Hybride werken tijdens corona: 5 voordelen én 5 nadelen
Zie jij dat hybride werken wel zitten? De combinatie van thuiswerken én werken op kantoor heeft zowel voor- als nadelen ...
Voor vele bedrijven is hybride werken een blijver, niet alleen omwille van een beter evenwicht tussen werk en privé, maar ook omdat het de productiviteit van hun medewerkers ten goede komt. Onderzoek van IWG, 's werelds grootste leverancier van flexibele werkplekken met merken als Spaces en Regus, toont bovendien aan dat hybride werken de kosten van bedrijven significant kan terugdringen.
Dankzij het gebruik van flexibele kantoorruimtes besparen bedrijven op overheadkosten waaronder huur, verwarming en ondersteunend personeel. Zo kunnen ze, aldus onderzoek, gemiddeld 9.690,14 euro per werknemer per jaar besparen. Dat is een aanzienlijk bedrag.
Daarom werkt hybride werken: 5 redenen
Het onderzoek van IWG toont aan dat een meerderheid van de bedrijven niet meer wil terugkeren naar de manier van werken zoals vóór de coronapandemie en voortaan een hybride kantoormodel verkiezen.
Naast financiële besparingen door het verminderen van de nutsvoorzieningen op kantoor, speelt ook de locatie een belangrijke rol in de kostenbesparing. Kantoorgebouwen hoeven niet meer in dure stadscentra te liggen, waardoor bedrijven kunnen besparen op huurkosten. Bovendien brengen locaties in het stadscentrum vaak lange reistijden voor werknemers met zich mee.
Lees ook: Hebben we nog een kantoor nodig?
Bedrijven zien ook steeds meer het belang in van een betere balans tussen werk en privé. Uit een recente IWG-enquête blijkt dat bijna de helft van de kantoormedewerkers (49%) zou stoppen bij hun huidige werkgever als ze 5 dagen per week naar kantoor moeten terugkeren. Driekwart (72%) verkiest de mogelijkheid om op lange termijn flexibel te werken boven een volledige terugkeer naar het kantoor met een loonsverhoging van 10%.
Hub-and-spoke-locaties geven bedrijven veel flexibiliteit waardoor werknemers kunnen werken waar ze maar willen, of dat nu thuis, op het hoofdkantoor in het stadscentrum of op een lokale, flexibele kantoorlocatie is. IWG-bezoekersgegevens laten een gestage toename zien van bezoeken aan voorstedelijke en landelijke kantoorlocaties.
Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?
Naast een betere work-life balance heeft hybride werken ook positieve gevolgen voor onze productiviteit. Uit een recente PWC-enquête blijkt dat 57% van de bedrijfsleiders aangeeft dat hun bedrijven beter scoren op vlak van productiviteit dankzij een flexibeler werkbeleid. Slechts 4% van de bedrijfsleiders spreekt over een daling in productiviteit.
Tenslotte heeft hybride werken ook een positief effect op het milieu. Onderzoek toont namelijk aan dat wanneer werknemers tenminste een deel van de tijd thuis mogen werken, hun stikstofuitstoot met 10% kan dalen als gevolg van een vermindering van hun woon-werkverkeer.
“Het hybride werkmodel, waarbij bedrijven met behulp van technologie hun werknemers toelaten om op afstand of van thuis te werken, in combinatie met toegankelijke lokale kantoren en het traditionele hoofdkantoor, is niet meer weg te denken”, besluit IWG-oprichter en CEO Mark Dixon. “Niet alleen profiteren werknemers van een drastisch verbeterde balans tussen werk en privé, bedrijven én medewerkers besparen ook op overhead- en reiskosten.”
“Door te kiezen voor een hybride model kunnen bedrijven rekening houden met een gemiddelde besparing van bijna 10.000 euro per werknemer, en tegelijkertijd verkleinen ze hun ecologische voetafdruk”, aldus Dixon. Van een win-win gesproken!
Hybride werken, van droom tot realiteit: 7 tips
(kv) - Bron: IWG
2 mei 2022Zie jij dat hybride werken wel zitten? De combinatie van thuiswerken én werken op kantoor heeft zowel voor- als nadelen ...
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Door het hybride werken komen werknemers structureel minder naar kantoor.
Werkgevers hebben een systeem van hybride werk opgelegd. Overleg met werknemers hierover was er nauwelijks, en daar wringt nu net het schoentje...
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Nu we steeds vaker telewerken of hybride werken, zijn we steeds minder vaak fysiek aanwezig op kantoor. Hebben we nog wel een externe kantoorruimte nodig?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Thuiswerken of terug naar kantoor? Hoe vaak willen we naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht het.
Misschien verwens jij je baas van tijd tot tijd, maar dat lijkt wederzijds. Ziehier 10 dingen van jou die zijn of haar haren rechtop doen staan.