Geef je hersenen een minivakantie en verhoog je focus
Zit jij tijdens het werk soms ook dromerig door het raam te staren? Voel je vooral niet schuldig want dagdromen maakt je net slimmer én productiever!
Niet altijd, nogal wat hoogbegaafde mensen worstelen met de typische kenmerken van hun unieke persoonlijkheid, ook op het werk…
Uit recente cijfers blijkt dat zo’n 2,3% van de bevolking hoogbegaafd is. De kans dat er bij jou op de werkvloer een hoogbegaafde collega rondloopt, is dus reëel. Door hun uitzonderlijk hoge IQ zou je er gemakshalve vanuit kunnen gaan dat ze het op de arbeidsmarkt ook uitzonderlijk makkelijk zullen hebben. Niets is minder waar.
Op het eerste gezicht hebben hoogbegaafde werknemers echt alles in zich om succesvol te worden: een hoog IQ, een goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen, extreme leergierigheid, snel kunnen denken en schakelen, …
Verbeter je analytisch denken: 5 simpele manieren
Toch blijkt uit de praktijk dat ze niet altijd zo gelukkig zijn op het werk. De hoofdreden hiervoor is dat het voor hen niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is om zich volledig te kunnen ontplooien. Ze wisselen dan ook vaak van job of blijven gefrustreerd ter plaatse trappelen omdat ze - naar hun gevoel - onder hun niveau presteren.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Ook de samenwerking met de collega’s verloopt jammer genoeg niet altijd even vlot. Omdat hoogbegaafden nu eenmaal anders denken dan de rest, kan het soms wel eens botsen met de andere collega’s - of zelfs leidinggevenden - die niet altijd even snel kunnen meedenken.
Hun kritische ingesteldheid (ze stellen zichzelf en anderen veel vragen), hun perfectionisme (zowel bij zichzelf als bij anderen) en hun hoogsensitiviteit (ze raken vaak overprikkeld en ervaren hierdoor veel stress) zorgen vaak voor frustratie, ergernis en zelfs conflicten bij de collega’s.
Bovendien worden ze door onbegrip op de werkvloer makkelijk als “arrogant”, “betweter” of “aansteller” bestempeld, terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet klopt. Niet dat de hoogbegaafde werknemer daar zelf om vraagt, maar het verschil in denkniveau zorgt gewoon voor een intellectuele kloof. Die hoeft niet noodzakelijk als negatief ervaren te worden, het kan net enorm positief zijn!
Lees ook: Waarom werkgevers vooral emotioneel intelligente werknemers zoeken
Door hun sterke analytische vermogens, snelle inzichten, innovatieve ideeën, gedrevenheid en kenmerkende out-of-the-box denken kan een hoogbegaafde collega een enorm mooie meerwaarde betekenen voor het team.
Voor hen is de ideale werkomgeving dan ook een omgeving waarin hij of zij gewaardeerd wordt, de nodige intellectuele uitdaging krijgt en oprecht gestimuleerd wordt om creatieve oplossingen te bedenken voor complexe projecten of problemen.
Ontdek: In welke werkomgeving presteer jij best?
(fd)
6 november 2024Zit jij tijdens het werk soms ook dromerig door het raam te staren? Voel je vooral niet schuldig want dagdromen maakt je net slimmer én productiever!
De kans is groot dat je tijdens het sollicitatieproces een aantal tests zult moeten ondergaan. Deze tips geven jouw IQ alvast een snelle boost.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Het is niet de bedoeling om jezelf helemaal te veranderen. Maar wat je wel kan doen, is kijken op welke eigenschappen je heel hoog of laag scoort en je daar op z’n minst bewust van worden.
Maakt jouw hoogsensitiviteit je wat onzeker op de arbeidsmarkt? Niet nodig: met jouw hoogsensitieve eigenschappen heb je je werkgever heel wat te bieden!
Het is belangrijk voor de groepsdynamiek dat je het kunt vinden met de meeste collega’s. Welke types zijn er op de werkvloer? En hoe ga je daar het best mee om?
Werkzoekenden met kennis van zaken en ervaring zijn gegeerde profielen. Maar steeds meer bedrijven zoeken vooral werknemers die ook emotioneel intelligent zijn.
Slim is sexy. Maar hoe word je slimmer – en dus sexyer – zonder al te veel moeite? Simpel, door eenvoudigweg een paar slimme tips op te volgen.
Wie hard werkt en de targets haalt, zal waarschijnlijk bij de baas wel in de bovenste lade liggen. Maar maakt dat van hem of haar ook een betere werknemer?