Je loon als starter
Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Dat blijkt uit een internationale vergelijking van Eurostat. De laagste minimumlonen vind je in Europa in Servië (461 euro), Bulgarije (399 euro) en Albanië (376 euro).
In Frankrijk bedraagt het minimumloon 1.747 euro, in Polen 811 euro en in Turkije 474 euro. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten bedraagt het minimumloon 1.157 euro. In de vergelijking van Eurostat zijn wel niet alle landen meegeteld, zo ontbreken bijvoorbeeld Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Lees ook: Wat is het hoogste en laagste loon dat je kan verdienen?
De 1.955 euro in België is een brutobedrag. Belangrijk, want in België is het verschil tussen bruto en netto groter dan in veel andere landen. Voor een ongehuwde bediende betekent dat bijvoorbeeld zowat 1.828 euro netto.
Net als de andere lonen is ook het Belgische minimumloon door indexering de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Twee jaar geleden lag het minimumloon bijvoorbeeld nog op 1.626 euro bruto.
Ontdek: 45% krijgt een 'eerlijk loon'
In België spreken we overigens officieel over het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI), van tel voor werknemers die minstens 18 jaar zijn. En vanaf 21 jaar voor jongeren met een studentencontract.
Dat GGMMI geldt voor alle sectoren en is vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) van de nationale arbeidsraad (NAR). Dit gewaarborgd minimumloon geldt als absolute ondergrens voor elke werknemer in België.
Lees ook nog: Wil je meer verdienen? Dan blijkt een diploma cruciaal
Het minimumloon in jouw sector kan dus hoger liggen. En natuurlijk kan of mag jouw baas je meer betalen dan dat minimumloon.
(wv)
21 augustus 2023Als je pas bent afgestudeerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Maar hoeveel verwacht je te verdienen? En wat is realistisch?
Lonen kunnen worden geïndexeerd en dat betekent in de meeste gevallen een hoger brutoloon. Ben jij bij de gelukkigen?
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
We vroegen aan grafisch vormgever Nellle (64) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Een goede balans tussen werk en privé: het is een streefdoel voor veel bedrijven en werkgevers, maar niet altijd even makkelijk in de praktijk. Bij AFAS trachten ze het daarom op een andere manier aan te pakken.
Kantoorwerk, thuis óf op je werk, is een kwestie van evenwicht. En meer bepaald de balans tussen goed en gezond werken. Ook jouw ogen horen daarbij.