Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Hoeveel verdient een F16-piloot?

F16piloot man
Het vliegtuig grondig inspecteren, communiceren met de controlekamer, potentiële bedreigingen identificeren en nauwkeurig navigeren. Het zijn slechts enkele punten op de takenlijst van een F-16-piloot. Voel je het al kriebelen om zelf aan de knoppen van zo’n straaljager te zitten? Of gewoon benieuwd hoeveel militaire piloten verdienen? We doen hun salaris uit de doeken! Tipje van de sluier: een militair pilotenloon gaat in stijgende lijn de hoogte in ...

Beroeps- of hulpkader

First things first: er bestaan twee mogelijke pistes om piloot te worden in het leger. Optie één: je kiest resoluut voor een legercarrière. In dat geval moet je eerst slagen voor het militaire toelatingsexamen, dat verschillende psychotechnische en fysieke proeven omvat. Ook medisch moet je helemaal in orde zijn: brillendragers of rekruten met te korte of te lange bovenbenen zijn eraan voor de moeite.

Geslaagd op alle onderdelen? Dan word je toegelaten aan de Koninklijke Militaire School, waar je een vijfjarige opleiding volgt. Die breid je daarna verder uit met een specifieke pilotenopleiding van twee jaar. Na die zeven jaar ben je pas officieel F-16-piloot.

Ontdek: Hoeveel verdien je bij het Belgische leger?

Wil je je opties openhouden? Dan is een pilotenopleiding in het hulpkader een slim alternatief. In deze piste moet je geen uitgebreid toelatingsexamen doen en ook de opleidingsjaren verlopen anders. Als hulpkaderpiloot ga je een contract van dertien jaar aan, dat drie keer met één jaar verlengd kan worden. Tijdens het eerste jaar van dat contract volg je alle theoretische vakken die nodig zijn om een vliegbrevet – een Airline Transport Pilot Licence – te behalen.

Het grootste verschil met een piloot in beroepskader? Hulpkaderleden kunnen later in hun carrière eventueel lijnpiloot worden, want hun brevet is ook geldig voor commerciële vluchten.

Lees ook: Hoeveel verdienen lijnpiloten?

Vliegopleiding

Een vliegopleiding is allesbehalve eenvoudig. Maar je wordt er wel vanaf dag één voor betaald én je leert uitzonderlijke skills. In korte tijd stoomt het leger je helemaal klaar voor risicovolle gevechtssituaties. Niet voor bangeriken!

Je krijgt training in allerlei operationele disciplines, maakt kennis met precisieapparatuur en specialiseert je tot een echte gevechtspiloot. Uiteraard worden jonge F-16-piloten niet onmiddellijk naar het front gestuurd, maar krijgen ze eerst een grondige voorbereiding.

Interesse in een carrière bij Defensie? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

Salaris

Hoeveel levert dat nu exact op? De verloning van een F-16-piloot verloopt, net zoals bij het ander militair personeel, volgens vaste loonschalen. Met andere woorden: hoeveel er maandelijks in het laatje komt, hangt af van je leeftijd en anciënniteit. Zo verdien je als startende soldaat een basiswedde van 2.449 euro bruto, maar na twee jaar komt daar op maandbasis 84 euro bij.

Voor hulpkaderleden loopt dat bedrag zelfs op tot 3.791 euro na het behalen van hun vliegbrevet. Wil je je loon verder opkrikken? Dan kan je altijd proberen om promotie te maken via bevorderingsexamens.

Gelukkig met wat je verdient?

Om het beroep van F-16-piloot nog aantrekkelijker te maken, deelt het leger ook royale premies uit. Fasten your seatbelts, want het is de moeite! Een leerling-piloot ontvangt bijvoorbeeld een trimestriële vliegpremie van 1.293 euro bruto. Bij gebrevetteerde piloten doen ze er zelfs nog een schepje bovenop: zij verdienen naast hun gewone maandloon elk trimester 4.167 euro extra.

Ben je vijf jaar in dienst en heb je een (hoger) vliegbrevet? Dan krijg je een eenmalige loopbaanpremie van 15.259 euro bruto, die daarna overgaat in een tweejaarlijkse premie van telkens 7.340 euro. Gebrevetteerde luchtverkeersleiders krijgen dan weer een jaarlijks extraatje van 5.339 euro.

En dan hebben we het nog niet gehad over de eindejaarspremie (1.047 euro netto), het vakantiegeld (1.277 euro netto) en de vergoeding van onder andere kledij. Daarnaast kunnen militaire piloten rekenen op gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, een hospitalisatieverzekering, een uitgebreid opleidingsaanbod waar ze ook tijdens de werkuren gebruik van kunnen maken én de mogelijkheid om te sporten op het werk. Het overwegen waard?

E-gids: alle extralegale voordelen op een rij

(ZINNIG) – Bron: Defensie

29 maart 2024
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?