Beroepenfiches
Vorige

1 van 161

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een private banker?

Huizenjagers aan de kust: vastgoed verkopen met zicht op zee

Sarah Velle
“Bezichtigingen van vastgoed zijn weergevoelig.” (Sarah Velle, vastgoedmakelaar Dewaele Vastgoed Met Advies)
De lente komt eraan. Trek je bij de eerste warme zonnestralen graag een dag richting strand? Dan is de kans groot dat 100 meter landinwaarts de vastgoedmakelaars de deals afsluiten voor de komende zomervakantie. Of wie weet, voor de aankoop van je tweede verblijf. Zo pakken vastgoedmakelaars Sarah en Dirk dat aan. “Schijnt de zon, dan rinkelt mijn telefoon frequent.”

Appartementsblokken sieren de skyline van de Belgische kust. Projectontwikkelaars bouwen er nog elke week bij. Er is dus een afzetmarkt voor. “Belgen hebben een baksteen in de maag”, trapt Dirk Coelus van Immo Woestyn uit Koksijde een open deur in. “En ze dromen van een tweede verblijf aan de kust”, vult hij aan. “De lage rente duwt investeerders in de richting van vastgoed. De markt groeit en vernieuwt. De kust is nabij, het is hier veilig en de laatste jaren zit het weer mee.”

Dirk is 54 en een doorwinterde vastgoedmakelaar. Hij kreeg het vak met de paplepel binnen en oefent al 32 jaar zijn beroep met passie uit. “Wist je dat ik gebouwen al voor de derde keer zie herrijzen? In de jaren zestig stond er een statige villa, na de sloop bouwden ze er een klassiek woonblok, en nu pronken op dezelfde plek moderne en lichtrijke appartementen.”

Zaterdag is werkdag

De meeste vastgoedmakelaars werken badplaatsgebonden. Koksijde is het werkterrein van vastgoedmakelaar Sarah Velle van Dewaele Vastgoed Met Advies. Ze verkoopt en verhuurt lokaal, maar haar klanten komen van overal in het binnenland. “Het is een troef dat ik de regio ken als mijn broekzak. Dat boezemt vertrouwen in.”

Vastgoedmakelaars aan de kust schikken zich naar de agenda van hun klanten. Dat betekent zaterdagwerk. “Klanten rijden op het einde van de werkdag niet gauw naar de kust. Dat doen ze wel op zaterdag”, spreekt Sarah uit ervaring. “Bovendien zijn bezichtigingen van vastgoed weergevoelig. Schijnt de zon, dan rinkelt mijn telefoon frequent. Regent het, dan durven klanten wel eens een afspraak annuleren.”

Binnenkort is het paasvakantie en dat betekent voor Sarah een commercieel lucratieve periode. “De toeristen komen genieten van het eerste mooie weer. Kopen ze in die periode hun tweede verblijf, dan krijgen ze bij de start van de zomermaanden de sleutel officieel in handen.”

Digitalisering

Aan zee zie je overal etalages met een ruim vastgoedaanbod. Toch is de markt van makelaars nog niet verzadigd. “Er komen niet meer kantoren, wel grotere”, merkt Dirk op. “Dergelijke omvangrijke vastgoedspelers zijn bovendien van alle markten thuis: niet alleen verkoop en verhuur, ook beheer van gebouwen, de zogenaamde syndicus.” Sarah vult aan: “Die diverse activiteiten zorgen er voor dat vastgoedkantoren hun inkomsten goed weten te spreiden. De concurrentie is hier aan de kust heftiger dan in het binnenland.”

Een succesvolle makelaar past zich aan de veranderende markt aan. Immobiliënkantoren zoals dat van Sarah zetten in op digitalisering. Klanten tekenen huurovereenkomsten al digitaal. Toch is vastgoedmakelaar een duurzaam beroep. “Niet iedereen is voldoende vertrouwd met digitale platformen. Mensen zien en voelen graag live een pand. Mijn expertise levert meerwaarde op zo’n moment”, beweert Sarah.

4 vaardigheden van een succesvolle vastgoedmakelaar aan de kust

1. Manusje van alles

Een goede vastgoedmakelaar is tegelijk een beetje jurist, ingenieur, psycholoog en boekhouder. Denk aan de voorbereiding van notariële aktes, technische problemen oplossen in een appartementsgebouw, klantenbehoeften juist inschatten en uiteraard de financiële rekeningen maken.

2. Extra flexibel

Is de vastgoedmakelaar ook syndicus? Dan bellen bewoners of huurders buiten de kantooruren met vragen, bijvoorbeeld over de lift, huishoudtoestellen of wifi. Kandidaat kopers van een tweede verblijf bekijken hun toekomstig stulpje liefst in het weekend of in vakantieperiodes.

3. Talenkennis

Een perfecte kennis van het Frans is noodzakelijk aan de Belgische kust. Een mondje Duits en Engels is mooi meegenomen.

4. Beroepserkenning

Een officiële erkenning van het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, is een must en staat garant voor een kwalitatieve dienstverlening.

(gv) 

Dirk Coelus
Dirkt treedt haar bij: “Dankzij het internet is er gigantisch veel informatie beschikbaar over vastgoed. Maar welke is de juiste? Een makelaar bezorgt je het correcte en onschatbare advies. Je koopt niet elk jaar een nieuwe woning.” 18 juli 2016
Anderen bekeken ook