Hooggevoelig (HSP) en ondernemerschap: een (on)mogelijke match?
Bijna 20% blijkt hooggevoelig te zijn en heeft sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Is ondernemerschap dan de oplossing?
Volgens Carolina Bont, schrijfster van het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’, is 20% van de bevolking hooggevoelig, vaak zonder het zelf te weten. “Hoogsensitieven (HSP’s) eigenen zich vaak gevoelens van anderen toe en krijgen sneller last van stress. Ze pikken ook vaker subtiliteiten op die de meeste mensen niet opvallen”, verduidelijkt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “Het kan zijn dat ze zich hierdoor sneller moe, overweldigd of niet op hun gemak voelen. En soms kunnen ze zich moeilijk concentreren, of houden ze spanning onnodig lang vast.”
“Dat resulteert helaas vaak in een gevoel van eigen tekortkoming, van niet goed genoeg zijn, omdat ze zich anders voelen dan de anderen, waardoor het zelfvertrouwen van een hoogsensitief persoon (HSP) makkelijk daalt. De eigen assertiviteit neemt af, waardoor het eigen potentieel niet (volledig) tot zijn recht komt”, besluit Ketels.
Maar wat is nu dat potentieel? Wat is de kracht die schuilt in hooggevoeligheid? Ziehier de 5 grote sterktes van een hoogsensitief persoon (HSP) ...
Wanneer een hoogsensitief persoon de stresssignalen gaat gebruiken als waardevolle informatie, krijgt intuïtie meer kans. Met hun sensoren voelen ze eerder aan dan anderen wat er misloopt of wat een succesvolle nieuwe richting is. Anderen zijn achteraf vaak blij met de vroege waarschuwing of de opgepikte trend.
Hooggevoeligen zijn in staat om meer op te pikken, meer nuances te ervaren, meer te genieten én daardoor meer uit zichzelf en hun leven te halen. Ze kunnen hierin een grote inspiratiebron zijn voor anderen. Belangrijk hierin is dat ze hun energie niet laten versnipperen. Door het leren focussen van hun energie vangen ze meer innerlijke signalen op en kunnen ze overweldigende indrukken loslaten.
Uit verschillende bronnen is bekend dat stressgevoelige werknemers bijzonder loyale werkkrachten zijn, vooral in een omgeving met een heldere communicatie. Ze zijn goede teamwerkers waarop je kan bouwen en vertrouwen.
De eigen gevoeligheid kan ingezet worden om te benoemen wat er speelt. Dit verheldert en helpt juiste verdere stappen te zetten en kan ook openheid creëren voor de kwetsbaarheid van anderen. Als kwetsbaarheid er mag zijn, kan ook authentieke kracht opbloeien, iets wat veel managers nog niet begrijpen.
Door rekening te houden met zichzelf, komt een HSP’er veel beter uit de verf en worden zijn/haar kwaliteiten beter benut. “Ikzelf gebruik, als trainer en coach, mijn sensitiviteit in het begeleiden en coachen van groepen, teams en individuen. Ik kan aanvoelen waar mensen emotioneel zitten of wat mentaal een blokkade is. Hierdoor kunnen we sneller tot de kern gaan en de kwestie in essentie oplossen”, aldus Ketels.
Het kan wel even duren alvorens een hoogsensitief persoon zich bewust is van deze krachten, gezien elke HSP zal moeten leren omgaan met belemmerende mentale en emotionele gewoontes, die hem/haar automatisch minder weerbaar maken. Zo kan een vroeger aangepraat idee over ‘je moet niet zo gevoelig zijn’ een spoor hebben achtergelaten van minderwaardigheid en twijfel in zichzelf.
“Deze achterhaalde patronen durven aangaan, en dus durven investeren in zichzelf, heeft een ontzettend grote waarde”, verduidelijkt Ketels. “Je bereikt snel positieve veranderingen en gaat automatisch je eigen kracht méér inzetten, waardoor je plots meer impact krijgt en meer vervulling en succes in je werk én leven zal ervaren.”
Of hoe een HSP’er het zelf verwoordt: “Het traject ‘Innerlijk Leiderschap’ heeft me geholpen om terug vertrouwen te krijgen in mijn eigen kunnen. Ik laat me nu leiden door mijn eigen goed gevoel. Door de hartcoherentie voel ik me beter, sterker. Het heeft effect. Ik leerde in de training zelfvertrouwen dat ik negatieve gedachten kon ombuigen … en dat 90 % van mijn angsten en zorgen onrealistisch blijken. Wat een bevrijding!” (Anne R.)
(ik)
Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om onzekerheid of overweldigd zijn om te buigen in goed uit de verf komen? Is het traject ‘Innerlijk Leiderschap’ of de training ‘Zelfvertrouwen en Assertiviteit’ iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/agenda - Heb je als organisatie nog ruimte in je opleidingsbudget? Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang het e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
Bijna 20% blijkt hooggevoelig te zijn en heeft sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Is ondernemerschap dan de oplossing?
Zou je maar al te graag zelfverzekerd overkomen tijdens een vergadering of presentatie, ook al ben je onzeker? De volgende tips kunnen misschien wel helpen.
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Maar liefst 15% tot 20%van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf.
Enkele recente wetenschappelijke studies hebben een aantal manieren naar voren gebracht die het zelfvertrouwen van de (onzekere) mens kunnen verhogen.
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Alfavrouwen, dat zijn meer dominante vrouwen die een 'mannelijke' aanpak voorstaan, verdienen gemiddeld 4 procent meer dan hun 'passievere' collega's.
De grote fout die de meeste mensen maken, is onvoldoende in zichzelf te geloven, om de dingen te realiseren die ze écht willen. Daarom: 7 tips!
Misschien is die ene openstaande vacature op je huidige werk wel geknipt voor jou? Intern solliciteren, hoe pak je dat best aan? Ontdek hier enkele tips.