Vlamingen in het buitenland missen friet meer dan familie
Volgens een onderzoek van BVN missen Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven, hun nationale gerechten meer dan hun eigen familie …
Uiteraard wordt de prijs van een pak frieten voor een groot deel bepaald door de aardappelprijs. Voor een normaal pakje frieten betaalt de friturist 0,3429 euro aan de aardappelhandelaar. Goed voor 16 procent van de totaalprijs. Opgelet, hier zitten reeds transport- en behandelingskosten ingerekend. Bijgevolg is dit niet het bedrag dat de boer voor zijn aardappelen krijgt.
Goede frietjes zijn natuurlijk ook lekker vettig. Voor het vet wordt per pakje zo’n 0,1369 euro neergeteld, wat overeenkomt met 6 procent van de totaalprijs van de frieten.
Het papier, de bakjes, de plastieken vorkjes: kortom, de verpakking maakt ook een groot deel uit van de frietjesprijs. Ook reclame- en afvalverwerkingskosten mogen niet ontbreken. Samen komt dit neer op 0,0833 euro per zakje friet (4 procent).
Frieten bakken kost uiteraard veel aan gas en elektriciteit. Per pakje gaat zo’n 0,0908 euro (of 4 procent) naar energiekosten.
Een degelijke friteuse, een goed afzuigsysteem, een koeltoog … deze investeringen komen overeen met 6 procent, ofwel 0,1311 euro van de volledige prijs. Ook de huur zit in de frietjesprijs meegerekend: 0,0947 euro of 5 procent.
Een frituur is geen vzw, frituristen werken niet gratis. Ongeveer 1 euro of 45 procent van de totale prijs van het zakje friet wordt door de lonen bepaald.
Meeneemfrietjes vallen onder een btw van 6 procent. Wanneer ter plaatse in de frituur wordt gegeten, geldt een btw van 12 procent. Gemiddeld gezien is 9 procent van een pak frieten btw, goed voor 0,2 euro.
Tot slot houdt een pakje friet nog allerlei andere kosten in. Zo moeten er ook belastingen, verzekeringen, sociale lasten en andere kosten worden betaald. Samen behelst dit 5 procent, of 0,1203 euro van de totale prijs van een pakje friet.
De totale prijs van een pakje friet bedraagt volgens deze berekening dus 2,20 euro. Deze prijs is gebaseerd op recente gegevens van het Nationaal verbond van Frituristen (Navefri).
(nm) – Bron: Belfius / Navefri (Nationaal Verbond van Frituristen)
5 oktober 2012Volgens een onderzoek van BVN missen Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven, hun nationale gerechten meer dan hun eigen familie …
Wij vroegen Cédric Tilliet (20) uit Winksele hoeveel hij verdient….
Te veel werknemers eten ongezond. Nochtans geeft gezonde voeding op het werk meer energie en verhoogt het de productiviteit. Pascale Naessens geeft tips.
Een overzicht van enkele ‘basisproducten’ die je tegenwoordig nog voor een bedrag van 20 euro kan kopen in de landen van de Europese Unie.
Dat het beter kan met onze lunch blijkt uit een recente studie waarin 69 procent van de werknemers aangeeft met gezondere producten te willen lunchen.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Heel wat werkgevers zouden hun personeel liever willen verlonen op basis van hun inzet en prestaties i.p.v. de loonbarema’s en de anciënniteit. Goed idee?
Hoor jij bij de helft van de Vlaamse werknemers die aan het einde van het jaar met een klein eindejaarscadeautje naar huis gaat?