Voor elke organisatie geldt: loon naar werk. En dus is loonadministratie of payroll cruciaal. Toch kwam payroll tot dusver niet uitgebreid aan bod in de Vlaamse opleidingen in personeelswerk. “Hierdoor verkozen studenten vaker andere HR-domeinen om in te werken, want onbekend betekent helaas nog altijd onbemind”, stelt opleidingshoofd Kris Daniels. Bedrijven vonden, volgens hem, moeilijk experts op de arbeidsmarkt en moesten ze zelf opleiden.
Een HR-dienstverlener als Acerta richtte daarom eerder al hun Payroll Academy op, waarbinnen ze pas afgestudeerden zelf opleiden en klaarstomen voor deze tak van de HR-markt. Nu werkt het bedrijf in dit kader voor het eerst samen met een hogeschool. Want vanaf volgend academiejaar vernieuwt UCLL grondig haar afstudeerrichting Personeelswerk, die valt onder de professionele bacheloropleiding Sociaal Werk. Onder deze grondige upgrade valt dus ook een doorgedreven payroll-opleiding, op basis van een samenwerking met Acerta.
De eerste studenten, naar schatting een veertigtal, in die vernieuwde afstudeerrichting Personeelswerk gaan vanaf het academiejaar 2019-2020 aan de slag met de payroll tool van Acerta. Die wordt gevuld met een fictief personeelsbestand. “Studenten kunnen zo gedurende de drie jaar van hun opleiding virtuele medewerkers opvolgen”, stelt Kris Daniels. Bij dit fictief personeelsbestand komt dan alles kijken wat bij echt personeel ook opduikt: van ziekteverzuim en ontslag tot vakantie en tijdskrediet.
Door de samenwerking krijgen de HR-studenten op UCLL de kans om binnen een veilige oefenomgeving bruto-netto berekeningen te simuleren en loonafsluitingen voor te bereiden. Of ze kunnen via de ingebouwde rapporteringsmodule aan de slag met big data en analyses van aspecten als ziekteverzuim.
Opvallend is dat de opleiding Personeelswerk, en dus ook deze nieuwe payroll-opleiding, valt onder de bacheloropleiding ‘Sociaal Werk’, waarbinnen je bijvoorbeeld ook de richtingen Sociaal-cultureel werk of Maatschappelijk werk kan volgen. En dus niet bijvoorbeeld onder de economische bachelors die UCLL aanbiedt met Bedrijfs- of Office Management. Al valt dat volgens Daniels historisch te verklaren. “Met deze vernieuwing maximaliseren we deze richting als HR-opleiding. We zien Personeelswerk ook zoveel mogelijk als een zelfstandige bacheloropleiding in HR”, vertelt hij.
Anderzijds beklemtoont het opleidingshoofd dat zo’n opleiding ook meer vergt dan een economische invulling. “Thema’s als burn-out en work life-balance staan vandaag bijvoorbeeld ook hoog op de agenda en vormen dan meer de psychologische invulling van HR”, vertelt hij. “Iets als payroll is dan weer een traditionele kerntaak van HR.” Of hoe HR ook als opleiding vrij breed kan zijn.
Dank zij de payroll-ervaring en -opleiding krijgen studenten, volgens Kris Daniels , de kans om inzichten te verwerven die ze voordien pas op de werkvloer konden opdoen, na hun afstuderen. “Door het leren werken in een effectieve HR-databank wordt de link met en de integratie van arbeids- en sociaal recht ook duidelijker”, meent hij. “Dit nieuwe HR-traject gaat nog een stap verder dan duaal leren, waarbij vaardigheden tegelijkertijd ontwikkeld worden in de school en op de werkvloer. De campus wordt hier als het ware de werkvloer.”
Trekt UCLL niet al te zeer partij voor één leverancier? “Dat denk ik niet”, weerlegt het opleidingshoofd. “Tussen die leveranciers zitten er inderdaad wel bepaalde nuances. Maar het is vooral de mindset en manier van denken die er toe doet. Want in wezen is payroll natuurlijk ook gewoon payroll. Alleen kwam die payroll op de schoolbanken tot dusver nog maar amper aan bod.”
(wv)
Bij drukke eindejaarsjobs denken we aan buschauffeurs, medewerkers van supermarkten enzovoort. Maar ook bij HR-dienstverlener Securex kan het dan behoorlijk druk zijn!
Wij vroegen dossierbeheerder Katleen De Cleyn (34) uit Wilrijk hoeveel zij netto per maand verdient …
Door de digitalisering hebben sociale secretariaten het takenpakket serieus zien veranderen. Het gevolg is dat er ook totaal andere profielen nodig zijn.
Wat doet duurzaamheid met de job bij de bank? “Onze rol wordt veel rijker.”
Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Wat is het verband tussen het nijpend tekort aan technisch talent in de metaalindustrie en een boost in online veilingen?
Stéphanie, bekend van het tv-programma De Mol, is in het echte leven aan de slag in het operatiekwartier van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt...
Wat hebben Michelle Obama, Bill Gates en Richard Branson met elkaar gemeen? Ze doen allemaal aan timeboxing!