Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Hou je job in de lift: 5 carrièretips tijdens of na corona

De impact van de coronacrisis is niet alleen gigantisch op de economie, maar in veel gevallen ook op jouw job. Al zijn er manieren, zowel voor jongeren als werkenden met enkele jaren op de teller, om die impact te beperken.

1. Werkloosheid geen ramp

Zowat 1,3 miljoen tijdelijke werklozen zijn er bijgekomen naar aanleiding van de coronacrisis. De vraag is hoeveel daarvan ‘echte’ werklozen worden. 100.000 is een aantal dat her en der opduikt. Het zal het op een jaar tijd de grootste toename zijn sinds WO II.

“Toch is werkloosheid op zich niet zo’n probleem. Wat wel een probleem is, is langdurige werkloosheid”, merkt Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad op. Daarom raadt hij die (tijdelijke) werklozen aan om bij te blijven, en bijvoorbeeld een online opleiding te volgen.

2. Diploma maakt verschil

Volgens de laatste schoolverlatersstudie van de VDAB had slechts 3 à 4 procent van de afgestudeerde masters één jaar na afstuderen nog geen job. Bij de professionele bachelors ligt dat (gunstige) percentage overigens in dezelfde lijn. Maar bij de starters zonder diploma had een jaar later 27 procent nog geen job.

“Bij economische crisissen zoals de financiële crisis, en nu dus de coronacrisis, zie je dat schoolverlaters het altijd moeilijker hebben om aan de bak te komen. Maar een diploma maakt een groot verschil. Bij geschoolde technische profielen, zoals ingenieurs, denk ik bijvoorbeeld dat het effect van corona eerder beperkt zal zijn”, stelt Denys.

3. Combineer specialiteiten (en jobs)

1+1= 3, zo luidt het cliché. In die zin kan het interessant zijn om op de arbeidsmarkt meerdere specialiteiten te combineren. Bijvoorbeeld: je kan goed zijn in een eerder technische materie, zoals IT of economie, in combinatie met communicatie skills. Velen hanteren naast hun hoofdberoep bijvoorbeeld ook een bijberoep. “In functie van risicospreiding en inzetbaarheid, is zo’n tweede job vaak een goed idee.”

4. Vernieuw je netwerk

Veel nieuwe jobs komen voort uit je netwerk, daarom is het cruciaal om dat regelmatig te vernieuwen en erin te investeren. “In de praktijk blijkt je bestaande netwerk net een hinderpaal om van werk te veranderen”, weet Denys. Al werpt netwerken doorgaans pas op termijn zijn vruchten af. “Zeker in het begin van je loopbaan, is het meer geven aan dan krijgen van je netwerk.”

5. Stel competenties in vraag

Hoe vroeger in je loopbaan je competenties verwerft, hoe beter. “Verworven competenties vormen de basis van nieuwe”, stelt hij. Tegelijk is het aangewezen om regelmatig je eigen competenties in vraag te stellen. “Denk aan een Plan B: stel dat je job verdwijnt, wat ga je dan doen.”

Maar ook dat laatste is dus geen ramp. “Als je een tijdje zonder werk zit, raad ik meestal drie zaken aan om te doen: je competenties bijschaven, vrijwilligerswerk doen of een wereldreis maken. Die eerste twee acties zijn vandaag perfect mogelijk, maar die wereldreis zal toch vooral virtueel moeten gebeuren.”

(William Visterin)

29 april 2020
Anderen bekeken ook