Starters
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Finn en Tijs een vliegende start maken bij Fluvius

IBM Extreme Blue-team ontwikkelt mentor-app voor VDAB

”Een student kan kiezen in welke sector of bij welk bedrijf hij een mentor zoekt.” (Menelaos Synefakoulis, IBM Extreme Blue-team)
Extreme Blue is het stageprogramma van IBM dat studenten uit binnen- en buitenland de kans geeft om een zomer lang te werken als consultant voor een grote organisatie. Augusto, Deborah, Marc en Menelaos ontwikkelden een mentor-app voor VDAB.
Mentor app
”Een student kan kiezen in welke sector of bij welk bedrijf hij een mentor zoekt.” (Menelaos Synefakoulis, IBM Extreme Blue-team)

Augusto Silva (Portugal), Deborah Lindberg (Zweden), Marc Hendrickx (Nederland) en Menelaos Synefakoulis (Griekenland) zijn vier topstudenten met een passie voor technologie. Maar dat is niet het enige dat ze gemeen hebben. Ze solliciteerden dit jaar alle vier voor een plek in Extreme Blue, het zomerstageprogramma van IBM.

Mentor-app

Tijdens Extreme Blue werken 32 studenten twaalf weken lang als consultant voor opdrachtgevers in België en Nederland zoals VDAB, Liberty Global, UCB Pharmaceuticals, ASML en Hartstichting. VDAB vroeg de studenten om een app te ontwikkelen om de stap van student naar young professional soepeler te laten verlopen.

“Onze mentor-app brengt studenten die over enkele maanden afstuderen in contact met echte professionals die zin hebben om die jongeren te begeleiden bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt”, legt Augusto uit.

Professionele Tinder

De app lijkt wat op de bekende datingtool Tinder, maar dan voor professionele doeleinden. “Student en mentor kunnen mekaar via de app vertellen wie ze zijn en wat ze van mekaar verwachten. Op basis daarvan ontstaat er een match”, vertelt Deborah.

De ‘mentees’ kunnen hun mentor allerlei vragen stellen, over solliciteren, hoe het is om te werken in een bepaalde sector, wat werkgevers verwachten van starters enzovoort. “Ze kunnen elkaar ook in het echt ontmoeten. De hele opzet van de app is dat er een persoonlijke relatie ontstaat”, zegt Marc.

Prototype

Het zijn de studenten die de eerste ‘selectie’ maken. Zij kiezen een mentor. Is die overtuigd door het verhaal van de student die met hem contact opneemt, dan kan er voortgepraat worden. “De selectie gebeurt op basis van filters”, legt Menelaos uit. “Een student kan kiezen in welke sector of bij welk bedrijf hij een mentor zoekt en hoeveel jaar ervaring die moet hebben. Hij kan vanuit de app het LinkedIn-profiel van de mentor bekijken.”

Studenten kunnen hun mentor ook beoordelen, afhankelijk van hun beschikbaarheid en de kwaliteit van hun advies.

Voorlopig bestaat er alleen een prototype van de mentor-app. “Maar we hebben wel plannen om die verder te ontwikkelen”, zegt Niels Tanésy, projectleider bij VDAB. “In het ideale scenario lanceren we de app op het einde van het lopende academiejaar.”

Digitale dienstverlening

VDAB wil met de mentor-app studenten doen nadenken over hun loopbaan. “We willen jongeren sterker maken voor ze de stap richting werk zetten”, zegt Niels Tanésy. “Door ze in contact te brengen met mentors nemen we onze rol op als regisseur van de arbeidsmarkt. De app maakt deel uit van de nieuwe digitale dienstverlening waaraan ons eigen laboratorium werkt.”

De kans dat de mentor-app er echt komt, lijkt groot, maar zitten studenten daarop te wachten? Deborah meent van wel. “De universiteit in Zweden waar ik studeer, krijgt jaarlijks meer dan 200 aanvragen van studenten die op zoek zijn naar een mentor.”

(wv) 

Extreme Blue team 3 oktober 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook