Hoeveel verdien je in de chemie?
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, al jaren de best betaalde sector in België.
Zoals je vast al had verwacht, verdienen managers in de chemische industrie het meest van iedereen. Zij hebben een gemiddeld maandelijks salaris van 7.074 euro bruto. Maar als we dat vergelijken met het loon van hun collega’s in andere sectoren, blijkt dat managers in de chemie helemaal niet zo veel beter boeren. Het nationaal gemiddeld loon van een manager is namelijk 6.821 euro bruto. Dat is amper 250 euro minder. Dus als je nu al deel uitmaakt van het managementteam in jouw bedrijf, loont het niet bepaald de moeite om je bruggen te verbranden en te verkassen naar de chemie.
Ben je daarentegen ploegbaas, of heb je een andere job die binnen de categorie ‘toezichthoudend personeel in de industrie’ valt? Dan kan je niet snel genoeg je biezen pakken. In de chemie verdienen toezichthouders gemiddeld 5.002 euro bruto, terwijl het gemiddelde loon voor die job over alle sectoren 3.833 euro bedraagt. Als je overstapt naar de chemie, zou je dus gemiddeld 1.169 euro meer kunnen verdienen.
Ook geschoolde technici op het gebied van de exacte wetenschappen, worden in de chemie goed in de watten gelegd. Terwijl je als technicus in België kan rekenen op een maandloon van zo’n 3.774 euro bruto, ligt het gemiddelde binnen de (petro)chemie bijna 800 euro hoger. Daar schommelt het maandloon van een geschoolde technicus rond de 4.546 euro bruto.
Met een gemiddeld salaris van 5.580 euro zijn ingenieurs na managers de tweede grootste verdieners in de chemische industrie. Als je weet dat je als ingenieur in België gemiddeld 5.009 euro bruto krijgt, zou het wel eens de moeite kunnen lonen om de vacatures in de chemische sector in de gaten te beginnen houden.
Daarnaast zijn ook magazijniers een pak beter af in de (petro)chemie dan in de meeste andere sectoren. In de chemische nijverheid kan je als magazijnier op een gemiddeld salaris van 3.154 euro bruto rekenen. Dat is ruim 400 euro meer dan het nationaal gemiddelde van 2.712 euro.
Ongeschoolde arbeiders zijn daarentegen niet beter af in de chemie. Als arbeider krijg je in België gemiddeld 2.556 euro bruto per maand. Ongeschoolde arbeiders in de chemiesector krijgen daarentegen slechts zo'n 2.522 euro bruto! Daarmee zijn zij de enige beroepsgroep voor wie de chemische sector niet bepaald interessanter is.
(Kristina Rybouchkina) - Bron: Statbel
11 februari 2020Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, al jaren de best betaalde sector in België.
Ruim de helft meer leerlingen en een recordaantal bedrijven dat leerwerkplekken aanbiedt voor de opleiding duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken.
De (petro)chemische en farmaceutische industrie betaalt haar mensen nog steeds het best. Hoe ziet dat lijstje er voor de rest uit?
Loon naar werken krijgen, lijkt een evidentie maar is dat niet altijd. Soms is dat goed, soms is dat slecht. Maar hoe zit het met loon naar stress?
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
Er zijn een aantal vuistregels die je slaagkansen kunnen vergroten om in een discussie tot een aanvaardbaar compromis te komen.
Net gestart in je nieuwe job en toch al een beetje spijt? Dan ben je niet de enige. Bijna de helft twijfelt in de eerste werkweek over zijn keuze.
Waarom Ethan en Jimmy kiezen voor Lidl? Door de variatie, goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden!
Stel dat je in de ene job fulltime werkt en in een andere slechts 4/5de, weliswaar voor hetzelfde (bruto)loon … welk effect heeft dat dan op je pensioen?