Inclusie komt niet vanzelf
Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Op de Belgische arbeidsmarkt is er helaas nog altijd behoorlijk wat discriminatie. Kandidaten uit minderheidsgroepen vinden minder gemakkelijk een job, ook al hebben ze het gevraagde opleidingsniveau. En ook in de volgende fases van de loopbaan blijft de discriminatie spelen. Denk maar aan opleiding, promotie, ontslag of verloning.
“Onderzoek toont een arbeidsmarkt die discrimineert, maar daaraan wil BNP Paribas Fortis niet meedoen”, vertelt Karima Amezian, projectmanager diversiteit en sociale inclusie HR.
Extra: 1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk
Om de daad bij het woord te voegen, lanceerde BNP Paribas Fortis eerder dit jaar een actieplan rond culturele diversiteit en inclusie. Het bevat een hele set concrete maatregelen. Die zijn gebaseerd op een grondige analyse, schetst Karima.
“Uit een anonieme interne enquête blijkt dat medewerkers uit minderheidsgroepen vaststellen dat de bank veel inspanningen levert om iedereen gelijke loopbaankansen te bieden. Dat appreciëren ze. Natuurlijk blijven er nog werkpunten. Zo is er nood aan een nog inclusievere communicatie. Daarnaast organiseerden we workshops en diepte-interviews om het actieplan verder vorm te geven.”
Het bedrijf heeft zeven interne netwerken die elk inzetten op verschillende diversiteitsaspecten. Twee daarvan zijn intensief betrokken bij dit actieplan en helpen om concrete acties op te zetten voor inclusie en gelijke loopbaanontwikkeling: Friends of Africa, het interne netwerk voor culturele diversiteit, en Managers in Connection, het interne netwerk van managers.
Meer aandacht voor diversiteit: dit zijn de drijfveren
Met het actieplan wil BNP Paribas Fortis intern een groter bewustzijn creëren. Maar dat volstaat niet, stelt Karima.
“Om ook concrete zaken te realiseren, hebben we de managers nodig. Zij vormen een cruciale doelgroep. We dagen hen uit om stil te staan bij hun eigen bias of vooringenomenheid. Elke mens heeft immers vooroordelen. We willen hen helpen om talent van kleur te herkennen en ervoor te zorgen dat iedereen binnen de bank gelijke kansen krijgt. Maar we praten ook met onze recruiters om discriminatie bij de rekrutering te vermijden. Daarnaast tekenden we als bank de pledge van Multicultural Bankers Belgium, een initiatief van sectorfederatie Febelfin.”
Lees ook: Met welke vooroordelen heb jij te maken op je sollicitatie?
Het zijn maar enkele van de vele maatregelen waarmee BNP Paribas Fortis werk maakt van echte gelijke kansen en inclusieve communicatie. “Die inspanningen vloeien voort uit ons streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vertelt Karima. “Ze sluiten aan bij de kernwaarden van BNP Paribas Fortis. Aan talentvolle mensen uit minderheidsgroepen willen we de boodschap geven dat ze welkom zijn en dat we er alles aan doen zodat iedereen gelijke kansen krijgt.”
Voor die inspanningen qua diversiteitsbeleid werd BNP Paribas Fortis al meerdere jaren beloond met het diversiteitslabel van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris.
CHECK: De 3 voordelen van diversiteit op de werkvloer
(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine
24 oktober 2024Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Boomers, Gen X’ers, Gen Y’ers, Gen Z’ers, … In veel bedrijven ziet de werkvloer er behoorlijk divers uit. Maar niet alles loopt altijd van een leien dakje.
Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
Diversiteit kan niet zonder inclusie, daar zijn ze bij VDAB van overtuigd. In haar beleid legt VDAB daarom de nadruk op gelijke kansen én gelijkwaardigheid.
Bijna de helft van de Belgische bedrijven beschouwt diversiteit en inclusie als een prioriteit. De investeringen en inspanningen in dit domein nemen toe.
Belgische bedrijven geven meer prioriteit aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. En steeds meer van hen voorzien er ook een apart budget voor.
Open-minded hiring blijkt te werken: bedrijven die deze methode toepasten, wierven het afgelopen jaar opvallend meer kandidaten met een andere nationaliteit aan.