Corona heeft impact op je loon
Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
Dat de coronacrisis - door de onmacht tegenover het Covid 19 virus - pure overmacht is, was ook voor de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten al vlug duidelijk. Na de erkenning van de overmacht werden de coronamaatregelen van kracht waarbij de werkgever iets soepeler mag omgaan met de arbeidsduur van z’n personeel.
Concreet: minder of geen overuren meer presteren, een alternatief uurrooster (met uitdrukkelijk akkoord van de werknemer) of minder werkuren en het tekort aan gepresteerde werkuren laten presteren na de crisis.
HR-dienstverlener Securex deed een steekproef onder 194.124 voltijdse werknemers en 27.489 werkgevers in de privésector en vergeleek maart 2020 (het begin van de coronacrisis) met maart 2019 (toen Covid 19 nog sciencefiction leek). Al gauw bleek dat er inderdaad minder gewerkt werd door de coronacrisis. Hieronder de cijfers en letters van het verhelderende rapport.
In tijden van corona - waar hebben we die uitdrukking nog gehoord - zoeken bedrijven naar alle mogelijke manieren om hun personeel minder te doen werken. In een ideale werkomgeving past de werkgever in overleg met de werknemer de personeelsplanning aan en stelt de werknemer z’n verlof uit en maakt geen overuren: zo kan je als team samen de crisis uitzweten. In cruciale ondernemingen is het een ander verhaal: daar zorgen de vele overuren voor een pittige uitdaging op het vlak van HR.
“Gemiddeld over alle sectoren heen zien we een daling van het aantal overuren, maar in bepaalde sectoren werden juist meer overuren gepresteerd. Wanneer er veel overuren worden gepresteerd staat de veerkracht van werknemers onder druk. Het is cruciaal dat werkgevers begrip en waardering tonen en sociale steun bieden”, vertelt Heidi Verlinden, HR Research experte bij Securex.
(mr)
14 mei 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ook op vlak van verloning voor de werkenden laat de coronacrisis sporen na. Van beloofde loonsverhogingen die niet doorgaan tot extra premies...
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Nu we met zijn allen ‘verbannen’ zijn tot ons kot, is thuiswerk de nieuwe norm. Maar wat als de crisis helemaal voorbij is? De voordelen zijn legio...
Terwijl er in coronatijden wordt geroepen om zoveel mogelijk ‘in uw kot te blijven’, begeeft Niels Willems (30) zich elke dag op straat.
Raar maar waar: sommige werknemers zijn dankzij de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis financieel beter af dan anders...
Er kan een corona-ouderschapsverlof aangevraagd worden. Wat is dat precies? Wie kan het aanvragen en hoe? En hoeveel bedraagt de uitkering?
De impact van de coronacrisis is niet alleen gigantisch op de economie, maar ook op jouw job. Al zijn er manieren om die impact te beperken.
Is het toeval dat er net nu 20% meer zieke werknemers zijn en dat bestaande ziekteperiodes makkelijker verlengd worden?
Eléonore en Louise vertellen over het Young Graduate traject bij Beobank: “Het is perfect voor wie goesting heeft om nieuwe dingen te proberen.”