Ouderschap
Vorige

1 van 90

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn moederschapsverlof?

Hoeveel wordt er minder gewerkt door corona?

minder werk
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de crisis uit te zweten. HR-dienstverlener Securex deed een steekproef bij meer dan 190.000 werknemers en kwam tot verhelderende vaststellingen.

Overmacht door onmacht

Dat de coronacrisis - door de onmacht tegenover het Covid 19 virus - pure overmacht is, was ook voor de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten al vlug duidelijk. Na de erkenning van de overmacht werden de coronamaatregelen van kracht waarbij de werkgever iets soepeler mag omgaan met de arbeidsduur van z’n personeel.

Concreet: minder of geen overuren meer presteren, een alternatief uurrooster (met uitdrukkelijk akkoord van de werknemer) of minder werkuren en het tekort aan gepresteerde werkuren laten presteren na de crisis.

Steekproef houdt steek

HR-dienstverlener Securex deed een steekproef onder 194.124 voltijdse werknemers en 27.489 werkgevers in de privésector en vergeleek maart 2020 (het begin van de coronacrisis) met maart 2019 (toen Covid 19 nog sciencefiction leek). Al gauw bleek dat er inderdaad minder gewerkt werd door de coronacrisis. Hieronder de cijfers en letters van het verhelderende rapport.

  1. In maart 2020 werden er door arbeiders 25% minder werkuren gepresteerd dan in maart 2019. Bedienden werkten 11% minder.

  2. Het aantal overuren daalde met 28% bij arbeiders en 32% bij bedienden.

  3. Er werd door werknemers een pak minder verlof gevraagd, zowel bij arbeiders als bij bedienden.

    verlofdagen

  4. Werknemers die hun opzeg al hadden gedaan, mochten eerder thuisblijven terwijl ze toch doorbetaald werden tot het einde van de opzegperiode: + 123% bij de arbeiders en + 25% bij de bedienden.

  5. Zwangere vrouwen kregen vaker een werkverbod, vooral bij de arbeiders: + 26%.

Samen sterk

In tijden van corona - waar hebben we die uitdrukking nog gehoord - zoeken bedrijven naar alle mogelijke manieren om hun personeel minder te doen werken. In een ideale werkomgeving past de werkgever in overleg met de werknemer de personeelsplanning aan en stelt de werknemer z’n verlof uit en maakt geen overuren: zo kan je als team samen de crisis uitzweten. In cruciale ondernemingen is het een ander verhaal: daar zorgen de vele overuren voor een pittige uitdaging op het vlak van HR.

“Gemiddeld over alle sectoren heen zien we een daling van het aantal overuren, maar in bepaalde sectoren werden juist meer overuren gepresteerd. Wanneer er veel overuren worden gepresteerd staat de veerkracht van werknemers onder druk. Het is cruciaal dat werkgevers begrip en waardering tonen en sociale steun bieden”, vertelt Heidi Verlinden, HR Research experte bij Securex.

(mr)

14 mei 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook