Een batterij experten stond op zaterdag 8 februari 2014 in het KBC-gebouw in Leuven klaar om huisartsen in spe advies te verlenen. Die zitten immers met heel wat vragen, zegt het Vlaams Artsensyndicaat.
Het oprichten van een eigen praktijk, wel of niet in een associatie werken, verzekeringen, financiering, belastingen, je rechten en plichten … Voor wie binnen enkele maanden zijn stage inruilt voor een job als erkend huisarts zijn het thema’s die zorgen baren, weet Karen Sinnesael.
Zij is een ‘haio’ (huisarts in opleiding) en inmiddels bezig aan haar negende jaar opleiding. “Dit en vorig jaar zijn stagejaren. Lessen volgen zijn er niet echt meer bij, tenzij facultatief. We moeten wel nog een thesis maken. Om de twee weken komen we samen met collega-haio’s om patiëntengevallen en andere problemen of vragen te bespreken.”
Karen loopt momenteel stage bij een groepspraktijk in Merchtem. Volgend jaar wil ze zich vestigen als huisarts in de regio van Loppem, bij Brugge. “Bij een start als huisarts komt heel wat papierwerk kijken, via allerlei instanties. De website van het Vlaams Artsensyndicaat is een handige leidraad waar je het meeste wel op terugvindt.”
Haar keuze om huisarts te worden, heeft te maken met de diversiteit van het beroep. “Je komt alle mensen tegen: zieke, gezonde, jonge en oude. Een pluspunt vind ik dat je een langetermijnrelatie met een patiënt kan opbouwen. Kennis van de sociale context maakt het vaak eenvoudiger om klachten te plaatsen. De contacten die je als huisarts met patiënten hebt, zijn vaak ook intenser dan als specialist.”
Karen liep als student stage in vier verschillende huisartsenpraktijken en werkt nu als haio in twee verschillende praktijken in Merchtem. Telkens weer zag ze haar keuze bevestigd. “En dus heb ik maar besloten om er helemaal voor te gaan.”
‘Helemaal’ betekent in haar geval, ietwat tegen de trend in, het opstarten van een solopraktijk. “Ik heb gesolliciteerd hoor, in groepspraktijken, maar het moet klikken. En dat is niet altijd evident. Daarom heb ik uiteindelijk beslist om me alleen te vestigen en in de toekomst eventueel zelf uit te breiden.”
Dat is makkelijk gezegd, maar aan zo’n start hangt vaak een lijvig prijskaartje. “Een pand huren, eventueel iets verbouwen, de aankoop van materiaal kosten je samen al snel enkele tienduizenden euro’s. Zelf heb ik het geluk dat mijn moeder kinesiste is geweest. Daardoor kan ik nu het ouderlijk huis huren, met praktijkruimte.”
Huisartsen die zich vestigen in een gebied met een tekort aan huisartsen, kunnen via het RIZIV aanspraak maken op een premie van 20.000 euro via het Impulseo-fonds. “Loppem is dat niet. Ik kan wel gebruikmaken van een renteloze lening van 15.000 euro via hetzelfde fonds”, vertelt Karen. “Dat is net genoeg om je eerste inboedel als huisarts aan te kopen.”
Die steun is welkom, want ook voor huisartsen is het bij de bank niet meer zoals vroeger. “Toen kreeg je een lening als je nog maar je diploma toonde. Tegenwoordig zijn banken toch iets terughoudender”, weet Karen.
(wv) - Meer info: www.vlaamsartsensyndicaat.be
11 februari 2014Je werkgever mag jouw arbeidsongeschiktheid controleren. Het meest aangewezen controlemiddel hiervoor is het medisch onderzoek door een controlearts.
Radioloog Olivier Van Rillaer moest door een misverstand bijna een jaar op zijn accreditatie wachten: “Als kersvers arts moet je soms je plan trekken.”
De job van arts zorgt bij een derde voor spanningen in de relatie. Eén op de acht relaties van artsen loopt er zelfs op stuk.
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Veel mensen zoeken nog naar een evenwicht in hun manier van werken. Daarom deze zelfzorgtest...
Ben jij immuun voor een burn-out? Denk niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar.
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Gemeente Rumst neemt een nieuw organisatieplan in gebruik om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.