Samen met je collega's sporten: ja of neen?
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Chronische stress op het werk ligt aan de basis van heel wat fysieke en psychische klachten. Het aantal burn-outs en het bijbehorende ziekteverzuim bij werknemers ligt dan ook chronisch hoog. Volgens de cijfers van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit) is het aantal langdurige burn-outs en depressies de laatste vijf jaar zelfs met 46% toegenomen. Hoog tijd voor actie dus.
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
De lat op de werkvloer mag dan wel hoog liggen, dat betekent niet dat de boog voortdurend gespannen kan staan. Jezelf af en toe een welverdiende adempauze gunnen, is dan ook goed voor je gezondheid én je productiviteit. Een kwartiertje sporten of bewegen kan op zich al een groot verschil maken, al is het natuurlijk niet altijd evident om zomaar tijdens de werkuren even mentaal of fysiek uit te checken.
Een initiatief van Sport Vlaanderen en TomorrowLab moet daarin verandering brengen: zij creëren samen in de innovatiecampus Living Tomorrow in Vilvoorde de “Sportieve Werkplek van de Toekomst”. Hier kunnen werkgevers (en werknemers) zich laten inspireren.
Lees ook: Ga jij nog sporten na je werk?
Als het aan de initiatiefnemers ligt, ziet de toekomstige werkplek er dan ook sportief uit. Zo krijgt elke werknemer op basis van zijn of haar behoeftenanalyse een gepersonaliseerd gezondheidsplan. Die kan vervolgens gekoppeld worden aan bepaalde sportonderdelen zoals bijvoorbeeld meditatie via een ademhalingstool of specifieke bewegingsopdrachten of fitnesslessen voor, tijdens of na het werk.
Ook aan de thuiswerkende collega’s is gedacht. Zij kunnen dankzij het gebruik van een VR-bril samen virtueel sporten met hun collega’s die wel op kantoor werken. Ideaal alternatief voor de obligate rook- of plaspauze dus.
Een virtuele omgeving werkt bovendien erg goed bij mensen die nood hebben aan wat rust of mindfulness zonder omgevingsgeluid of externe prikkels van andere collega’s. Zo kunnen ze zich even terugtrekken uit de reële wereld en op adem komen in de virtuele wereld.
Samen met je collega’s sporten: ja of neen?
(fd)
10 mei 2024Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
In hun boek ‘Riet breekt niet’ leren psychosociale preventieadviseurs Daisy Buttiens en Kirsten O je omgaan met stress.
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?
Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
63% van de medewerkers in ons land kampt met overgewicht. 4 op 10 doen zelden of nooit fysieke activiteiten...
De sportsector is booming! De werkgelegenheid in de Europese sportbranche is de afgelopen jaren sterk gestegen. Wij zetten alle cijfers op een rijtje.