Zelfstandige is zuinig met vakantie
De Belgische zelfstandige neemt gemiddeld 19 dagen vakantie per jaar. Amper een kwart neemt evenveel vakantie als werknemers.
Heb je het ook gehad met de lange, onderbetaalde werkdagen op kantoor of in het atelier en lijkt een carrière als succesvolle zelfstandige jou wel iets? Wat je droom ook is, go for happy!
Wanneer je uiteindelijk de keuze maakt om aan je carrière als zelfstandig ondernemer te beginnen, hou je er best rekening mee dat je in de meeste gevallen heel wat uurtjes per week zult kloppen. Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt dus als een bus en dat blijkt ook uit de cijfers.
“Tijd is relatief. Efficiënt doen wat je graag doet, werken met mensen dus, daar gaat het over. Die cumuleren samen meer werktijd dan je zelf ooit kan presteren", getuigt Jeroen Soenen, zaakvoerder van webfirma Plenso. "Sta ten dienste van anderen en zie dat niet als tijdsverlies. En durf tegelijk goed delegeren. Zo heb je constructieve contacten en een dynamische structuur in en rond jouw firma."
TEST: Ben jij nog blij met je huidige job?
"Passie en plezier, en weten dat wat je doet er toe doet, is de sleutel tot werktijd die energie oplevert in plaats van die te verliezen. Een uur waarin je doet wat je graag doet en waarbij je appreciatie voelt van derden en een gevoel van voldoening krijgt, is heel veel waard is. Daar haal ik energie uit. Die ik weer investeer in doen wat ik kan, graag wil en goed doe.”
Volgens een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta blijkt namelijk dat 7 op 10 zelfstandigen gemiddeld meer dan 40 uur per week werkt. Dat aantal ligt dus beduidend hoger dan dat van de doorsnee voltijdse werknemer die gemiddeld zo’n 38 tot 40 uur per week werkt. Iets meer dan een derde van de zelfstandigen (36,6%) werkt zelfs langer dan 50 uur per week.
CHECK: Hoeveel uren mag je per dag werken?
De grote verantwoordelijkheid, de sluimerende onzekerheid en de lange werkdagen zorgen er dan ook voor dat het niet altijd makkelijk is om thuis optimaal te kunnen deconnecteren en het vele werk even aan de kant te schuiven. Niet dat ze dat zo erg vinden want 65% vindt die huidige werk-privébalans met al z’n vrijheid en flexibiliteit best prima.
“Ons bedrijf is een b2b dienstenbedrijf dat ik 22 jaar geleden opgericht heb. De start-up van toen is ondertussen serieus uitgebreid", aldus Soenen. "Tussen mijn 25 en 30 jaar werkte ik gemiddeld 65 uur per week. We gingen als een speer en er was veel jong volk op de werkvloer. Nu - op mijn 48 - werk ik nog 50 uren per week. Degressief doorheen de week. Minder personeel, maar geroutineerd en afgestemd op elkaar. Nu ziet mijn werkschema er ongeveer zo uit: maandag 12 uur, dinsdag 11 uur, woensdag 10 uur, donderdag 9 uur, vrijdag 8 uur en sinds dit jaar niet meer op zaterdag en zondag. Daar ben ik heel blij mee.”
6 tips: Werk minder, leef beter...
Toch is er ook een keerzijde van de medaille. Zo geeft 59% van de ondervraagde zelfstandigen toe dat ze inderdaad wel behoorlijk lange dagen werken. 68% geeft zelfs aan dat het einde van de limieten en het begin van de rode zone stilaan in zicht komen.
Het is als zelfstandige dan ook voortdurend een uitdaging om alle bordjes in de lucht te houden en zowel een succesvolle business uit te bouwen en tegelijkertijd voldoende tijd voor het gezin en voor zichzelf (een hobby of sporten, bijvoorbeeld) in te plannen.
ONTDEK... Wat doe je best met je overuren: extra loon of extra recup?
“Veel werken gedreven door doelen en passie, is mooi. En nodig. Maar mag niet recht evenredig voor geluk en inkomen staan", vindt Soenen. "Een ondernemer, eigenlijk iedereen, moet in acht nemen dat alle energie sowieso ook per definitie tanend is doorheen de tijd. Succes is ook in je levensonderhoud en levensstandaard kunnen voorzien door de tijdsinvestering en tijdsdruk af te bouwen. Persoonlijk werk ik iedere dag van de week een uurtje minder. Nu ik 48 ben, zeker als papa, zijn de weekends ook vrij.”
Die dagdagelijkse struggle is dan ook voor heel wat ondernemers perfect herkenbaar. Net als de kick wanneer een deal of project uiteindelijk succesvol afgesloten kan worden.
Conclusie: zelfstandig ondernemen kan je leven verrijken maar het is en blijft een vak apart waarvoor je de juiste persoonlijkheid en mindset moet hebben. Ben je bereid om je helemaal te “smijten” en kijk je niet naar een uurtje meer of minder werken, dan is een job als zelfstandige de mooiste job ter wereld!
Toch niets voor jou? Go for happy… en solliciteer voor een job bij de werkgever van je dromen!
(fd)
15 september 2023De Belgische zelfstandige neemt gemiddeld 19 dagen vakantie per jaar. Amper een kwart neemt evenveel vakantie als werknemers.
Er is een stijgende lijn te zien in het aantal Belgen met een tweede job. Maar waarom is dat nu zo populair? We nemen de cijfers onder de loep.
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Zelf je verlof kiezen, je werkplanning zelf invullen, geen baas meer die je komt storen, … Voor heel wat werknemers lijkt een carrière als freelancer een droom.
Hard werken ligt in onze aard, daarom nemen ook veel mensen hun werk mee naar huis. Hoe komt dit?
Sta je ’s ochtends op met werk, en neem je het ‘s avonds mee naar bed? Voel je je schuldig om een snipperdag? Dat hoeft niet zo slecht te zijn als je denkt.
We vroegen Jan Quintiens (47) uit Hasselt naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
We vroegen Robbert De Wit (25) uit Tessenderlo naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
Het zoeken naar werk kan soms aanvoelen als een neverending story. Toch mag je de moed niet laten zakken. Deze tips geven jou alvast een duwtje in de rug.