Hooggevoelig (HSP) en ondernemerschap: een (on)mogelijke match?

“Ik raad vaak de weg van de geleidelijkheid aan: van werknemer, naar freelancer, naar ondernemer.” (Katrin Van de Water, carrièrecoach Passion for Work)
Bijna 20% van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij. En tegelijk vinden ze het maar logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen. Daardoor komen ze regelmatig in de problemen.
ondernemer evenwicht
“Ik raad vaak de weg van de geleidelijkheid aan: van werknemer, naar freelancer, naar ondernemer.” (Katrin Van de Water, carrièrecoach Passion for Work)

“Het kan soms jaren en enkele crisissen - want een groter risico op bore-out en burn-out! - duren vooraleer de link duidelijk wordt met hooggevoeligheid of –begaafdheid”, aldus carrièrecoach Katrin Van de Water, die op haar 28ste ontdekte dat ze zelf ook hoogsensitief is. “Heel wat van mijn klanten zijn hooggevoelig, en weten het vaak zelf niet. Doordat ik zelf HSP ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld.”

>> Ben jij hoogsensitief? Wat zijn de gevolgen? 

Hoog Sensitief Persoon (HSP) en ondernemerschap

Hooggevoelige mensen hebben over het algemeen sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Heel vaak kunnen HSP’s ook moeilijk om met het gevoel dat ‘het niet klopt’, met alle gevolgen van dien: bore-out, burn-out, onzekerheid over zichzelf ...

Vreemd genoeg kan het ondernemerschap een prima oplossing zijn voor HSP’s. Velen voelen dit intuïtief al aan, maar zijn bang om de stap te zetten. ‘Wat’ en ‘hoe’ en vele angsten spoken veelvuldig door hun hoofd: “Ga ik het wel kunnen?”, “Kan ik er wel van leven?”, “Is het iets voor mij?”, “Wat zal ik aanbieden?”, “Ben ik goed genoeg?”, “Hoe ga ik geld durven vragen voor wat ik doe?”, “Hoe ga ik om met de onzekerheid?” enzovoort ...

Tegelijkertijd worden ze aangetrokken door de elementen van eigen tijdsindeling, werken waar en wanneer je wil (liefst op mooie plekken), zingeving, geen controle meer van een baas ...

2 vormen van ondernemerschap

  1. Enerzijds heb je freelancers. Deze werken als zelfstandige met een eigen BTW-nummer in opdracht van één of meerdere bedrijven. Ze gaan als het ware ‘solliciteren’ bij deze bedrijven en krijgen geen vast contract, wel een freelancecontract. Voordeel is dat ze collega’s hebben, geen sales moeten doen (het bedrijf geeft werk aan hen) en ze vaak de methodes van het bedrijf kunnen gebruiken.
  2. Anderzijds heb je échte ondernemers. Zij voorzien de inhoud, zorgen zelf voor klanten, zijn veel meer zichtbaar en hebben mogelijks geen collega’s. Kortom: nog meer vrijheid, maar (in het begin) niet voor iedereen weggelegd. Dit is een moeilijkere tak van sport. Ondernemen is een vak apart, en dat kan je leren.

“Ik raad vaak de weg van de geleidelijkheid aan”, aldus Van de Water. “Van werknemer, naar freelancer, naar ondernemer.” Zelf heeft ze deze weg ook afgelegd. Intussen helpt ze andere HSP’s met haar ervaring en kennis van zaken. “Ik loop graag met je mee op dit pad, wijs je de weg, deel mijn ervaring en kennis zodat jij op jouw manier geld kan verdienen met je passie.”

(kvdw/kv) 

Katrin Van de Water is carrièrecoach en oprichtster van Passion for Work . Ze begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat. Soms weten ze waar ze van dromen, maar durven de stap niet te zetten.
Er zijn speciale programma’s voor (startende) ondernemers en er wordt gewerkt vanuit de filosofie van Personal Branding. Dit gaat over jezelf als merk in de markt zetten. Leest het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt als je je naam en mailadres invult op www.passionforwork.be.

4 oktober 2013
Anderen bekeken ook