Beroepenfiches
Vorige

1 van 162

Volgende
Volgend artikel:

Het werk en salaris van een senior accountant?

Hoeveel verdient een jonge ingenieur?

Jonge Ingenieur
Zowat 85 procent van de jonge ingenieurs vindt dat hun startersloon aan de verwachtingen beantwoordt.
Corona of niet, jonge ingenieurs liggen nog vrij goed in de (arbeids)markt. En de meesten zijn ook best tevreden over de start van hun carrière. Maar hoeveel verdienen ze? En wat motiveert hen?

We halen onze gegevens uit het onderzoek van ingenieursvereniging ie-net bij zowat duizend ingenieurs die minder dan drie jaar waren afgestudeerd (promotiejaren 2018, 2019 en 2020). Het gaat om bio-ingenieurs, burgerlijk ingenieurs en industrieel ingenieurs.

1. Waar kom je als ingenieur terecht?

Voor afgestudeerde ingenieurs zijn bouw (18 procent), chemie & farma (14 procent), energie (8 procent), telecom & ICT (7 procent) en ingenieurs- en studiebureaus (7 procent) de sectoren waar ze het vaakst in terecht komen bij hun eerste job(s). Qua functiedomein duiken productie en productontwikkeling het vaakst op. Weet wel dat één op vier van de ingenieurs die vorig jaar afstudeerden, na hun opleiding nog gingen verder studeren of doctoreren.

2. Hoeveel verdien je?

The money dus. Een doorsnee pas afgestudeerde burgerlijk ingenieur verdient 3.020 euro bruto per maand. Een industrieel ingenieur 2.800 euro bruto, een bio-ingenieur 2.850 euro. Het gaat hierbij telkens om mediaanwaarden. Werk je als afgestudeerde ingenieur aan een doctoraat, wat in verhouding bio-ingenieurs het vaakst doen, dan mag je rekenen op 2.163 euro per maand. Weet wel dat in het geval van een doctoraat het bruto bedrag gelijk is aan netto.

Ongeveer 85 procent van de jonge ingenieurs vindt dat hun startersloon aan hun verwachtingen beantwoordt.

Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (e-gids)

3. Welke extralegale voordelen?

De meest voorkomende extralegale voordelen voor jonge ingenieurs zijn een dertiende maand/ eindejaarspremie (80 procent kan hier op rekenen), de laptop of pc van het werk (77 procent), de hospitalisatie- of ziekteverzekering (73 procent), maaltijdcheques (61 procent) en een pensioenplan of groepsverzekering (58 procent). Bijna vier ingenieurs op tien krijgen een bedrijfswagen ter beschikking.

Extralegale voordelen die eerder beperkt worden aangeboden (bij minder dan tien procent) zijn aandelenopties, cultuur- of sportcheques, een commissie of variabel loon of (een bijdrage in de) kinderopvang.

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket

4. Wat motiveert de ingenieur?

Negen op tien van de ingenieurs is tevreden over zijn of haar eerste job. Maar loon eindigt pas op de vijfde plaats als je aan jonge ingenieurs vraagt wat hen motiveert om zich in te zetten voor hun werkgever.

Erkenning en waardering voor het werk staat daarbij bovenaan (97 procent vindt dat belangrijk), gevolgd door ontwikkelingsmogelijkheden (96,5 procent), verantwoordelijkheden in de job (86,5 procent) en doorgroeimogelijkheden (83 procent). Ruim acht op tien (81 procent) vindt het loon belangrijk bij een startjob.

5. Waar haakt de ingenieur op af?

Bij diegene die al van job waren veranderd (ongeveer 15 procent van de ondervraagden), speelden vooral deze twee zaken mee voor hun vertrek: de jobinhoud sluit niet aan bij hun verwachtingspatroon (bij 37 procent van de ‘vertrekkers’ het geval) of de job werd als beneden het niveau ingeschat (bij 14 procent van de vertrekkers).

Los hiervan vindt ruim driekwart dat de invulling van de eerste job overeenkomt met hun verwachting of beeld dat ze hadden over de functie-inhoud en het takenpakket van een ingenieur. Of hoe de meerderheid van de ingenieurs dus best tevreden is over hun professionele start.

Tijd voor een (nieuwe) job? Bekijk het actuele aanbod van engineering vacatures...

(William Visterin) - Bron: ie-net, 2021

12 april 2021
Anderen bekeken ook