Typische mannen- en vrouwensectoren blijven bestaan
Tussen 2010 en 2017 steeg het aantal mannen in de zorg met ruim 5%. Het onderwijs blijft wat de verhouding mannen en vrouwen betreft wel een speciaal geval.
Het netwerkevenement HR-Gala is een van de jaarlijkse afspraken van en voor iedereen die betrokken is bij human resources (HR) of personeelsbeleid. Het initiatief verleent ook al dertien jaar een ambassadeursopdracht aan een bedrijf of persoon die als ‘referentie’ kan worden aanzien op het vlak van HR. Het bedrijf of persoon kan die titel dan een jaar uitdragen. De organisatie wil hiermee naar eigen zeggen het vakgebied van human resources management extra zichtbaarheid geven.
Eerder behoorden onder meer Volvo Cars Europe, Colruyt, Schoenen Torfs, Durabrik Group, BOSS paints en Mediamarkt tot de winnaars als HR-ambassadeur. Ook dit jaar op 18 oktober zal het Gala plaatsvinden in de Gentse Ghelamco Arena. Vorig jaar namen er meer dan 560 bezoekers deel aan het event.
Intussen geeft Rony Hoebeke, HR-expert en initiatiefnemer van het HR-gala, de fakkel door aan de nieuwe aandeelhouders: Antwerp Management School (AMS), Jobat Media, VBO en eventbureau Goosebumps. Al blijft Hoebeke, die intussen met pensioen is, wel betrokken bij zijn HR-Gala. “Op deze manier is iedereen zeker van de continuïteit van het initiatief”, stelt hij.
De partners, die overigens al enkele jaren aan boord zijn bij dit initiatief, benadrukken alvast het onderscheidend karakter van het evenement. “Het HR-Gala kent een grote uitstraling. De jaarlijkse keuze van HR-ambassadeur gebeurt telkens heel onderbouwd en de kwaliteit primeert”, stelt Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, wiens collega Pieter Timmermans aan het hoofd staat van de vakjury. Wat dit betreft, staan er geen grote veranderingen op stapel. “Never change a winning team”, oppert Buysse.
Op de gala-avond zijn er ook altijd beleidsmakers aanwezig, vorig jaar gaf bijvoorbeeld Alexander De Croo er een presentatie. “Er is sowieso een interessante wisselwerking tussen HR, bedrijfswereld en beleid. Die is kenmerkend en de rode draad in het gala”, aldus Buysse.
Opvallend is ook dat het eventbureau Goosebumps tot de structurele partners behoort. “Een goede organisatie en beleving vinden we belangrijk. En zien nog veel mogelijkheden in de toekomst met dit evenement, alsook in de relatie tussen HR en communicatie door middel van events”, stelt Michiel Vanderheyden van Goosebumps.
Op lange termijn worden door de nieuwe partners evenwel enkele nieuwe klemtonen gelegd. Vanaf 2019 zal het HR-Gala zich ook verder manifesteren als nationaal evenement, terwijl vandaag de focus eerder Vlaams is.
Tweede klemtoon is het toenemende belang van het inhoudelijke aspect. “Het is ook hiervoor dat wij als Antwerp Management School, met het Expertisecentrum Next Generation Work, graag onze inbreng hebben bij dit initiatief”, vertelt Danny Lauwers, director customer engagement bij Antwerp Management School (AMS). Op het event van 18 oktober zal AMS ook mee het inhoudelijke voorprogramma verzorgen. “Daar presenteren wij onze studie over de beleving van mobiliteit en flexibiliteit door de Belgische werknemers en -gevers”, stelt Lauwers.
(wv) - Meer info en inschrijvingen op: www.hr-gala.be en www.hr-gala.be/nl/45 (voorprogramma)
Tussen 2010 en 2017 steeg het aantal mannen in de zorg met ruim 5%. Het onderwijs blijft wat de verhouding mannen en vrouwen betreft wel een speciaal geval.
Omdat we allemaal langer zullen moeten werken, zal het aantal ervaren professionals op de werkvloer toenemen.
Wil je absoluut die ene job te pakken krijgen? Dan moet je opvallen tussen alle kandidaten. De gouden regel voor een goed cv: een boeiende verhaallijn.
We vroegen Stef De Pauw (36) uit Sint-Niklaas hoeveel hij verdient ...
Wat zijn de troeven van een job in retail? Want die zijn er zeker, zo luidt het. We zetten de 5 grootste op een rij...
Medewerkers kunnen door te sporten heel wat veelvoorkomende kwalen op de werkvloer reduceren. In welke sector sporten ze het meest?
Demi (zorgkundige) en Luk (leidinggevende Geriatrie) werken samen bij het Sint-Trudo Ziekenhuis: “We helpen elkaar tot iedereen klaar is”
De 7 hoofdzonden. Ze zijn al sinds mensenheugenis eigen aan de mens en zorgden al voor eindeloos veel problemen. Ja, ook op de werkvloer.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?