Kan een bedrijf mij zomaar vervangen door een ander?
Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
Je werkgever kan de schade op jou verhalen bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichte fouten. Het gaat niet om de eerste de beste fout, het moet echt een heel zware misstap zijn. De algemene regel is dat je op het moment dat je de fout maakt al weet of behoort te weten dat het niet kan.
Voorbeeld van bedrog of zware fout: een verkoper speelt onder één hoedje met een klant die niet betaalt.
Voorbeeld van een herhaaldelijk lichte fout: de kassa die nooit klopt.
     
De werkgever moet een fout van zijn werknemer wel kunnen bewijzen, wat niet altijd eenvoudig is.
Dus een gewone fout, roept geen aansprakelijkheid op.
Voorbeeld: een misrekening in de facturatie of een handelsvertegenwoordiger die een nieuwe klant aanbrengt die niet betaalt.      
Ook de omvang van de schade speelt geen enkele rol om de aansprakelijkheid te bepalen, het is de aard van de fout die telt. Het maakt niet uit of de gevolgen van financiële, materiële of fysieke aard zijn.
Opgepast: het gaat over fouten op het werk of in uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De woon-werkverplaatsing is privétijd.
Nee nooit, zelfs niet na een zware fout of bedrog. Loop je bijvoorbeeld op een bouwwerf over de natte chappe, dan kan de klant je niet aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
Derden kunnen natuurlijk wel je werkgever aansprakelijk stellen. Maar een bedrijf is burgerlijk aansprakelijk voor zijn personeel, dus ook een werknemer die een zware fout maakt.
Ook daarvoor geldt hetzelfde principe: je kan moeten betalen bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichte fouten. Een gewoon foutje in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zal je niet aangerekend kunnen worden. Een vechtpartij op het werk kan weer wel tot discussie leiden, was je dan aan het werk?
Als werkgever en werknemer er totaal niet uitgeraken, zal de arbeidsrechtbank een oordeel moeten vellen.
“In de praktijk wordt zelden naar de rechtbank getrokken”, vertelt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Betwistingen worden in het algemeen heel pragmatisch opgelost. Het wordt geval per geval bekeken worden, ook de vorming en de context spelen een rol. Als de fout vaststaat, mag de schade van het loon van de werknemer worden afgehouden.”
Bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichten fouten kan de werkgever de schade op jou verhalen. De gewone familiale verzekering dekt geen schade op het werk. Ben je aangesloten bij de vakbond, dan zal je waarschijnlijk van rechtsbijstand kunnen genieten, maar ook de schade zelf is niet gedekt. Sommige werkgevers sluiten wel verzekeringen af voor hun werknemers, bijvoorbeeld voor heftruckchauffeurs of werknemers op de baan.
(mr)      
26 februari 2010Ik ben ontslagen tijdens een herstructurering. Een maand later hoor ik dat het bedrijf iemand anders heeft aangenomen om me te vervangen. Kan dat wel?
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Je staat op straat. Een rotgevoel. Zorg echter dat je positief overkomt op een sollicitatie. Anders zal je nog lang thuiszitten. Wij geven alvast 6 tips.
Op 30 mei 2024 organiseert Jobat haar jobbeurs in de Trixxo Arena in Hasselt. Tientallen werkgevers en talloze jobs geven er present. Wie tref je er zoal?
Wacht jij op het werk al lang het juiste moment af om je baas aan te spreken over je loonsverhoging? Wacht niet te lang en stuur een e-mail.
Merk je dat je door de warmte lui en sloom wordt, waardoor alles veel meer tijd in beslag neemt? Hierbij alvast 5 nuttige en verfrissende tips...
Ook jongeren kunnen tegenwoordig een goede leider zijn. Meer nog: uit onderzoek blijkt dat de ideale leidinggevende jonger is dan 35 jaar…
Leen, Jacob en Jurgen hebben een hart voor IT. Daarom kozen ze ervoor om hun kennis in te zetten bij Liantis.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!