Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Hoeveel verdient een starter in een financiële functie?

Starter in financiele functie
Ben jij pas afgestudeerd, of behaal je binnenkort je diploma? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen finance. Thomas Vieuxjean, managing consultant bij staffing specialist Walters People, licht toe welk loon je als starter en professional tot 3 jaar ervaring mag verwachten in een aantal financiële functies.

Boekhouding

Start jij je carrière in een rol als junior accountant of als assistant accountant waarbij je de accounts payable en accounts receivable voor jouw rekening neemt, dan kan je rekenen op een minimum bruto maandloon van 2.100 euro.

“Sommige organisaties bieden starters zelfs iets meer”, weet Vieuxjean. Bij grote internationale organisaties kan het startersloon voor functies binnen boekhouding zelfs oplopen tot 2.400 à 2.500 euro bruto per maand. “Lijkt een job als general ledger accountant je wel iets, dan mag je rekenen op een startersloon tussen 2.150 en 2.900 euro bruto per maand”, aldus Vieuxjean.

Bank & verzekeringen

“Heb jij er altijd al van gedroomd om in de bankwereld aan de slag te gaan? Dan is een job als backoffice medewerker een prima functie om je carrière in de bankwereld te starten”, vertelt Vieuxjean. Je mag dan rekenen op een bruto maandloon tussen 2.700 en 3.100 euro per maand.

Ben je leergierig en hou je ervan om dagelijks in contact te staan met klanten? Als startende financial advisor sta je je klanten dagelijks te woord en tracht je een oplossing op maat te bieden. Je commerciële feeling helpt je om je eigen klantenportefeuille verder uit te breiden. Hiervoor mag je rekenen op een startersloon tussen 2.800 en 3.100 euro per maand.

Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob

Vieuxjean: “Binnen de verzekeringswereld is de vraag naar verzekeringsspecialisten enorm hoog op dit moment. Werken in eigen streek, met tal van doorgroeimogelijkheden, zijn maar een paar voordelen die bij zo’n job horen. Als startende insurance claims handler mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.500 en 2.900 euro.

Uiteraard biedt de banksector bovenop dit loon ook tal van andere extralegale voordelen, en telewerk is er inmiddels goed ingeburgerd.

Op zoek naar een job in de financiële sector? Bekijk het huidige vacatureaanbod

Finance

“Het aantal vacatures binnen finance was nog nooit zo hoog als nu. Zelfs starters hebben een brede waaier aan interessante finance jobs om uit te kiezen”, vertelt Vieuxjean. “Een eerste job binnen een Big 4 bijvoorbeeld is een uitstekende start van je carrière.” Als externe of interne junior auditor mag je rekenen op een startersloon tussen 2.400 en 3.700 euro bruto per maand. Naast extralegale voordelen hoort daar in de meeste organisaties ook een bedrijfswagen bij.

Ben je analytisch sterk? Dan ambieer je wellicht een job als business analyst of financial analyst. Afhankelijk van de organisatie waarin je terecht komt, krijg je als starter een brutoloon tussen 2.500 en 3.700 euro per maand.

Thomas Vieuxjean

Studentenjob

Ga je nog verder studeren, of wil je liever eerst nog wat geld bijverdienen als student? Vieuxjean adviseert: “Er is niks mis met een studentenjob in de lokale supermarkt of in een restaurant, maar weet dat een studentenjob binnen je studiedomein heel mooi staat op je cv.”

Bovendien biedt het de kans om kennis te maken met de bedrijfswereld en de functiemogelijkheden die er zijn”, weet Vieuxjean. Het loon als student hangt af van je leeftijd, maar dit zou tussen 1.800 en 2.500 euro bruto per maand moeten liggen.

Vast, tijdelijk of interim contract?

Ben je op dit moment op zoek naar een eerste of een nieuwe job? Dan heb je geluk, want er zijn momenteel meer vacatures dan er werkzoekenden zijn. Goed nieuws dus als je nu je eerste stappen op de arbeidsmarkt zet!

Mogelijks wil je liefst onmiddellijk aan de slag gaan met een vast contract. En dat kan uiteraard. Maar liefst 4 op 5 van alle huidige finance vacatures bieden een permanent contract, een cijfer dat wellicht nóg zal toenemen.

Maar wanneer je nog niet weet wat je precies wil, dan kan het raadzaam zijn om te starten met een tijdelijk of interim contract gedurende een bepaalde periode. Dat geeft je immers de kans om van verschillende functies te proeven en het reilen en zeilen van meerdere organisaties te leren kennen, zodat je voor jezelf ontdekt wat je liefst doet en waarin je verder wil gaan. Bovendien bieden heel wat organisaties vandaag de dag snel een vast contract aan nadat je een korte periode op interimbasis gewerkt hebt.

Lees ook: Klaar voor je eerste job! (E-gids)

Kijk niet alleen naar je loon

Wanneer een potentiële werkgever je een salarisvoorstel doet, dan wordt er altijd gepraat over bruto maandbedragen. Heb je een aantal sollicitaties lopen, en kreeg je meerdere jobaanbiedingen? Kijk dan ook verder dan enkel dit bruto maandbedrag. De meeste organisaties bieden immers ook tal van extralegale voordelen aan zoals maaltijdcheques, een kilometervergoeding of tussenkomst in de vervoerskosten wanneer je met het openbaar vervoer komt, een gsm, een verzekeringspakket, een laptop, ecocheques

Gelukkig met wat je verdient?

Sta ook even stil bij de praktische zaken wanneer je jobaanbiedingen met elkaar vergelijkt: is de werkgever vlot bereikbaar of verlies je veel tijd onderweg naar kantoor? Wordt hybride werken toegepast binnen de organisatie? Liggen de werkuren vast, of zijn deze eerder flexibel?

Vraag tijdens het sollicitatiegesprek ook eens hoe je toekomst er binnen de organisatie zal uitzien. Worden er bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden aangeboden? Is er een groeitraject uitgestippeld voor startende professionals?

“Pas wanneer je een antwoord hebt op al deze vragen, kan je meerdere jobaanbiedingen grondig met elkaar vergelijken en voor jezelf bepalen wat jij het belangrijkst vindt, zodat je de juiste keuze maakt”, besluit Vieuxjean.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(ss/kv) - Bron: Walters People

7 februari 2024
Anderen bekeken ook