Belastingen
Vorige

1 van 51

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Hoeveel kost kinderopvang?

kinderopvang
Het is tegenwoordig essentieel om tijdig op zoek te gaan naar opvang voor je kindje, liefst zelfs al vroeg tijdens de zwangerschap. Bij de keuze van een crèche of onthaalouder is het belangrijk om goed na te denken over het totale kostenplaatje. Maar hoeveel kost kinderopvang nu eigenlijk gemiddeld in Vlaanderen?

In Vlaanderen bestaan er twee types van betalende kinderopvang: de groepsopvang (in een crèche) of gezinsopvang (bij een onthaalouder). Wat de kostprijs zal zijn van de opvang die jij uitkiest voor je kindje, hangt af van het statuut van de kinderopvang. In Vlaanderen bestaan er namelijk twee verschillende types:

1. Inkomensgerelateerde kinderopvang (gesubsidieerd door Kind en Gezin)

De meeste crèches en onthaalouders werken met een inkomenstarief, waarbij de kostprijs gebaseerd is op je gezamenlijk belastbaar inkomen en het aantal kinderen ten laste. In 2025 betaal je hier tussen 6,47 euro en 35,89 euro per dag voor opvang. In dat bedrag zitten alle kosten inbegrepen en de tarieven worden jaarlijks geïndexeerd. Kortingen zijn mogelijk in functie van de duur van de aanwezigheid in de opvang, je gezinssituatie, enzovoort.  

Belangrijk om te weten: na de geboorte van een broertje of zusje vraag je best altijd een herberekening van je tarief aan via de website van Kind en Gezin. Vanaf 2 kinderen krijg je namelijk 4,05 euro korting per kind, per dag (cijfer voor 2025).

Een ander voordeel van de inkomensgerelateerde opvang is dat je over 18 respijtdagen beschikt. Dat wil zeggen dat je niet moet betalen voor de dagen waarop je kindje afwezig is. 

2. Niet-inkomensgerelateerde kinderopvang (niet-gesubsidieerd)

In dit type opvang wordt de prijs vrij bepaald, zonder wettelijk bindende schaal. De prijzen variëren dus van crèche tot crèche maar gemiddeld kan je rekenen op een tarief tussen de 28 en 32 euro per opvangdag. In deze prijs zitten echter vaak niet alle kosten inbegrepen. Vraag daarom zeker na wat de mogelijke extra kosten zijn, zoals bijvoorbeeld luiers en verzorgingsproducten.

Je zoon of dochter meenemen naar het werk: mag dat?

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang verwijst naar de zorg en activiteiten die beschikbaar zijn voor kinderen buiten de reguliere schooluren (voor & na schooltijd en tijdens de vakanties). Concreet kan het dan onder andere gaan om opvang op school zelf, in een kleuteropvang met kwaliteitslabel of bij een gezins- of groepsopvang. 

In sommige opvanglocaties betaal je voor je schoolkind een inkomenstarief (gebaseerd op je inkomen en gezinssituatie). Op andere plaatsen geldt dan weer een vrije prijs. Dit betekent dat de opvang zelf de prijs bepaalt, bvb. een vaste prijs per uur of per dag.

Er zijn ook opvanglocaties waar de prijs tussen een wettelijk minimum en maximum ligt. De exacte prijs hangt dan af van de dagen en uren waarop je kind naar de opvang gaat:

Verblijfsduur  Prijs 
Voor en na schooltijd  Een door de opvang te bepalen bedrag per begonnen half uur 
Schoolvrije dag - minder dan 3 uur opvang  Maximum 5,73 euro 
Schoolvrije dag - tussen 3 tot 6 uur opvang  Maximum 8,63 euro 
Schoolvrije dag – 6 uur of langer opvang  Maximum 17,23 euro 
Woensdagnamiddag  Vrije keuze tussen één van deze tarieven 
Extra: 11 dingen die ouders van succesvolle kinderen gemeen hebben

Belastingvermindering voor kinderen jonger dan 3

Is je kind (op 1 januari van het aanslagjaar) jonger dan 3 jaar en heb je kosten voor kinderopvang? Dan moet je bij het invullen van je belastingbrief een keuze maken. 

  • Ofwel kies je ervoor om de uitgaven voor de opvang van je kind in te brengen.
  • Ofwel kies je voor een verhoging van de belastingvrije som. Dit is aangeraden wanneer je weinig of geen opvangkosten hebt.

1. Belastingvermindering voor opvangkosten

Om van deze belastingvermindering te kunnen genieten, dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je kind moet namelijk fiscaal ten laste zijn van jou en je moet als ouder een beroepsinkomen hebben. De opvanginstantie moet erkend zijn of onder toezicht staan van Kind en Gezin, en je hebt een fiscaal attest nodig dat jou bezorgd wordt door de organisator van de opvang.

Je mag voor het aanslagjaar 2025 maximum 16,40 euro per opvangdag inbrengen als uitgaven. De belastingvermindering bedraagt 45% van het uitgegeven bedrag. Ben je een alleenstaande ouder? Dan kan jouw totale belastingvermindering oplopen tot 75%. 

CHECK: 8 life hacks voor werkende mama's en papa's

2. Bijkomende verhoging van de belastingvrije som

Als je bvb. zelf zorgt voor de opvang van je kind of je doet een beroep op een familielid, dan heb je nauwelijks opvangkosten. Als je geen kinderopvangkosten aangeeft op je belastingformulier, heb je recht op een bijkomende belastingvrije som. Voor aanslagjaar 2025 gaat het om 720 euro extra inkomsten waarop geen belastingen betaald moeten worden. Deze som wordt jaarlijks opnieuw bepaald.

Lees ook: Laat je kind spelen voor een betere job later

(lm) - Bronnen: De Roze Doos / Kind en Gezin / Parentia

Anderen bekeken ook

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Over jou
In welke regio ben jij voornamelijk op zoek naar een job?
Jobs in de kijker
Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven Lubbeek

De Wissel vzw

De Wissel vzw Leuven

Jobs in de kijker
Epsilon Cities

Epsilon Cities Meerdere regio's

EcoWerf

EcoWerf Meerdere regio's

Epsilon nv

Epsilon nv Bree

Jobs in de kijker
COCON vzw

COCON vzw Vilvoorde

DE PEUTER

DE PEUTER Meerdere regio's

De Landsbond van Liberale Mutualiteiten

De Landsbond van Liberale Mutualiteiten Elsene

Jobs in de kijker
Industrial Solutions in Sourcing & Stitching

Industrial Solutions in Sourcing & Stitching Geraardsbergen

Nationale Bank van België

Nationale Bank van België Brussel

Guidea, Kenniscentrum Toerisme & Horeca

Guidea, Kenniscentrum Toerisme & Horeca Brugge