en examens voor, en dat motiveert me.”
“Ik kom elke dag met de fiets naar het werk, dus de fietsvergoeding is alvast een voordeel dat mag tellen”, lacht Cederic. “Daarnaast zijn er mooie voordelen als een hospitalisatieverzekering en eco- en maaltijdcheques. Er zijn 35 verlofdagen, wat meer is dan in de privésector. Verder werkt Stad Gent sinds kort met glijdende uren, waardoor je je werkdag flexibeler kan indelen. Je kan bijvoorbeeld eerst je kindjes nog naar school brengen, of vroeger vertrekken in functie van je hobby. Op een mooie dag stop ik soms om twee uur ’s middags om met de koersfiets te gaan rijden. Het mooiste is dat ik nu, in tegenstelling tot toen ik in de privésector werkte, weet om hoe laat ik thuis zal zijn. Die betere werk-privébalans betekent veel voor me.”
Versterk het team van Cederic en solliciteer hier!
Ontvang nieuwe 'Stad Gent ' jobs meteen in je mailbox.