Stageplaats vaak kortste weg naar de job
Ook tijdens je studentenperiode kan je als student al een streepje voor hebben als het aankomt op het krijgen van de job. Een stageplaats hoort hier zeker bij.
Meer mensen aan het werk krijgen: dat is het opzet van arbeidsregisseur VDAB. Met haar zogenaamde GLOW-programma (wat staat voor: Groeien en Leren op de Werkvloer) probeert VDAB de drempel voor een job te verlagen. Via initiatieven als werkplekleren in de vorm van stages, kun je competenties verwerven in een veilige omgeving.
Ontwikkel je competenties: 4 tips
“GLOW is een aanpak waarbij we ons richten op profielen die iets verder staan van de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld geen of weinig recente werkervaring hebben”, vertelt Lenie Vanooteghem, manager ontwikkeling van de intensieve dienstverlening bij VDAB.
“Mogelijk hebben ze niet de geschikte opleiding. Soms zijn er bepaalde drempels die hen belemmeren zoals vervoer, kinderopvang, gezondheidsproblemen of een arbeidsbeperking. Via het GLOW-programma wordt ook met die drempels aan de slag gegaan.”
Leeftijd en ook statuut is niet van tel. “Het kunnen zowel kandidaten met een werkloosheidsuitkering zijn als niet-beroepsactieven zonder uitkering.” Vaak zijn ze ook niet gewend om te solliciteren, maar ook op dat vlak is er hulp. De profielen moeten zich wel aanbieden bij VDAB om in aanmerking te komen.
Online solliciteren: tips & tricks
Vanooteghem overloopt drie vormen. Er is een beroepsverkennende stage als kennismaking met de werkvloer. Op een werkervaringsstage, een tweede vorm, kunnen ze hoofdzakelijk een aantal generieke competenties verwerven. Dat gaat om zaken zoals samenwerking, initiatief nemen of op tijd komen. De derde vorm is de Individuele Beroepsopleiding of IBO. Daar gaat het echt om het aanleren van technische vaardigheden. “Het grote verschil bij deze derde vorm van werkplekleren is dat er een aanwervingsverplichting is voor de werkgever.”
Van stage naar vaste job: 7 tips
De arbeidsbemiddelaars van VDAB schatten de kandidaten in, die daarna via externe partners begeleid worden. “Zij hebben de expliciete opdracht om de kandidaten aan het werk te helpen, via werkplekleren en jobhunting”, stelt ze. Zowel vanuit die partner als vanuit de werkgever zelf is er een coach die de kandidaat bij het werkplekleren begeleidt. Op acht maanden tijd werden 4.000 trajecten opgestart binnen GLOW.
Lees ook: Simpel stappenplan om dé job te vinden die bij je past
De focus bij werkplekleren ligt op jobs die on the job te leren zijn. Bij veel jobs – van tandarts tot vrachtwagenchauffeur – is dat geen optie. Maar vaak kan het wel.
Soms gaat het om iemand die zijn eerder verworven competenties uit een vroegere opleiding opfrist. Vanooteghem haalt daarbij het voorbeeld aan van een lasser. “Of denk aan een productieomgeving of aan jobs in de bouwsector zoals schilder. Voor jobs waar een opleiding nodig is, zijn er natuurlijk ook de klassieke VDAB-opleidingen.”
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
25 oktober 2023Ook tijdens je studentenperiode kan je als student al een streepje voor hebben als het aankomt op het krijgen van de job. Een stageplaats hoort hier zeker bij.
Voor VDAB betekent duurzaamheid in eerste instantie een duurzame arbeidsmarkt. Maar niet enkel in dat domein.
Wil jij je carrière een vliegende start geven? Dan kan je vanaf 1 september een premie ontvangen. Als je kiest voor een knelpuntberoep tenminste.
Hoe kun je als stagiair een vast contract versieren bij je favoriete werkgever? Met wat geluk… en de juiste aanpak!
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.
'We stellen alles in het werk', is de slogan van Compaan, die alles in het werk stelt om jou als metaalbewerker of lasser aan de slag te krijgen.
Met mobiele opleidingen schoonmaak wil VDAB een antwoord bieden op het grote tekort aan poetshulp dat in de provincie Antwerpen heerst.
Volgens onderzoek staat België op plaats drie van landen met de beste werk-privébalans. Hoe komt dat nu precies?
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen