Is jouw (toekomstige) job een knelpuntberoep?
Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
We nemen het voorbeeld van een bachelor verpleegkunde zonder extra specialisaties met een anciënniteit van 15 jaar. Het bruto maandloon bedraagt dan 4.330,09 euro. Meestal werken verpleegkundigen in shiften en ook ’s avonds, ’s nachts en in de weekends.
“Voor deze oncomfortabele uren zijn er toeslagen voorzien, gaande van 26% voor zaterdag, 35% voor nachtarbeid tot 56% voor zon- en feestdagen. Gemiddeld brengt dit 1.283,15 euro per maand op. Samen 5.613,24 euro”, vertelt Klaartje Theunis, directeur P&O van Zorgnet-Icuro, dat er trouwens voor pleit om de toeslagen voor avond-, nacht- en weekendwerk op te trekken. “Het zijn net die uren die de job soms zwaar maken.”
Lees ook: Het startloon van een verpleegkundige
Bepaalde specialisaties krijgen nog een extra jaarlijkse premie. Zo genieten spoed- of geriatrische verpleegkundigen of zij op intensieve van een bijkomende jaarlijkse premie van 4.497,32 euro of 2.760,25 euro. “Daarnaast ontvangt de werknemer een eindejaarspremie van 3.186,49 euro en 3.983,68 euro dubbel vakantiegeld, en woon-werkverkeer”, weet Theunis.
En vakantie? Naast de 20 wettelijke vakantiedagen komen er voor alle werknemers 4 sectorale verlofdagen bij. Vanaf 45 jaar is er ook een extra verlofregeling of premie, zoals de verpleegkundige het verkiest.
De verpleegkundige kan per schijf van 5 jaar kiezen of hij voor tijd of premie kiest, zodat combinaties ook mogelijk zijn.
Werken in de Zorg: Ontdek er alles over in onze special
Sinds 2021 is ook het zogenaamde IFIC-loonmodel in voege, dat rekening houdt met andere elementen dan het diploma. “Vooral de jongere medewerkers zijn er dankzij IFIC qua loon op vooruitgegaan.” IFIC neemt ook elementen als verantwoordelijkheid, leidinggeven en communicatie mee in de bepaling van het loon.
De totale loonmassa is naar aanleiding van IFIC met gemiddeld 6% gestegen, al kreeg niet iedereen dezelfde opslag. Door IFIC worden dus vooral de jongere verpleegkundigen beter verloond dan vroeger.
“Bij die groep zat de grootste kloof met andere sectoren op de arbeidsmarkt”, weet Klaartje Theunis. “IFIC heeft de aantrekkelijkheid van de zorgberoepen willen vergroten. Jonge mensen verdienden in de zorg minder dan hun leeftijdsgenoten elders. Die kloof is nu weggewerkt.”
Beroepengids: Wat doet en verdient een verpleegkundige?
Bovendien is IFIC een evolutief systeem, benadrukt Theunis. “Als een bepaalde functie evolueert, bijvoorbeeld omdat de overheid belangrijke extra verantwoordelijkheden toekent, dan zal het salaris mee evolueren”, vertelt ze.
“We voorzien jaarlijks een actualisering of een toetsing bij 10% van de functies. Met andere woorden: als een functie objectiveerbaar zwaarder wordt, dan zullen die werknemers geen 30 jaar hoeven te wachten op een bijsturing van hun loon.”
Tegelijk staat IFIC er, volgens Theuni, voor garant dat er ook in de toekomst geen arbitraire beslissingen genomen worden. “Net omdat de vakbonden en de werkgevers samen met de overheid beslissen op objectiveerbare gronden.”
FAQ: 5 cruciale vragen over werken in de zorg
Goed en leuk om weten: Belgische verpleegkundigen verdienen in Europa zowat het meest. Een geschoolde Belgische verpleegkundige staat qua loon en koopkracht immers op de tweede plek in Europa, na Luxemburg en gevolg door Nederland en Denemarken. Dat blijkt uit een vergelijking door de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) bij een 25-tal landen in Europa.
Lees ook: Als nieuwkomer werken in de zorg? Je wordt ervoor betaald
Als we de lonen van verpleegkundigen in het betreffende land vergelijken met het gemiddelde loon in dat land, dan staat België zelfs helemaal bovenaan. In ons land verdient een gemiddelde verpleegkundige 1,6 keer meer dan het gemiddelde loon. Het EU-gemiddelde ligt op 1,2.
Er zijn in Europa overigens ook landen waar geschoolde verpleegkundigen minder verdienen dan de gemiddelde werknemer in een land. Dat is onder meer in Finland, Frankrijk, Letland en Litouwen het geval, en ook in Zwitserland. In al die landen verdient een verpleegkundige 0,9 keer het gemiddelde loon.
Go for happy! Deze werkgevers zijn op zoek naar een nieuwe (m/v) verpleegkundige...
(wv)
19 september 2023Welgeteld 234 knelpuntberoepen zijn er. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deelden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun ervaring uit rond diversiteit in de zorgsector.
De zorgsector is nog altijd een zorgenkindje op de arbeidsmarkt. Toch is er een opvallende trend zichtbaar bij de instroom van nieuwe werkkrachten...
De moeder van alle knelpuntberoepen: dat is de verpleegkundige. Maar de ene verpleegkundige is de andere niet. Daarom deze 5 diverse profielen.
Verpleegkundige is sinds jaar en dag een knelpuntberoep. Zwaar werk zonder degelijke verloning luidt de mythe. Maar verdient een verpleegkundige echt zo weinig?
De meesten onder ons ervaren onze job af en toe wel eens als 'zwaar'. Maar wat maakt een beroep zwaar? En wat zeggen de officiële cijfers?
Op het werk kun je je soms ergeren. Even ventileren kan de druk dan verlichten, maar pas op: te veel klagen is nefast voor je carrière!
ZORG-ziekenhuizen in Ronse en Zottegem bieden medewerkers veel groeikansen. Dat getuigen Hilde en Lande.
Als projectingenieur automatisatie zet Sven mee zijn schouders onder de vernieuwing en uitbreiding van de technische installaties bij Colruyt Group.