4 redenen om níét op zoek te gaan naar je droomjob
Voor veel mensen is de zoektocht naar een droomjob vergelijkbaar met die naar de pot goud aan het einde van de regenboog: vermoeiend en frustrerend...
De eerste belangrijke kwestie is dat er verschillende vormen bestaan van werkgeluk. De basis – een soort werkgeluk light – is tevredenheid. Dajo De Prins, gelukexpert én auteur van het boek 'Werkgeluk', omschrijft dat als een ietwat ouderwetse invulling van werkgeluk. Zaken die daarbij horen, zijn een fair loon, een redelijke work-life balance en geen gemene baas.
“Mensen noemen zich tevreden over hun werk als het doet wat het moet doen: een goed leven ondersteunen.”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Sommigen gaan nog een trapje hoger en ervaren ook echt werkplezier: ze voelen zich goed op en tijdens hun werk. “Menselijke relaties blijken een grote bron voor werkplezier”, erkent De Prins. De volgende (en derde) stap is dat mensen geëngageerd zijn in en door hun werk.
“Ze vinden hun werk uitdagend en kunnen hun krachten of talenten erin gebruiken of ontplooien.” Hierbij is het cruciaal dat mensen doelen vooropgesteld krijgen die hen motiveren, en dat ze hun eigen ding kunnen doen. “Een baas die de hele tijd over je schouder meekijkt en beslissingen voor jou neemt, is bijvoorbeeld dodelijk voor je engagement.
Het summum voor werkgeluk – de overtreffende trap zeg maar – zit ten slotte in de vraag hoe zinvol je je werk vindt. “Om mensen zinvol werk te geven, moet je zorgen dat mensen ook werk krijgen dat ergens toe bijdraagt. Werk dat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen”, stelt de gelukexpert.
Lees ook: Helft (jonge) Belgen wil meer zinvol werk
Zinvol werk is een element dat ook Frederik Anseel, als Belgische professor management actief aan de University of New South Wales, benadrukt. “Mensen vervreemden van hun werk omdat ze zich anoniem en onzichtbaar voelen”, stelt Anseel. “Ze moeten het gevoel krijgen dat ze ertoe doen”, stelt hij. Al gaat het, volgens hem, om meer dan louter het gevoel geven. Mensen moeten ook echt het verschil kunnen maken op hun werk.
Waarbij we bij de tweede kwestie zijn aanbeland: werkgeluk is geen persoonlijke verantwoordelijkheid. Er moet en mag ook voor jou worden gezorgd. “De impact van de werkgever op jouw geluk is groot. Je kiest dus het best een werkgever die jouw werkgeluk ter harte neemt”, stelt Dajo De Prins vast. “Een werkgever die geluk nastreeft, krijgt betere medewerkers die ook langer blijven.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
14 november 2022Voor veel mensen is de zoektocht naar een droomjob vergelijkbaar met die naar de pot goud aan het einde van de regenboog: vermoeiend en frustrerend...
Weinig Belgen zijn écht blij met hun werk. Maar waarom worden we eigenlijk ongelukkig op ons werk? En – nog belangrijker – wat kan je eraan doen?
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
‘Werkgeluk’ definiëren, dat is net zo persoonlijk als je favoriete muzieksmaak. Bij Meat&More vonden we drie werknemers die het elk op hun manier invullen.
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen ...
Het geluk zit vaak in de kleine dingen, ook op de werkvloer. Bij Bright Plus vroegen ze aan de collega’s wat die kleine werkgelukjes voor hen betekenen.
We zochten uit hoe jij je gelukkiger voelt in het leven én in je carrière. Als je deze vier stappen volgt, staat jouw geluk voortaan centraal...
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Het is een onderzoek dat aan het denken zet: als jouw tijd op aarde erop zit, waarvan heb je dan spijt? Niet zozeer dat je te weinig hebt gewerkt.