Het loon van...
Vorige

1 van 870

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Hoeveel verdien je in de horeca?

horeca
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen? Wij komen het te weten.

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is leuk werken en je leert er een heleboel vaardigheden. Zoals een professionele werkhouding, prioriteiten leren stellen en omgaan met geld. Sommige studenten vinden de job zo plezierig dat ze na hun studententijd in de horeca blijven werken. In dit sociaal beroep met flexibele werkuren krijg je vaak de vrijheid om mee te denken.

Hoeveel verdien je?

Het gemiddeld brutomaandloon in de horecasector ligt op 3.291 euro, blijkt uit de meest recente data van het Jobat Salariskompas. Dat is een stijging van 28,8% ten opzichte van het gemiddelde in 2019, toen je nog 2.556 euro/maand verdiende. Maar dat is ook 28,93% minder ten opzichte van het algemene gemiddelde van 4.243 euro bruto per maand over alle sectoren heen.

Zoals in elke sector stijgen de lonen in de horeca ook als werknemers anciënniteit opbouwen of doorgroeien in hun carrière. Als kaderlid verdien je meer dan als niet-kaderlid. Niet-kaderleden oefenen jobs uit zoals keukenhulp of kok, afwasser of kelner. Kaderfuncties zijn eerder leidinggevende functies, zoals geranten of een managementfunctie binnen een keten.

Wat betreft de anciënniteit mag je uitgaan van een volgende groeicurve: 

Aantal jaren dienst/ervaring Gemiddeld brutomaandloon
0-1 jaar 2.576 euro
2-3 jaar 2.823 euro
4-5 jaar 2.919 euro
6-10 jaar 3.138 euro
11-15 jaar 3.541 euro
16-20 jaar 3.641 euro
+20 jaar 4.036 euro
Gelukkig met wat je verdient?

Wie verdient meer/minder?

Helaas bestaat er ook nog steeds zoiets als een loonkloof. Tussen mannen en vrouwen enerzijds. Terwijl je als man in de horeca gemiddeld 3.514 euro per maand verdient, moet je als vrouw tevreden zijn met slechts 3.131 euro bruto per maand.

Een groter verschil anderzijds zit in het bruto maandloon per provincie. Voor ons land ziet dat er in de horeca als volgt uit:

Brussel 3.737 euro
Namen 3.733 euro
Henegouwen 3.624 euro
Vlaams-Brabant 3.478 euro
Oost-Vlaanderen 3.450 euro
West-Vlaanderen 3.382 euro
Antwerpen 3.327 euro
Luik 3.289 euro
Limburg 3.260 euro
Waals-Brabant 3.201 euro
Luxemburg 2.888 euro
En jij? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Wat met extralegale voordelen?

Eindejaarspremies vormen het populairste extralegaal voordeel in de horecasector. Bijna 7 op de 10 van alle horecawerknemers zien elk jaar een eindejaarspremie op hun rekening verschijnen.

Opvallend is dat de mogelijkheid tot thuiswerk of een internetabonnement amper tot de mogelijkheden behoren. Respectievelijk slechts 13% en 11% van de werknemers in de horeca kan dit op zijn/haar lijstje van extralegale voordelen zetten. Daar is een logische verklaring voor. Bij vele jobs, zoals kelner, is het moeilijk om van thuis uit te werken. Een internetabonnement kan je daarom ook moeilijk verantwoorden tegenover de fiscus. Bij managementfuncties of administratieve functies is het gemakkelijker om een dag thuis te werken. Zij zijn binnen de horeca echter sowieso in de minderheid.

Over het algemeen kan je besluiten dat het aantal toegekende extralegale voordelen in de horeca aan de lage kant zijn. Gemiddeld gezien net geen 4 verschillende per werknemer. En ja, dat is het laagst aantal van alle sectoren in België.

Eindejaarspremie 69%
13de maand 47%
Vergoeding woon-/ werkverkeer 45%
Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding 45%
Hospitalisatieverzekering 31%
Gsm 28%
Laptop 26%
Bedrijfsvoertuig 24%
Onkostenvergoeding 23%
Pensioenplan of groepsverzekering 22%
Mogelijkheid tot thuiswerken 13%
Internetabonnement 11%
Geen van deze 8%
Tablet 4%
Gemiddeld aantal extralegale voordelen 3,9
Checklist: Alle extralegale voordelen op een rij...

Gependel en vakantie

Het aantal vakantiedagen ligt gemiddeld op 22 dagen per jaar. Gemiddeld pendelen horecamedewerkers 43 minuten heen en weer naar hun werk. Die pendeltijd ligt eerder laag tegenover andere sectoren. In de horeca kiezen medewerkers er immers vaker voor om dichtbij huis te werken.

(kv) - Bron: Jobat Salariskompas 2024

28 juni 2024
Anderen bekeken ook