Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Het best kan je in Brussel gaan werken, daar ligt het gemiddeld bruto maandloon op 4.924 euro. Ter vergelijking: in Vlaanderen ligt het gemiddelde brutoloon op 4.099 euro. Dat is een verschil van maar liefst 825 euro bruto per maand!
Kijken we naar de verdeling van het salaris tussen de verschillende Vlaamse provincies, dan kunnen we daar ook verschillen vaststellen. Goed nieuws evenwel: in alle Vlaamse provincies stijgt het loon, gemiddeld met 24,7% vs. 2019.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen...
Minder goed nieuws: in Limburg stellen we ook een stijging vast, maar de kleinste van allemaal: gemiddeld verdient iemand die werkzaam is in Limburg 23,5% meer in vergelijking met in 2019. Toen bedroeg het bruto maandloon nog 3.156 euro.
Tegenwoordig kan je in de gezelligste provincie van ons land gemiddeld 3.896 euro bruto per maand verdienen. In Vlaanderen is dat het laagste gemiddelde salaris, in alle andere Vlaamse provincies verdien je gemiddeld méér.
Gemiddeld heeft een werknemer in Vlaanderen recht op 6,5 verschillende extralegale voordelen. Ook hier is echter een verschil op te merken tussen de verschillende provincies. Iemand in Vlaams-Brabant werkzaam mag rekenen op gemiddeld 7,03 voordelen, wie in Limburg werkt slechts op 6,11 extralegale voordelen. Weet wel: dat is een stijging van 17,5% ten opzichte van 2019, toen men in Limburg nog gemiddeld recht had op 5,2 verschillende extra’s bovenop zijn/haar loon.
De meest voorkomende extralegale voordelen in Limburg zijn:
Op het vlak van vakantiedagen bengelt Limburg – samen met de provincies Oost- & West-Vlaanderen – ook onderaan, met elk een gemiddeld van 27 dagen verlof per jaar. In alle andere Vlaamse provincies heb je (gemiddeld gezien) recht op (1 of 2) méér vakantiedagen.
CHECK: Wat maakt werken in Limburg zo typisch?
(kv) - Bron: Jobat Salariskompas 2024
17 mei 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 11,1% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
De Belgische lonen zitten overal in de lift. Maar Brussel betaalt het best, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas, gevolgd door Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Waar in België krijg je gemiddeld het hoogste loon naar werk? In Brussel, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas. En hoe zit dat in Vlaanderen? Een overzicht…
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!