Roken en drugs
Vorige

1 van 26

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas rookpauzes aftrekken van mijn werkuren?

Hoeveel werknemers roken nog steeds?

Een rokerspauze nemen, een pakje sigaretten gaan kopen of net voor die vergadering een trek nemen van je sigaret om een extra nicotineboost te krijgen. Hoewel er al heel wat wetgeving bestaat die roken op de werkplek verbiedt, rookt nog altijd een aanzienlijk deel van de werknemers.

1 op 3 werknemers rookt

Dat roken ongezond is, weten we al langer. Nu blijkt uit onderzoek van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk dat het aantal werknemers dat rookt de laatste 10 jaar gedaald is. Toch rookte in 2017 nog steeds 34% van de werknemers. In 2008 was dat nog 39%. Opvallend: hoe jonger, hoe meer er gerookt wordt. 39% van de werknemers onder de 35 jaar rookt ten opzichte van 27% bij 55-plussers.

Mannen roken meer

Mensura nam het rookgedrag van werknemers onder de loep. Daaruit blijkt dat mannen vaker roken dan vrouwen. Bij de mannen rookt 38% dagelijks, bij de vrouwen is dit maar 26%. De sectoren waar het meest gerookt wordt zijn de bouw en horeca. In de zorg- en chemiesector is dit percentage het laagst. Bij de chemie en horecasector stelde Mensura een daling vast ten opzichte van 2008. Bij de dienstensector steeg het aandeel rokers dan weer met 3%.

Rokers zijn vaker afwezig

Werkgevers hebben er alle baat bij om het aantal rokers in hun bedrijf naar beneden te halen. Uit het onderzoek blijkt dat rokers vaker afwezig zijn. Dat bevestigt Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura: “Werkgevers hebben er alle belang bij dat hun werknemers gezond zijn en blijven. Uit onze bevraging blijkt dat rokers vaker dan niet-rokers ongepland afwezig zijn. 28% rokers versus 21% niet-rokers gaf aan in het voorafgaande jaar minstens 1 keer ongepland afwezig te zijn geweest voor minstens 2 weken.”

Daarom pleit Erik Carlier ervoor dat werkgevers stoppen met roken opnemen in het gezondheidsbeleid van hun bedrijf. “Bij het opstellen of uitbouwen van een gezondheidsbeleid verdienen leefstijladvies, duidelijke informatie over de schadelijke gevolgen van roken én de mogelijkheden voor rookstopbegeleiding dus zeker een plaats.”

De cijfers komen uit periodieke onderzoeken: 2.109.821 onderzoeken in de periode 2008-2017.

9 tips om te stoppen met roken

Dat roken schadelijk is en mensen die niet roken langer leven, weten we al langer. Toch is stoppen met roken niet zo gemakkelijk. Ben jij roken beu, maar is het moeilijk om toch van die sigaret af te blijven. Deze tips helpen je alvast op weg naar een gezondere levensstijl.

  • Kies een goede stopdatum.
    Dat wil zeggen dat je een datum moet kiezen die bij je past. Zo maak je een belofte aan jezelf om te stoppen en maakt dit het moeilijker om die belofte te breken.
  • Praat met je vrienden, familie en kennissen.
    Zo kunnen zij je helpen, afleiden en bieden ze je niet per ongeluk een sigaret aan.
  • Beloon jezelf regelmatig en niet met een sigaret.
    Als je een week of 24 uur gestopt bent, geef jezelf een klein cadeautje. Stoppen met roken bespaart je immers heel wat geld.
  • Vraag hulp aan je huisarts.
    Hij kan stoppen met roken minder moeilijk maken.
  • Schrijf de redenen op waarom je wil stoppen.
    Krijg je zin in een sigaret, lees dit dan opnieuw.
  • Wanneer je zin krijgt in een sigaret, probeer te onthouden dat dit maar enkele minuten duurt en dat na een week die drang al heel wat minder wordt. 
  • Blijf gemotiveerd.
    Iedereen kan stoppen, jij dus ook.
  • Korte pijn is makkelijker.
    Stop direct volledig in plaats van geleidelijk aan af te bouwen. Dat is heel wat moeilijker.
  • Bel dan 0800 111 00
    Vergeet zeker niet dat je altijd naar Tabakstop kan bellen. Zij staan klaar met raad en hebben nog heel wat extra tips om te stoppen met roken. Tussen 15 en 19 uur is dit zelfs gratis.

(mr) 

8 mei 2018
Anderen bekeken ook