Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Hoogbegaafd? Wat zijn de gevolgen op werkgebied?

Hoogbegaafde man
De feiten spreken voor zich: met een bewezen IQ van minstens 130 is een hoogbegaafde uitzonderlijk intelligent. Zeker wanneer je weet dat het gemiddelde intelligentieniveau van de mens tussen de 90 en 110 ligt. Is hun hoge intelligentie een garantie op een succesvolle carrière?

Niet altijd, nogal wat hoogbegaafde mensen worstelen met de typische kenmerken van hun unieke persoonlijkheid, ook op het werk…

Hoogbegaafdheid: een (vergiftigd) geschenk?

Uit recente cijfers blijkt dat zo’n 2,3% van de bevolking hoogbegaafd is. De kans dat er bij jou op de werkvloer een hoogbegaafde collega rondloopt, is dus reëel. Door hun uitzonderlijk hoge IQ zou je er gemakshalve vanuit kunnen gaan dat ze het op de arbeidsmarkt ook uitzonderlijk makkelijk zullen hebben. Niets is minder waar.

Op het eerste gezicht hebben hoogbegaafde werknemers echt alles in zich om succesvol te worden: een hoog IQ, een goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen, extreme leergierigheid, snel kunnen denken en schakelen, …

Verbeter je analytisch denken: 5 simpele manieren

Toch blijkt uit de praktijk dat ze niet altijd zo gelukkig zijn op het werk. De hoofdreden hiervoor is dat het voor hen niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is om zich volledig te kunnen ontplooien. Ze wisselen dan ook vaak van job of blijven gefrustreerd ter plaatse trappelen omdat ze - naar hun gevoel - onder hun niveau presteren.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

De valkuilen van hoogbegaafdheid op de werkvloer

Ook de samenwerking met de collega’s verloopt jammer genoeg niet altijd even vlot. Omdat hoogbegaafden nu eenmaal anders denken dan de rest, kan het soms wel eens botsen met de andere collega’s - of zelfs leidinggevenden - die niet altijd even snel kunnen meedenken.

Hun kritische ingesteldheid (ze stellen zichzelf en anderen veel vragen), hun perfectionisme (zowel bij zichzelf als bij anderen) en hun hoogsensitiviteit (ze raken vaak overprikkeld en ervaren hierdoor veel stress) zorgen vaak voor frustratie, ergernis en zelfs conflicten bij de collega’s.

Bovendien worden ze door onbegrip op de werkvloer makkelijk als “arrogant”, “betweter” of “aansteller” bestempeld, terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet klopt. Niet dat de hoogbegaafde werknemer daar zelf om vraagt, maar het verschil in denkniveau zorgt gewoon voor een intellectuele kloof. Die hoeft niet noodzakelijk als negatief ervaren te worden, het kan net enorm positief zijn!

Lees ook: Waarom werkgevers vooral emotioneel intelligente werknemers zoeken

De ideale werkomgeving

Door hun sterke analytische vermogens, snelle inzichten, innovatieve ideeën, gedrevenheid en kenmerkende out-of-the-box denken kan een hoogbegaafde collega een enorm mooie meerwaarde betekenen voor het team.

Voor hen is de ideale werkomgeving dan ook een omgeving waarin hij of zij gewaardeerd wordt, de nodige intellectuele uitdaging krijgt en oprecht gestimuleerd wordt om creatieve oplossingen te bedenken voor complexe projecten of problemen.

Ontdek: In welke werkomgeving presteer jij best?

(fd)

6 november 2024
Anderen bekeken ook