Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
We dromen er maanden op voorhand van: onze jaarlijkse vakantie. Nog juist even je rechten en plichten nalezen en je kan je koffers pakken!
Uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx en research en marketing agency iVox blijkt dat de gemiddelde Belgische werknemer iets meer dan 2 weken vakantie nodig heeft om de batterijen weer optimaal op te laden. Hiermee komt België dicht in de buurt van het Europese gemiddelde van 17,3 vakantiedagen.
Wie de volledige resultaten van het onderzoek bekijkt, merkt meteen een aantal opmerkelijke verschillen op: van slechts 8,5 gewenste vakantiedagen in het Verenigd Koninkrijk tot 27,1 dagen in Spanje en zelfs 34,1 dagen in Finland.
Van 22 tot 46 dagen: hoeveel vakantie krijg jij?
Voor wie nood heeft aan wat leerrijke vakantielectuur op zijn of haar vakantiebestemming of staycation: dit zijn bijkomende resultaten die uit het onderzoek gefilterd werden.
De helft van de Belgische werknemers (49%) geniet duidelijk meer van een langere vakantie dan van een kortere vakantie of verlengd weekend (36%).
Ter vergelijking: een kortere vakantiebreak is nog minder populair in Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen (in Zweden zelfs slechts 24%).
Verlof wordt in België gemiddeld een maand (31 dagen) op voorhand aangevraagd. Lijkt lang? In Duitsland moet je je verlof gemiddeld 75 dagen op voorhand aanvragen… In Zweden (gemiddeld 26 dagen), Noorwegen (14 dagen) en Italië (11 dagen) daarentegen verloopt de aanvraagprocedure dan weer een pak vlotter en vlugger.
Wist-je-datje: 42% van de Belgische werknemers hoeft zijn verlofdagen zelfs helemaal niet op voorhand aan te vragen, meteen de allerhoogste score in Europa. 58,4% van hen kan zelfs vakantie à la carte nemen wanneer hij of zij daar nood aan heeft.
Lees ook: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
42% van de Belgische werknemers neemt elk jaar in dezelfde periode vakantie. Hiermee scoren ze iets hoger dan het Europese gemiddelde van 37% en zijn ze te vergelijken met de Nederlanders (45%), de Italiaanse (42%) en Spaanse (39%) werknemers.
Ter vergelijking: bij Finse werknemers verkiest slechts 23% een vaste vakantieperiode.
Wist-je-datje: vooral getrouwde en samenwonende werknemers houden vast aan een jaarlijkse, vaste vakantieperiode. Singles zijn dan weer flexibeler: slechts 1 op 3 verkiest een jaarlijkse vaste vakantieperiode.
Ontdek: 10 tips om optimaal te genieten van je vakantie
40% van de Belgische werknemers is bereid om onbetaald verlof op te nemen wanneer het wettelijk aantal toegestane vakantiedagen opgesoupeerd is.
Ter vergelijking: ook Zweedse (44%), Engelse (43%) en Finse (42%) werknemers staan hiervoor open. Spaanse werknemers (27%) dan weer een pak minder.
Extra: Is onbetaald verlof een recht?
(fd) - Bronnen: SD Worx & iVox
8 juli 2022We dromen er maanden op voorhand van: onze jaarlijkse vakantie. Nog juist even je rechten en plichten nalezen en je kan je koffers pakken!
En wat zijn de gevolgen van verlof zonder wedde? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian. Zijn antwoord?
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Nogal wat mensen kijken uit naar vakantie. Die gedachte aan welverdiend verlof bezorgt helaas niet iedereen een gelukzalig gevoel...
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?