Financieel expert wordt steeds meer een jobhopper
Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
Wie pas afgestudeerd is en aan de slag gaat als junior accountant, mag rekenen op een bruto maandloon van zo’n 2.100 à 2.800 euro. Dit salaris wordt in de meeste gevallen verder aangevuld met extralegale voordelen zoals bijvoorbeeld een gsm, een verzekeringspakket, een bonus, maaltijdcheques...
Ontdek: Wat doet en verdient een boekhouder? Welke specialisaties zijn mogelijk?
In grotere organisaties telt een boekhoudafdeling meerdere werknemers, vaak elk met hun eigen duidelijk afgelijnde verantwoordelijkheden. Als assistent boekhouder ondersteun je de meer ervaren boekhouders voornamelijk door het inboeken van facturen en onkostennota’s van werknemers binnen de organisatie, de reconciliatie van verschillende rekeningen, bijhouden van het klassement enzovoort.
Ben je vrij nieuw in de functie, dan kan je rekenen op een brutoloon van 2.100 tot 2.800 euro per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de organisatie en waar het bedrijf gelegen is. Heb je 3 tot 6 jaar ervaring in een gelijkaardige functie, dan mag je rekenen op een bruto maandloon tussen 2.700 en 3.400 euro, exclusief extralegale voordelen. Heb je 6 jaar ervaring of meer, dan stijgt ook je loon gemiddeld naar zo’n 3.300 tot 3.900 euro bruto per maand.
Als assistent boekhouder aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod…
Een general ledger accountant zorgt voor de codering van facturen en het beheer van betalingen aan klanten en leveranciers. Hij/zij staat in voor de maandelijkse aangiftes, zoals provisies en correcties aan het eind van de maand. Daarnaast is hij/zij eveneens verantwoordelijk voor de jaarlijkse belastingaangifte en het invullen van de BTW-aangifte.
Het bruto maandloon van een startende GL accountant ligt zo’n 200 à 400 euro hoger dan dat van een junior accountant, omdat het takenpakket omvangrijker is en meer verantwoordelijkheden omvat. Wie kiest voor een job binnen GL boekhouding ziet zijn/haar salaris snel stijgen: professionals met 3 tot 6 jaar ervaring verdienen gemiddeld tussen de 3.000 en 4.00 euro bruto per maand. Een senior general ledger accountant met meer dan 6 jaar ervaring mag rekenen op een gemiddeld bruto maandloon van 3.700 tot 4.700 euro.
Is de job van general ledger accountant iets voor jou? Deze bedrijven zijn op zoek…
Als senior of chief accountant fungeer je als het ware als de rechterhand van het management en sta je in voor de controle en opvolging van de algemene operationele boekhouding van de organisatie, én zorg je voor een correcte kwartaal- en jaarafsluiting. Bijkomend sta je in voor de rapportering en trek je de nodige conclusies. Op basis daarvan adviseer je het managementteam zodat de juiste financiële beslissingen kunnen genomen worden.
Hoewel de functietitel vaak hetzelfde is, is er toch een verschil in jobinhoud, afhankelijk van voor welk soort organisatie je werkt: een boekhoudkantoor, een KMO of een grote internationale organisatie. Afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie waar je werkt, mag je gemiddeld rekenen op een bruto maandsalaris van 3.900 tot 5.500 euro. Dat loon wordt in de meeste gevallen aangevuld met een bedrijfswagen, laptop, gsm, maaltijdcheques en een verzekeringspakket.
Een (nieuwe) baan als senior/chief accountant? Go for happy! Die vind je hier…
Waar een chief accountant meerdere boekhoudspecialisten zal aansturen met elk hun eigen specialisatie, richt een teamleader of supervisor binnen AP/AR of GL zich puur op het leiden, superviseren en coachen van het team dat instaat voor de accounts payable, accounts receivable of general ledger. Dergelijke functie zien we voornamelijk in grote ondernemingen of organisaties waar het finance departement per specialisatie georganiseerd is.
Het is dus zeker geen uitzondering dat je als AP/AR of GL boekhouder na enkele jaren doorgroeit naar een team leader of supervisor rol. Op dat moment kan je uiteraard rekenen op een mooi brutoloon van zo’n 3.800 tot 5.700 euro per maand, uiteraard aangevuld met tal van extralegale voordelen.
Verdien jij genoeg? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Als credit collector speel je een belangrijke ondersteunende rol in het financiële departement van een organisatie. Zowel telefonisch als schriftelijk ben jij degene die openstaande facturen zal opvolgen en vragen zal beantwoorden van klanten omtrent facturen en betalingen. Daarnaast hou je deze informatie accuraat bij en zorg je dat wanbetalingen gesignaleerd worden. Een talenknobbel is dan ook een sterke troef in deze functie. Hoe meer talen je spreekt, hoe breder jouw verantwoordelijkheden zullen zijn en hoe sneller je de carrièreladder zal beklimmen.
Als startende credit collector mag je rekenen op een bruto maandloon van 2.200 à 2.900 euro. Van zodra je wat ervaring op zak hebt en meer doet dan een lijst van klanten bellen of betalingsherinneringen sturen, dan stijgt je loon naar ongeveer 2.800 tot 3.400 euro bruto per maand. Credit collectors met meer dan 6 jaar ervaring, die bovendien zelf kunnen inschatten waar er probleemdossiers zijn en balansen kunnen lezen, zien hun loon makkelijk stijgen naar 3.300 tot 4.200 euro bruto per maand, uiteraard aangevuld met extralegale voordelen.
Ben jij een geboren credit controller? Twijfel niet en bekijk snel deze (nieuwe) jobs, op jouw maat…
(ss/kv) - Bron: Waters People
19 april 2024Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
Wat zijn de benodigde verantwoordelijkheden en vaardigheden? En welk salaris mag je in deze functie verwachten?
Of het nu voor de boekhouding, een financieel rapport of jouw belastingaangifte is, we hebben een boekhouder nodig. En liefst een goede.
Financiële profielen – lees: accountants en belastingconsulenten – zijn hun gewicht in goud waard. Accountantskantoren staan te springen om nieuw talent.
Hoeveel hard gecijfer komt er nog kijken bij het zich snel automatiserende beroep van een accountant?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Welke taken heeft een Boekhouder? Jobat geeft je het algemene profiel. Bekijk hier ook alle actuele vacatures voor boekhouders.
Zin om geld of tijd te besparen bij het invullen van je belastingen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje...
Zeven op de tien zelfstandigen die eerst als werknemer aan de slag waren, zijn (veel) gelukkiger wanneer ze niet moeten luisteren naar een baas.