Bij de vacaturegraad gaat het om het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen. Dat percentage verschilt in ons land heel erg van sector tot sector. In de non-profit en financiële sector ligt de vacaturegraad op minder dan 3 procent. In handel en transport op iets meer dan 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Bouw (8 procent) en IT (9 procent) horen dan weer bij de uitschieters. Maar de hoogste vacaturegraad ligt in de sector van accommodatie en maaltijden, denk aan horeca, met meer dan 11 procent. Deze drie sectoren liggen qua vacaturegraad ver boven 4,7 procent, het gemiddelde voor alle sectoren in België.
Tegelijk wijzen de cijfers op de krapte. “De nood aan extra werkkrachten is ook hoog”, beaamt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie voor zijn sector. “Dat was al zo, en om tegemoet te komen aan de relance- en klimaatplannen neemt de vraag nog toe. Quasi alle bouwberoepen zijn vandaag knelpuntberoepen.”
Dit is werken in de bouwsector: 3 trends zijn bepalend
In de nieuwe VDAB-lijst van knelpuntberoepen voor 2022 is de bouwsector met maar liefst 38 bouwberoepen als vanouds erg goed vertegenwoordigd. Met een totaal van 207 knelpuntberoepen betekent dit dat bijna één knelpuntberoep op vijf rechtstreeks kan worden toegewezen aan de bouwsector. En dan zijn er nog veel andere knelpunten, zoals bij onderhoudstechnici, die vaak ook verband houden met de bouwsector.
In de top tien van meest hardnekkige knelpunten staan twee (pure) bouwberoepen: de werfleider/conducteur bouw (op drie) en de calculator bouw (op negen).
CHECK: De 7 zwaarste knelpuntberoepen in de bouw
(William Visterin)
18 februari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Analyse en softwareontwikkeling zijn de meest voorkomende jobs in IT, gevolgd door pc-techniek en helpdesk. Het aanbod IT-jobs is alvast erg divers.
Technisch Adviseurs Rioolnet Koen Van den Bossche (55) en Ian Calbo (27) zijn trotse Aquafinners. Beide ambassadeurs maken deel uit van hét kenniscentrum van het ondergrondse patrimonium bij Aquafin en bouwen elke dag mee aan het rioolbeheer van de toekomst.
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
Het loopt op je job niet altijd zoals jij dat wil. Maar heb jij al eens uit wraak ergens anders gesolliciteerd? Dan ben jij misschien een 'rage-applicant'.
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Krista Kempeneers weet als hoofd reward services van BNP Paribas Fortis alles over verloning. Ze verduidelijkt wat het salarispakket allemaal omvat.