Wie verdient meer dan 3.300 euro per maand?
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Melina Kayila, Managing Consultant in de IT-divisie bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, gaat dieper in op de salarisevolutie voor de meest gegeerde IT-professionals van dit moment.
Dat er onmiskenbaar meer vacatures in de IT-sector zijn, is volgens Melina niet de enige statistiek die in het oog springt. “De functies waar momenteel het meest naar gezocht wordt, zijn IT Manager, IT Business Analist en IT Project Manager. Sinds een aantal jaren, maar vooral sinds de Covid-19 crisis, stond digitalisatie en data security bovenaan het prioriteitenlijstje van tal van organisaties, en er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe manieren om technologie optimaal te benutten. Maar het juiste talent hiervoor aan boord halen blijkt niet makkelijk. Organisaties zien zich dan ook genoodzaakt om salarisstijgingen door te voeren, willen ze nieuwe IT-medewerkers aantrekken én behouden.”
Ook de verdeling tussen mannen en vrouwen binnen IT is opvallend. “We zien dat maar net iets meer dan 10% van de professionals in deze branche vrouwen zijn. In de toekomst zou de sector nog meer moeten inzetten op het bevorderen van de instroom van vrouwelijke IT-professionals. Op gebied van verloning zien we ook bij IT-professionals nog steeds een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen”, zegt Melina.
Jobat Salariskompas: Ontdek de loonverschillen in ICT
Wat kan een IT Manager nu verwachten qua verloning? “Professionals met 7 tot 15 jaar ervaring mogen een bruto jaarloon van 80.000 tot 82.000 euro verwachten. Dat is een stijging van bijna 3% ten opzichte van een jaar geleden.
IT Managers met meer dan 15 jaar ervaring zien hun loon dit jaar nog verder toenemen: waar zij vorig jaar tot 90.000 euro per jaar verdienden, innen ze nu tot 95.000 euro,” aldus Melina.
Go for happy! Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) IT Manager…
Een andere functie waarbij de loonsverhoging opvallend hoog ligt, is voor de IT Project Manager. Medewerkers met 7 tot 15 jaar ervaring verdienen dit jaar tot 7,5% meer dan vorig jaar. Hun jaarloon varieert tussen de 65.000 en 70.000 euro bruto.
“Ook hier merken we dat hoe hoger de functie, hoe feller het salaris toeneemt in 2022,” weet Melina. IT Project Managers met 15 jaar ervaring of meer, verdienen vandaag gemiddeld 85.000 tot 100.000 euro bruto per jaar, een stijging van maar liefst 6 tot 11% ten opzichte van een jaar geleden.
Als IT Project manager op zoek naar een (nieuwe) job? Bekijk het actuele vacatureaanbod en … go for happy!
Een derde IT-profiel dat fel bevraagd is, is de IT Business Analist. Data is het nieuwe goud, zegt men wel eens, en dat klopt volledig. “Om een organisatie vooruit te helpen, is het nodig om data en gegevens goed te kunnen interpreteren. Organisaties beseffen dat, en willen daarom ervaren analisten aantrekken, ook binnen IT”, legt Melina uit.
Opnieuw mag het dus geen verbazing wekken dat IT Business Analisten dit jaar hun loon zien stijgen. “Ongeacht hun aantal jaren ervaring mogen deze professionals zich aan een loonsverhoging van gemiddeld 7% verwachten wanneer ze van job veranderen”, besluit Melina. “Zo verdient een IT Business Analist met 7 tot 15 jaar ervaring momenteel tussen de 56.000 en de 59.000 euro bruto per jaar. Voor professionals met meer dan 15 jaar ervaring kan het salaris tot 80.000 euro oplopen.”
Gezocht: IT Business Analisten op zoek naar een nieuwe uitdaging…
(ss/kv) - Bron: Robert Walters
25 mei 2022Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, aldus het Jobat Salariskompas. De helft van de Belgische werknemers verdient dus méér dan 3.300 euro/maand.
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
De sector van telecom, ICT & internet is zeer breed en uiterst divers. Welke gemiddelde lonen én extralegale voordelen zijn er gangbaar?
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
De grote meerderheid van de Belgische werkgevers (89 procent) verwacht in 2022 geen stijging van het vaste loon voor huidige werknemers.
Analyse en softwareontwikkeling zijn de meest voorkomende jobs in IT, gevolgd door pc-techniek en helpdesk. Het aanbod IT-jobs is alvast erg divers.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
In de wereld van selectie en rekrutering lijkt de IT-recruiter een beetje de vreemde eend in de bijt te zijn, daar ergens tussen mens en machine.