Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Steeds meer bedrijven – en in het verlengde daarvan ook de klassieke leasingbedrijven – zijn op de trein van de leasingfiets gesprongen. Bij waterzuiveraar Aquafin bijvoorbeeld stapten na één jaar meer dan 270 werknemers in het fietsleaseplan, een kwart van alle medewerkers. Opvallend is de ruime keuze in hun aanbod: van een speed pedelec en een elektrische fiets tot een racefiets en – jawel – zelfs een gewone fiets.
Het succes van de leasefiets gaat hand in hand met dat van de elektrische fiets. Bij Aquafin is zowat drie kwart elektrisch. Ook Steven Muyldermans, die er HR-businesspartner is, koos voor elektrisch én voor een bakfiets. “De elektrische ondersteuning is welgekomen, met drie pagadders in de bak. Naast een dochter van vier kregen we vorig jaar een tweeling. Het vervoer naar school en crèche, en vervolgens naar mijn werk, is met deze fiets gemakkelijker, gezonder en ook sneller”, vertelt Steven, die op zeven kilometer van zijn werk woont. “Zo’n bakfiets is vandaag ook veel afgelijnder en mobieler dan de eerste generatie bakfietsen”, zegt hij.
Voorwaarde voor een leasefiets vanuit Aquafin is dat de medewerkers er minstens 20 procent van de tijd mee naar het werk moeten komen. “Voor mij is dat perfect haalbaar, en ik ontmoet in onze fietsenstalling ook collega’s die van veel verder komen. In plaats van met de auto komen ze nu vaker met de fiets. Zo dragen we een steentje bij aan het verduurzamen van mobiliteit en dat is toch ook de bedoeling van een fietsleaseplan.”
(William Visterin)
25 september 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Door de ‘War for Talent’ is het voor bedrijven niet alleen de kunst om nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook om ze te houden.
Heel wat topmanagers halen regelmatig hun stalen ros van stal. In het weekend maar ook voor of na het werk. En dat is niet geheel zonder reden.
Sinds vorig jaar kun je een bedrijfswagen inruilen voor geld. En binnenkort kan je zelfs kiezen voor een duurzamer alternatief. Maar wat levert nu het meeste op?
Ga je met de (elektrische) fiets naar het werk? Wees dan extra voorzichtig, want in de helft van de woon-werkongevallen zijn fietsers betrokken.
Als een sardientje in een volle trein of tijdens de spits naar het werk. Het is de frustratie van veel pendelaars. Gelukkig kan je er iets positief van maken.
Volgend jaar treedt het nieuw mobiliteitsbudget in werking. Werknemers zullen hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een fiscaal voordelige vergoeding. ‘Car for cash’ heet het principe. Maar kiezen is niet simpel.
Wil je niet te laat komen op je gesprek en woon je aan het water? Dan ga je toch gewoon al surfend!
Betaalt je werkgever je een fietsvergoeding van maximaal 0,35 euro per kilometer dan moet je er geen belastingen of sociale lasten op betalen.