10 tips om een klotedag op te vrolijken
Een veeleisende baas, geen parkeerplaats, … Je kent ze wel: die klotedagen waarop niets lukt. Met de 10 tips van Jobat wordt het alsnog een topdag!
Jongens krijgen al van kindsbeen af te horen dat ze niet mogen huilen in het openbaar. Dat zorgt ervoor dat ze ook wanneer ze volwassen zijn veel minder snel in tranen uitbarsten, vertelt Kim Elsbach, als professor Management verbonden aan de universiteit van California. Drie jaar lang onderzocht zij de gevolgen van huilen op het werk.
Volgens Elsbach worden tranen op het werk vaak onthaald op minachting. Het is helemaal not done om te huilen tijdens een vergadering. Ook werkdruk of ruzies met collega’s zijn geen goede redenen om de zakdoek boven te halen. Wie huilt tijdens een persoonlijk evaluatiegesprek zal niet alleen een onprofessionele maar ook een manipulatieve indruk maken.
Slechts in een beperkt aantal situaties is huilen op de werkvloer geoorloofd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een zwaar persoonlijk verlies, zoals een scheiding of het overlijden van een naast familielid.
Maar zelfs dan moet je als werknemer op je tellen letten. “Wanneer iemand herhaaldelijk of langdurig weent, wordt die persoon gemakkelijk als onstabiel en zwak beschouwd”, weet Elsbach.
Volgens recent onderzoek van het Weizmann Institute of Science in Israël zakt het testosterongehalte van mannen gevoelig wanneer ze een vrouw zien huilen. Een laag testosterongehalte wordt op zijn beurt gelinkt aan gevoelens van mislukking.
Volgens carrièrecoach Stephen Xavier voelen mannen zich bijzonder ongemakkelijk wanneer een vrouwelijke collega huilt. “In die huilende vrouw zien ze hun eigen vrouw, dochter, zus of moeder, en dat maakt het voor hen heel moeilijk.”
Volgens professor Elsbach brengen huilbuien op het werk voor de vrouwen in kwestie intense schaamte en ontgoocheling met zich mee. Heel wat vrouwen geven aan dat hun carrière schade heeft ondervonden doordat zij hun tranen niet altijd even goed de baas waren.
(mo)  
3 maart 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een veeleisende baas, geen parkeerplaats, … Je kent ze wel: die klotedagen waarop niets lukt. Met de 10 tips van Jobat wordt het alsnog een topdag!
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans is het even erg voor je gezondheid. Wat is het? Wat kan je doen?
Werkplekaanbieder Regus vroeg aan 250 Belgische kantoorwerkers wat hen het meest stoort. Onder meer afspraken niet nakomen behoort tot de ergernissen.
Winterdepressies zouden volgens architect Joost Valk mede veroorzaakt worden door de slechte verlichting in de meeste kantoorpanden. De oplossing?
Het concept van de open kantoorruimte bestaat al langer, maar wint aan populariteit. Toch is deze indeling niet voor iedereen weggelegd...
Vincent en Bjorn vertellen over de digitale innovatie in het Belgische notariaat.
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Vervelende kwaaltjes hebben we allemaal weleens. Maar wat als je niet weet waar ze door veroorzaakt worden? Let eens op of je onderstaande symptomen terugziet.
Je moet niet het hele woon-werktraject met de fiets afleggen om van een fietsvergoeding te kunnen genieten.