Wie kiest zelf wanneer hij/zij vakantie neemt?
FEIT: België scoort bij de besten als het aankomt op het regelen van de jaarlijkse vakantie. Benieuwd naar wat de cijfers zeggen?
De termen 'dubbel vakantiegeld' en 'enkel vakantiegeld' heb je waarschijnlijk al gehoord, maar wat betekenen ze? Op welk vakantiegeld heb je recht als bediende? Zoë Baats van het Juridisch Kenniscentrum SD Worx geeft antwoord.
Neem je verlof, dan zal je daar op je loonbriefje aan het einde van de maand niets van merken. Je loon loopt gewoon door. Dit is het enkelvoudig vakantiegeld. Voor bedienden die geheel of gedeeltelijk een variabel loon krijgen, moet de werkgever ook vakantiegeld betalen op het variabel deel. Men neemt het variabel loon van de laatste 12 maanden (is betrokkene minder dan 12 maanden in dienst dan neemt men een fractie van de 12 maanden in overeenstemming met de periode van tewerkstelling) en gaat daar een daggemiddelde uit filteren dat je werkgever voor elke vakantiedag extra dient uit te betalen.
Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je 'hoofdvakantie'. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon. In de praktijk kiezen veel bedrijven om praktische redenen voor één uitbetalingstijdstip bijvoorbeeld samen met de loonberekening van de maand mei of juni. Ook hier geldt het principe dat bedienden die geheel of gedeeltelijk met variabel loon worden bezoldigd recht hebben op dubbel vakantiegeld op het gemiddeld variabel loon van de twaalf vorige maanden.
1. Hoe wordt je vakantiegeld berekend als je ontslag neemt?
De werkgever moet het vakantiegeld afrekenen op het moment dat de bediende uit dienst gaat, onder de wapens geroepen wordt of zijn beroepsactiviteit tijdelijk stopzet in het kader van voltijds tijdskrediet. Hij of zij moet met andere woorden het enkel én dubbel vakantiegeld betalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar. Dit vervroegd vakantiegeld bedraagt 15,34% van het loon van het lopende kalenderjaar.
Het totale bedrag dat je krijgt eens je vertrekt (het vertrekvakantiegeld of saldo vakantiegeld), bestaat enerzijds uit het vakantiegeld voor de dagen dat je nog niet hebt opgenomen in het jaar waarin je vertrekt en anderzijds uit het vakantiegeld voor de dagen die je het jaar daarvoor verdiend hebt. Dit vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34% van het loon van het vorige kalenderjaar, maar moet slechts worden berekend voor zover de bediende zijn vakantierechten nog niet heeft genoten.
2. Hoe wordt het vakantiegeld berekend als je deeltijds gaat werken?
De werkgever moet het vakantiegeld afrekenen wanneer een nieuwe arbeidsovereenkomst (of een addendum) met de bediende wordt gesloten die het gemiddelde aantal uren per week verlaagt. De volledige afrekening van het vakantiegeld moet gebeuren bij de uitbetaling van het loon van de maand december van het jaar waarin deze vermindering plaatsvindt.
Bij volgende verminderingen van prestaties dient het vakantiegeld te worden afgerekend:
In december moet de werkgever betalen: het vervroegd enkel en dubbel vakantiegeld dat 15,34% bedraagt van het loon van het lopende kalenderjaar en het saldo enkel en dubbel vakantiegeld dat 15,34% bedraagt van het loon van het vorige kalenderjaar, indien dit nog niet werd uitbetaald. Vaste eindejaarspremies mogen echter niet opgenomen worden in de loonbasis bij deze afrekening.
i.s.m. SD Worx
2 augustus 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
FEIT: België scoort bij de besten als het aankomt op het regelen van de jaarlijkse vakantie. Benieuwd naar wat de cijfers zeggen?
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Maak je je soms zorgen over je financiën? Het klinkt misschien gek, maar uit je vakantie naar de zon, de bergen of de woestijn, kun je heel wat leren over geld.
Naar het einde van het jaar toe duiken er soms praktische problemen op rond de opname of het overdragen van resterende vakantiedagen. Hoe zit het nu juist?
Ik heb dit jaar niet al mijn vakantiedagen opgenomen... Wat nu? Wij vertellen je hoe de vork precies in de steel zit.
Deeltijdse werknemers hebben dezelfde rechten als voltijdse werknemers maar in verhouding tot hun prestaties. Dit telt evenzeer bij de bepaling van de vakantierechten.
In de maanden mei en juni wordt aan de bedienden meestal het dubbel vakantiegeld uitbetaald. En dat kan aardig schrikken zijn: soms krijg je geen of slechts een deel van je loon.
Het gebeurt wel vaker dat collega's op een zelfde moment vakantie willen nemen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om extra werkdruk op te vangen.
Zo'n 45% van de Vlaamse werknemers blijft tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken. Wat zijn de gevolgen? En hoe kan je wél ten volle van je verlof genieten?