Dit zijn de beste werkplekken
Elk jaar maakt het Great Place To Work Institute Belgium de Best Workplaces van België bekend. Maar welke organisaties zijn Best Workplace?
“Vroeger spraken we over de work-life balance, vandaag gaat het om work-life integration: werk en privé zitten helemaal met elkaar verweven”, stelt Linda Cappelle, CEO van HR-partner Bright Plus. Die integratie heeft voordelen. “We kunnen tijdens het werk even onze kinderen afhalen van school en daarna verder werken. Maar het heeft ook zijn valkuilen, want je staat altijd ‘on’. Terwijl we ook af en toe nood hebben aan een pauze.”
Sinds eind vorig jaar bestaat er in ons land een wettelijk kader voor deconnectie van digitale hulpmiddelen voor het werk, zoals smartphone of pc. Dit is bedoeld om de vrije tijd en rust van medewerkers te respecteren. Bedrijven met minstens twintig werknemers moeten dit recht opnemen in hun cao of arbeidsovereenkomst. “Op zich een goede zaak. Op die manier maak je het ook bespreekbaar in je organisatie”, zegt Linda. Ze ziet hier een belangrijk thema in.
Deconnectie is dus broodnodig, maar iets van bovenaf opleggen, is volgens Linda geen goed idee. “Je moet er flexibel mee omgaan, want iedereen heeft andere noden. Wij gaan niet na 18 uur de server afsluiten.” Alles begint met goede communicatie en afspraken.
“Tegelijk geef je ook aan dat het oké is om niet bereikbaar te zijn, zoals tijdens het weekend en vakanties. En je maakt hierover afspraken met je team en leidinggevende. Ga je met verlof, dan is een goede overdracht alvast cruciaal. Daarnaast is het ook een kwestie van wederzijds respect en vertrouwen. Dus ook vertrouwen in je collega’s die aan het werk blijven en ervoor zorgen dat de zaken goed lopen.”
Deconnecteren doe je overigens niet alleen tijdens de vakantie. “Ook tijdens de werkdag bouw je het best enkele pauzemomenten in. Zo eet je beter niet altijd achter je pc, maar op een plek samen met je collega's. Of tijdens de middagpauze maak je na de lunch een korte wandeling”, oppert Linda Cappelle. “En ’s avonds zet je dan bewust je brein op rust.”
CHECK: Hoe zit het met jouw recht op deconnectie na de werkuren?
Hoe pakken de collega’s van Bright Plus het aan? De laptop gaat alvast uit tijdens de vakantie. “Zelf schakel ik mijn out of office pas op maandagnamiddag uit, terwijl ik al op maandag terug ben uit vakantie”, vertelt Joke Mestdagh, account manager bij Bright Plus. “Het laat me toe om prioriteiten te stellen en de meest dringende zaken eerst aan te pakken, zeker na een lang zomerverlof.”
Joke kijkt tijdens haar vakantie zo weinig mogelijk naar werkberichten op haar smartphone. “Twee dagen vooraleer ik terugkeer, check ik wel soms al eens mijn mails. Dat geeft mij een ‘gerust’ gevoel, maar dat is voor iedereen anders en wordt totaal niet verwacht.”
Collega Cinthia Vanneste, HR business partner bij Bright Plus, geeft als tip om tijdens de vakantie je werkgerelateerde notificaties uit te schakelen. “Anders draait je molentje toch maar verder”, stelt ze. “Daarnaast is het een kwestie van een goede overdracht en alles loslaten.”
Lees ook: Wat met jouw 'recht van deconnectie' in de praktijk?
Neemt Linda Cappelle als CEO zelf haar laptop mee op vakantie? “Bij mijn laatste vakantie heb ik mijn laptop bewust thuisgelaten. Mijn smartphone had ik wel bij, al hou ik die voor werkzaken dan wel op afstand. Toegegeven: ik moet soms op mijn tanden bijten om niet te reageren. Maar ik vind dat ik ook wel het voorbeeld moet geven”, stelt ze.
“Zodra je één keer hebt geantwoord, is er ook geen houden meer aan. Zo neem ik dus afstand en heb ik altijd veel ideeën als ik terugkeer van vakantie. En als het tijdens mijn verlof echt brandt, kunnen ze me altijd bellen of whatsappen (lacht).”
Zowel Cinthia als Joke werkt vier vijfde. Deconnectie is ook in zo’n situatie een belangrijk aandachtspunt.
“In die vrije dagen is het fijn dat je collega’s je afwezigheid respecteren. Ik neem met plezier een telefoontje op tijdens mijn vrije namiddagen, maar de gedachten zijn dan wel terug in werkmodus. Het is een van de gevolgen van die work-life integration”, stelt Joke. “Ook op mijn viervijfdedagen kijk ik soms naar mijn mails als ik een antwoord verwacht. Maar dat is dan natuurlijk mijn eigen keuze”, vult Cinthia aan.
Een collega storen na de uren? Mij niet bellen!
Bovendien wijst Cinthia op de verwachtingen om tijdens het jaar bijvoorbeeld ’s avonds nog voor het werk te mailen. “Dat is niet de bedoeling en al helemaal geen verplichting”, stelt ze. “Je kunt het bijvoorbeeld zo instellen dat je mail pas de dag nadien toekomt. Zo voelen de collega’s zich niet aangespoord om te werken buiten de uren”, stelt ze. “Er is bij Bright Plus een zekere cultuur rond zelfzorg. Ook dat is belangrijk.”
Joke benadrukt ook nog de (bedrijfs)cultuur van wederzijds respect en vertrouwen. “Je moet er zijn voor elkaar en inspringen waar nodig. De ander doet dat ook voor jou.” En Cinthia waardeert de cultuur van aanmoediging. “Zo moedigen we mekaar tijdens de werkdagen vaak aan om te stoppen met werken en bijvoorbeeld te gaan wandelen. Als een soort van mental carwash. Want het is meer dan oké om af en toe een pauze te nemen.”
Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
30 juni 2023Elk jaar maakt het Great Place To Work Institute Belgium de Best Workplaces van België bekend. Maar welke organisaties zijn Best Workplace?
Bright Plus, en diens overkoepelde groep RGF Staffing, heeft als missie om het meest duurzame HR-bedrijf van de wereld te worden tegen 2030.
Vanaf 2024 gelden een aantal nieuwe regels die te maken hebben met het opnemen van je vakantiedagen...
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.
Niet iedereen is altijd even kwalitatief gemotiveerd. Uit recent marktonderzoek blijkt namelijk dat er nog te weinig geweten is over dit topic.
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Het is niet omdat je niet of minder goed hoort, dat die droomjob niet voor jou weggelegd is. De beroepsgroep van slechthorenden is groter dan je zou denken.
35% van de Vlamingen verveelt zich naar verluidt wel eens op het werk...