De recente lijst met knelpuntberoepen van VDAB bevat 11 nieuwkomers, wat het totaal op 241 brengt. Een opvallend nieuw beroep in de lijst is die van houtskeletbouwer. Bouwbedrijven vinden hiervoor moeilijk personeel, omdat houtskeletbouw als bouwmethode specifieke vakkennis vereist.
Kandidaten hebben dikwijls een gebrek aan ervaring of het ontbreekt hen aan een degelijke houtopleiding. “De bouwsector verwacht dat dit beroep belangrijker zal worden, zeker in het kader van renovatie en het streven naar een duurzame en klimaatneutrale bouw”, klinkt het bij VDAB.
Ontdek: De top 10 knelpuntberoepen van dit moment
Een tweede nieuw knelpuntberoep in de bouw is dat van gevelrenoveerder-betonhersteller. Deze job combineert vakkennis van verschillende beroepen zoals dat van voeger, isoleerder en gevelreiniger. Wat hier ook speelt, zijn de specifieke omstandigheden waarin de job wordt uitgevoerd. Denk aan fysiek zwaar werk, werken op hoogte en in lastige houdingen én het mogelijk contact met gevaarlijke producten.
Spreekt een job als gevelrenoveerder jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
Ten slotte is ook netaansluiter nieuw als knelpuntberoep in de bouw. Het gaat hier om een installateur of monteur van nutsvoorzieningen, en meer bepaald van aansluitingen voor gas en elektriciteit. Het beroep is minder bekend, terwijl de uitrol van de digitale meter de vraag ernaar doet toenemen.
“Weinig werkzoekenden tonen interesse in het beroep van netaansluiter, en dat komt voor een stuk omdat het een eerder onbekend beroep is”, klinkt het bij VDAB. Kortgeschoolde profielen komen in aanmerking voor de job maar het blijft moeilijk om vacatures te vullen, want een bepaalde scholing is een vereiste. Fluvius heeft een opleidingstraject opgesteld om deze profielen op te leiden.
Lees ook: 3 feiten over jobs in de bouw
Van de 241 knelpunten zijn 44 beroepen een bouwberoep:
Extra: Hoeveel verdien je in de bouwsector?
(William Visterin)
10 februari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De bouw is als vanouds goed vertegenwoordigd in de lijst met knelpuntberoepen. Wat zijn de 8 absolute knelpunten in de bouwsector?
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
Maar liefst 16.000 vacatures telt de bouwsector, en dat aantal lijkt zelfs een onderschatting. “Opleiding voor nieuwkomers is cruciaal.”
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?