Bij Brusselse werkgevers is flexibiliteit troef
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
Zahra Boukifa, dossierbeheerder en teamchef in opleiding bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA): “Onze werkvloer is heel divers. Je ziet dat onze organisatie er bewust mee bezig is. De RVA neemt mensen aan met diverse achtergronden. Zelf heb ik als vrouw die een hoofddoek draagt nooit een probleem ervaren. Het is fijn om te weten dat je ergens solliciteert waar ze naar je competenties en ervaring kijken. Vroeger was het anders. Als ik op andere plaatsen ging solliciteren, deed ik dat zonder hoofddoek. Tot ik bij mezelf dacht: nu is het gedaan, ik wil gewoon mezelf zijn. Sindsdien draag ik mijn hoofddoek op het werk en niemand kijkt me daarop aan. Dat besef is heel belangrijk.”
Lees ook: Wat doet jouw werkgever rond diversiteit?
Giovanni Ferrari, verantwoordelijke managementondersteuning Fiscale Bemiddelingsdienst: “Toen ik in 1994 bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën begon te werken, was dit eerder een mannenbastion. Gedurende de jaren is er heel veel veranderd. Intussen hebben we een vrij mooi genderevenwicht en is er een diversiteitsbeleid. Draagvlak creëren vraagt soms wat tijd. We zetten dan ook sterk in op sensibilisering. Zelf ben ik onder meer actief in het federaal netwerk diversiteit, dat over de FOD’s heen acties organiseert. En ik ben medeorganisator van BePROUD, een federaal LGBTQIA+-netwerk voor overheidsmedewerkers en sympathisanten. In mei deden we mee aan de Brussels Pride met de steun van FOD BOSA.”
CHECK: Zo herken je een LGTBQ-vriendelijke werkplek
Zahra: “Binnen de RVA ben ik een van de nationale ambassadeurs. Wij maken diversiteit en inclusie zichtbaar en bespreekbaar, onder meer via sociale media. Alle mensen moeten kunnen meedraaien in de maatschappij, zonder dat ze worden uitgesloten. Bij de RVA leeft dat gevoel heel sterk. Als je werkgever dat expliciet uitspreekt, weet je dat je gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Een collega met gekleurd haar en veel tattoos, of met een hoofddoek: dat moet kunnen. Een tijd terug hingen we de regenboogvlag uit.”
Giovanni: “Iedereen moet zich goed kunnen voelen op de werkvloer. Niet geaccepteerd worden door je huidskleur, geaardheid of uiterlijke kenmerken doet afbreuk aan je geluk als mens. En als medewerkers hun geluk elders moeten zoeken, laat een organisatie talent verloren gaan. Diversiteit maakt een organisatie veel rijker. Ik ben trots dat de FOD Financiën kort op de bal speelt bij maatschappelijke evoluties, ook op het vlak van diversiteit.”
De federale overheid wil een inclusieve werkgever zijn waar iedereen welkom is. De FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) helpt andere overheidsdiensten daarbij.
Floriane De Graeve, projectmanager diversiteit en inclusie FOD BOSA: “We hebben een duidelijk doel voor ogen: alle talenten van elke ambtenaar aanspreken, een weerspiegeling van de samenleving zijn en een kwaliteitsvolle openbare dienstverlening leveren met respect voor iedereen. Dat doel vertalen we in concrete acties. FOD BOSA financiert en ondersteunt inclusieve projecten. Daarnaast nemen we enquêtes af, voeren we studies uit en organiseren we infosessies met het middenveld. Dat alles zetten we om in inclusief beleid, bijvoorbeeld om de 3 procent collega’s met een beperking effectief te halen.”
Ontdek: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?
Een inclusieve selectieprocedure is een essentiële voorwaarde om iedereen een kans te geven op een job. “Bij de federale overheid besteden we hier de nodige aandacht aan”, zegt Evelien Braem, selectieverantwoordelijke bij de FOD Sociale Zekerheid.
“Al onze selectieprocedures staan open voor iedereen die voldoet aan het vereiste profiel, ongeacht gender, leeftijd, etnische achtergrond of eventuele beperking. We behandelen iedereen gelijk, alleen de motivatie en de competenties worden gemeten en getest. De wet voorziet dat 3 procent van de medewerkers van de federale overheidsdiensten personen met een beperking moeten zijn”, vertelt Evelien Braem.
“Maar het is vooral onze morele plicht om personen met een beperking volwaardig te laten deelnemen in onze maatschappij. Integratie op de arbeidsmarkt is daar een belangrijke hefboom voor. Bij de FOD Sociale Zekerheid willen we zo veel mogelijk personen met een beperking laten instromen. Sinds kort kunnen alle federale overheidsdiensten specifieke selecties organiseren voor deze groep. Momenteel gaat het nog alleen over contractuele functies, maar in de toekomst zijn ook statutaire selecties mogelijk.”
Extra: Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken?
“Personen met een beperking krijgen niet overal gelijke kansen. Daarom is het belangrijk dat de federale overheid hen die wel geeft. Wij hebben een voorbeeldrol. Hoe inclusiever de selectieprocedure, hoe diverser het personeelsbestand. Die diversiteit zorgt ervoor dat de bevolking zich meer herkent in een overheidsdienst en dat we performanter zijn. Doordat we collega’s met een beperking hebben, kunnen we onze dienstverlening nog verbeteren. Hun ervaringen kunnen we onmiddellijk toepassen.”
Alles over werken bij de federale overheid vind je op werkenvoor.be
(Matthias Van Milders) - Bron: Go for happy! Magazine
8 november 2023Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf?
Aurore Innebeer is ploegleider bij Unilin Flooring in Avelgem. Ze woont in Frankrijk en is Franstalig, maar voelt zich volledig thuis bij Unilin.
Denk je aan een nieuwe job, maar ben je er een tijdje uit geweest? Initiatieven zoals werkplekleren kunnen dienen als springplank naar een job.
Tibo en Eve werken bij de FOD Financiën in een tweetalig team: “Het is hier leuk werken”
Oudere werknemers hebben op de werkvloer behoefte aan inclusie en ondersteuning om hun waardevolle levenswijsheid en ervaring te benutten. Hoe doe je dat?
“Isabel werkt bij FOD Justitie: “Je hoeft geen jurist te zijn om hier aan de slag te gaan”
Heb je een beperking of ziekte? En voel je daardoor drempels op de arbeidsmarkt? Dan wil je graag kennismaken met Gabriela Necula van de Vlaamse overheid.