Opleidingen
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Hoeveel opleiding volgde jij dit jaar?

Hoeveel opleiding volgde jij dit jaar
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.

1 jaar na de invoering van het verplichte opleidingsplan voor werkgevers met minstens 20 werknemers blijft de Belgische bediende achter in het volgen van opleidingen. Dat blijkt uit een analyse van HR-specialist Bright Plus.

Dat gemiddelde van 3,4 dagen per jaar ligt niet enkel onder de huidige opleidingsverplichting van 4 dagen. Maar ook flink onder de 5 opleidingsdagen die een jaar geleden in de arbeidsdeal werden opgenomen. De betreffende arbeidsdeal treedt in januari 2024 in voege.

Geen enkele generatie haalt de ondergrens van die 5 dagen en enkel Gen Z (geboren in of na 1996) blijft met 4,8 dagen boven de huidige verplichting. Gen Y of de millenials (geboren tussen 1981-1995) volgde 3,7 opleidingsdagen, Gen X (1965-1980) deed er 3 en de babyboomers (geboren in of vóór 1964) strandden op 2,1.

Over het algemeen verkiezen bedienden gemiddeld 7,7 dagen opleiding. Maar een gebrek aan tijd speelt hen parten, en ook het feit dat het aanbod onvoldoende duidelijk of relevant is.

Lees ook: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?

Verschil in leeftijd

Jongere medewerkers zijn meer geneigd om een opleiding te volgen. De positieve motivatie lijkt namelijk groter bij de jongere medewerkers: zes op de tien Gen-Z’ers (58.3%) vindt het zinvol om een opleiding te volgen om bij te blijven met nieuwe skills. Bij de babyboomers ligt dat een stuk lager met 45%.

CHECK: Vlaams opleidingsverlof zit in de lift

Volgens motivatie-expert Hermina Van Coillie, die bij het onderzoek betrokken was, is het van belang om te begrijpen wat de visie van de medewerkers op hun job en professionele toekomst is. “Logischerwijs zijn daar verschillen in afhankelijk van de anciënniteit en leeftijd van medewerkers”, vindt ze.

Ontdek: Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?

Cultuur

Door in te zetten op een beleid dat medewerkers niet alleen ondersteunt in hun professionele groei, maar ook hun autonomie respecteert, creëren werkgevers, volgens haar, een omgeving waarin leren en ontwikkelen niet alleen een verplichting is, maar ook een waardevolle bron van motivatie en voldoening.

“Het gaat verder dan slechts het aanbieden van opleidingen, maar om een cultuur waarin leren synoniem staat voor groei en vooruitgang, op professioneel en persoonlijk vlak.”

Extra: Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?

(William Visterin)

15 december 2023
Anderen bekeken ook