Werk minder, leef beter: 6 tips
Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
“Als er iets is waar veel over gepraat wordt, dan is het geld”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “Hoe je het ook draait of keert, meestal is het magische getal dat nodig is om gelukkig te zijn minder dan de meeste mensen denken (of willen toegeven). En veel minder dan waar de meeste mensen eindeloos naar streven en allerlei zaken voor opgeven.” Het effectief uitrekenen, is meteen ook een goede test om te zien wat je echt belangrijk vindt in het leven. Bovendien heb je niet voor alles geld nodig. Denk aan tijd doorbrengen met geliefden, persoonlijke ontwikkeling of een fantastische ervaring. “Het is een oefening die ik ook dikwijls aanraadt aan de mensen die ik coach: hoeveel mag er van je loon afgaan om een job te doen waar je gelukkig van wordt?”, aldus Annelies Quaegebeur, oprichtster en bezielster van A-Lissome. Ze begeleiden op 15 verschillende locaties in Vlaanderen gemotiveerde professionals die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. .
Meten is weten. Ga door je uitgaven van het laatste jaar en lijst die op per categorie. Bereken het gemiddelde per maand. Wees zeer specifiek en eerlijk over de bedragen. Dat is de enige manier hoe het zal werken. Kijk na een periode of je berekeningen nog kloppen en vul eventueel aan.
Hoeveel hebben jij en je gezin financieel nodig om te overleven? Bereken dit per maand en per jaar. Let op, het gaat hier enkel over het bedrag dat je nodig hebt om de touwtjes aan elkaar te knopen. Sorteer je uitgaven van vorig jaar en maak 2 kolommen: ‘nodig’ en ‘leuk’.
De ‘nodig’-kolom is bedoeld als je overlevingsinkomen. Denk aan je huur of lening, water, gas, elektriciteit, eten, transport, verzekeringen,… Bereken je maandelijks gemiddelde en tel er nog een bedrag bij voor onvoorziene kosten, zoals een herstelling aan je huis of auto.
Dat is de som van de ‘leuk’-kolom. Dan weet je hoeveel je extra nodig hebt bovenop je overlevingsbedrag om een goed leven te leiden. Om dingen te doen die je wil zonder al te gekke uitspattingen: een fijn restaurant bezoeken, op vakantie gaan, juwelen en cadeautjes. Lijst de categorieën op en noteer het maandelijks bedrag dat je hiervoor nodig hebt. Bereken ook het jaarlijks bedrag. Voeg die geldsom toe aan je ‘overlevingsinkomen’ en bepaal zo het bedrag dat je nodig hebt om een goed leven te leiden.
Hoeveel geld heb je nodig om een droomleven te leiden? Bereken het precieze bedrag om elke maand of elk jaar alles te doen waar je van droomt. Noteer enkel de dromen, belevingen en projecten waar je echt aan wil vasthouden.
Denk na over welke luxedingen of -ervaringen je graag op je lijst wil en schat de kost ervan in. Onderzoek desnoods op internet hoeveel het kost. Bij elk item op de lijst vraag je je af hoe belangrijk dit voor je is. Tel dan het maandelijks en jaarlijks bedrag voor dit droomleven samen. Tel het bij het bedrag van ‘goed leven’, zodat je je droombudget kan bepalen.
Nu je al die bedragen in kaart hebt gebracht, weet je waar je vandaag staat en waar je naartoe wil. Trek het overlevingsinkomen, goedlevenbudget of droomlevenbudget af van je huidige jaarlijkse nettoinkomen.
Welk item uit je ‘goed leven’ of ‘droomleven’ zou je echt graag willen realiseren? En hoeveel kost dat? Kies dan een bedrag dat je maandelijks opzij wil zetten. Dan weet je hoelang het duurt voor je jouw beloning krijgt. Stap per stap kom je een beetje dichter bij je doel.
“Je zal merken dat als je dit maandelijks doet, je het geld amper zal missen. Je zal zien dat, als je beseft dat je misschien al verder staat dan je denkt, dat een bevrijdend gevoel geeft”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “Meer inkomen of geld is niet altijd het juiste antwoord…”
Om deze oefening makkelijk thuis te kunnen maken, heeft Annelies Quaegebeur een Excel template gemaakt. Je ontvangt die gratis door haar te mailen op annelies@a-lissome.be.
(mr)
7 februari 2017Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
Een hoger loon mag je financieel dan misschien beter uitkomen, maar vraag jezelf zeker ook af wat je nachtrust jou waard is ...
Zorgen extra euro’s op de loonbrief voor een motivatieboost, of is geld toch niet alles? We namen de proef op de som bij 2.200 Belgische werknemers.
Oké, het gaat niet helemaal goed met de economie. Maar dat betekent niet dat jij je zomaar met het eerste het beste loon tevreden moet stellen.
Voel je het kriebelen om een straaljager te besturen? Of gewoon benieuwd hoeveel militaire piloten verdienen? We doen hun salaris uit de doeken!
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.
Een dutje is dé ultieme vorm van zelfzorg. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om altijd en overal een rustpauze in te lassen...