Mag ik als jobstudent elk type werk verrichten?
Mijn baas zet me als jobstudent in voor allerlei klusjes. Maar mag ik ook elk type werk verrichten?
Sinds 2023 mogen studenten tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur. 29% van de jobstudenten geeft aan hier dit jaar gebruik van te maken en dus meer te zullen werken. Ongeveer vier op de tien studenten zou eveneens meer uren willen kloppen, maar zegt dat het niet combineerbaar is met de studies. Dat blijkt uit de jaarlijkse studentenstudie van Randstad bij 1.000 studenten.
FAQ: Alles wat je over studentenjobs moet weten
Studenten geven aan gemiddeld 66 dagen per jaar te werken. Dit is een stijging in vergelijking met vorig jaar (60 dagen) en de jaren daarvoor.
Ook de mediaan voor het aantal gewerkte dagen ligt een stuk hoger: 50 dagen. Dat is 10 dagen meer dan vorig jaar. Het grote verschil tussen de mediaan en het gemiddelde wijst op een sterk ongelijke verdeling. Sommige studenten werken eerder beperkt, anderen zeggen haast elke dag aan het werk te zijn. Al gaat het dan niet om voltijdse dagen.
Want dat is inderdaad een verschil: de regeling geldt intussen in uren en niet meer in dagen zoals vroeger. “Door de versoepeling van de wetgeving kunnen studenten nu heel gemakkelijk flexibel werken. Zowel werkgevers als studenten maken hier met de huidige krapte op de arbeidsmarkt sterk gebruik van”, klinkt het bij Wim Van der Linden, woordvoerder bij hr-dienstverlener Randstad. “De omzetting van mogelijk te presteren dagen naar uren heeft een groot effect gehad.”
Op zoek naar een studentenjob? Bekijk het vacatureaanbod en... go for happy!
(William Visterin)
28 juni 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Mijn baas zet me als jobstudent in voor allerlei klusjes. Maar mag ik ook elk type werk verrichten?
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Je hebt een student in de familie, je wilt zelf een studentenjob óf een student aanwerven? Wij overlopen vier kwesties rond wat mag en kan.
Kan je tijdens je studentenjob wel verlof nemen of verantwoord afwezig zijn? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian …
De proefperiode bestaat niet meer voor ‘gewone’ werknemers, maar wél nog voor studenten. Je leest er hier alles over ...
Je hebt je diploma op zak. Dat betekent het begin van een verdiende vakantie. Maar hoe zit het als je bent afgestudeerd? Mag je dan nog werken als jobstudent?