Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Hoeveel verdient een cipier?

Cipier - of penitentiair beambte (PBA) zoals het officieel heet - is een knelpuntenberoep. Vooraleer je cipier kan worden, moet je dan ook een ganse procedure doorlopen. Maar hoeveel bedraagt het loon van een cipier voor de begeleiding en bewaking van gevangenen?

Selectie door Selor

Wie cipier wil worden, moet zich eerst en vooral registreren op de website van Selor, het selectiebureau van de federale overheid. Je laat er je cv achter en komt zo terecht in een databank. De selectieproeven vinden doorgaans één à twee keer per jaar plaats. Wanneer je je aanmeldt, kan je ook aangeven in welke regio je het beroep wil uitoefenen.

Sinds 2009 moeten kandidaten beschikken over een diploma van hoger middelbaar onderwijs. Heb je dat niet, dan moet je slagen voor de instapkaarttest alvorens je je kandidaat kan stellen om cipier te worden. Maar ook wie slaagt voor de instapkaarttest, dewelke aantoont dat je kan functioneren op het 'niveau C' (dat overeenstemt met een diploma secundair onderwijs), kan meedoen met de proeven om ambtenaar te worden.

12 maanden betaalde stage

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan zal je uitgenodigd worden deel te nemen aan computertesten die enkele basiscompetenties (begrip van werkstructuren, observatie van situaties, respect voor anderen en teamwork), cognitieve vaardigheden en functiespecifieke vaardigheden testen. Ben je geslaagd, dan loop je vervolgens gedurende 12 maanden stage. Tijdens die periode word je wel al betaald.

Loon van een cipier

Het nettomaandloon van een beginnende cipier bedraagt zo'n 1.380 euro. Na drie jaar dienst is dat 1.458 euro. Daarbij mag je maandelijks nog premies van 200 à 300 euro bijtellen voor o.a. 'ongemakken' en een premies voor nacht- en weekendwerk. 5 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook