Wat veroorzaakt stress? En hoe ga je ermee om?
Zijn we gedoemd om deze toenemende en ziekmakende stress hulpeloos te ondergaan? Het antwoord is gelukkig “neen”. Maar hoe ga je te werk?
Opvallend: het aandeel arbeiders dat energie haalt uit zijn job ligt bijna 20% lager dan bij directie- en hogere kaderleden. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête die HR-dienstenverlener SD Worx sinds 2009 voert bij 2.500 Belgische werknemers.
30,8% van de Belgische werknemers ondervindt regelmatig stress van een onaanvaardbaar niveau, in 2009 was dit nog 26,5%. De mentale en emotionele belasting van de job, de tijdsdruk en de hoeveelheid werk hebben de grootste impact (82%) op het stressniveau van de werknemer.
Een tweede belangrijke bepalende factor is de sociale omgeving (64,7%). Het gaat hier meer bepaald om de mate waarin de organisatie bezig is met het welzijn van haar medewerkers en de mate waarin de leidinggevende oog heeft voor het menselijke aspect. Een derde belangrijke factor is de bedrijfscultuur (59,8%).
In vergelijking met zeven jaar geleden zijn er niet alleen meer werknemers met stress, maar ook minder energievolle werknemers. In 2009 gaf nog 79,1% van de werknemers aan dat ze voldoende energie haalden uit hun job, in 2016 is dit percentage met meer dan 5% gedaald tot 73,7%.
Mannen en vrouwen ervaren nagenoeg evenveel stress en energie op het werk. Ook de leeftijd heeft geen significante impact op het stress- en energieniveau. Alleen bij de 35- tot 44-jarigen ligt het aandeel werknemers met een onaanvaardbaar stressniveau iets hoger dan in de andere leeftijdscategorieën.
De personeelscategorie heeft dan weer wél een sterk effect op het energieniveau van de werknemer: hoe hoger het functieniveau van de werknemer, hoe meer energie hij uit zijn job haalt. Zo halen 69,7% van de arbeiders energie uit hun werk, tegenover 89,2% van de directie- en hogere kaderleden.
“De tevredenheid met de job, de erkenning die men krijgt en de groeimogelijkheden liggen hoger naarmate het functieniveau van de medewerker binnen de organisatie stijgt”, verklaart Lorenzo Andolfi, HR-adviseur bij SD Worx. “Dat net deze drie elementen de meeste invloed hebben op het energiepeil, verklaart het grote verschil. In stressbeleving zien we dan weer geen opmerkelijk onderscheid binnen de verschillende personeelscategorieën.”
Om het stress- en energieniveau van werknemers te meten, ontwikkelde SD Worx de ‘Pulse’ app. Aan de hand van enkele korte vragen, rechtstreeks aan de werknemer, peilt de app in real time naar onder andere de werklast, het energiepeil of het gevoel van stress.
Managers ontvangen de anonieme resultaten van hun medewerkers en krijgen een zicht op de evolutie van het stress- en energieniveau. De resultaten zijn anoniem, maar men kan wel afdelingen met elkaar vergelijken. Zo komen leidinggevenden te weten waar de risico’s hoog zijn en waar dus bijsturing nodig is.
Organisaties kunnen zo hun beleid bijsturen en langdurig verzuim of burn-outs voorkomen. De app wil werkgevers en werknemers sensibiliseren om thema’s zoals werklast en stress bespreekbaar te maken en concreet aan te pakken.
(pg/kv) - Bron: SD Worx
Zijn we gedoemd om deze toenemende en ziekmakende stress hulpeloos te ondergaan? Het antwoord is gelukkig “neen”. Maar hoe ga je te werk?
Spring jij bij het krieken van de dag vlotjes uit bed? Dan heb je meer energie dan je collega’s die langer onder de wol blijven liggen.
Een op de drie Belgische werknemers heeft last van stress, slaapproblemen of psychische uitputting. Bij de Franstaligen is dat zelfs 36 procent.
Enkele tips voor mensen die tijdens het werk stiekem willen ontspannen.
Koffie, gezond? Jazeker, toch als we verschillende studies mogen geloven. Enkele wetenschappelijk bewezen 'gezondheidsvoordelen' van koffie op een rij …
Heb je je al eens afgevraagd of je je job graag doet? Geen zorgen. Zoek gewoon een job die écht bij je past.
België staat op de 55ste plaats (op 64) op de Total Workforce Index. Dat is een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen!
Wat zijn de kernverantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden van een General Ledger Accountant? Welk loon krijgen ze betaald?
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.