Wat als je werkgever verhuist naar een nieuwe locatie, 50 km verder?
Mijn werkgever verhuist naar een nieuwe locatie, 50 kilometer verder. Welke eisen kan ik als werknemer stellen?
Heb jij een nieuw idee om een procedure eenvoudiger te maken of wil je het bedrijf waarvoor je werkt een nieuwe look & feel geven, maar staat je werkgever daar niet voor open? Die kans is groot. Belgische werknemers hebben heel wat minder inspraak in de organisatie van hun bedrijf dan andere Europese werknemers.
56% van de Belgische werknemers vindt dat hij of zij te weinig inspraak heeft op het werk. Hiermee scoren we het slechtst in vergelijking met onze buurlanden. In Duitsland, Frankrijk en Luxemburg is ongeveer vier op de tien werknemers ontevreden over de mate van impact die ze kunnen uitoefenen op de werkvloer. Nederland scoort het best op dit onderdeel met 31% en dus slechts drie op tien ontevreden werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx. In vergelijking met 2009, toen SD Worx dit onderzoek voor het eerst voerde, is dit nauwelijks geëvolueerd.
Hier tegenover staat dan wel, dat België, in vergelijking met andere Europese landen, zeer goed scoort op de mate van autonomie en zelfstandigheid op de werkvloer. Meer dan 86% van de Belgische werknemers is hier heel tevreden over.
Als je bij een groot bedrijf werkt, is er een grotere kans dat je ontevreden bent over de mate van inspraak. Bij organisaties van meer dan vijfhonderd werknemers, geeft slechts 41% van de ondervraagden aan tevreden te zijn. Bij kmo’s is meer dan de helft van de werknemers tevreden.
Ook de bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol. In een organisatie met veel hiërarchie, vindt 7 op 10 werknemers dat er te weinig inspraak is. In bedrijven waar een familiecultuur heerst, dat wil zeggen dat traditie en loyaliteit belangrijk zijn, ligt dat cijfer een stuk lager (40%).
Lorenzo Andolfi, HR Advisor bij SD Worx, licht de cijfers toe: “Terwijl personalisering in de relatie tussen werkgever en werknemer toeneemt en medewerkers meer en meer zelf aan het stuur zitten van hun carrière, blijkt toch dat hun inspraak in bedrijven erg beperkt blijft.
Een werknemer die weinig inspraak heeft, voelt zich minder betrokken. Hij heeft vaak het gevoel dat hij vervangbaar is en de loyaliteit ten opzichte van zijn werkgever is minder dan in bedrijven waarbij men meer inspraak heeft. Dat zegt ook Lorenzo Andolfi van SD Worx. “Dat is jammer, want internationale studies tonen aan dat werknemers die meer inspraak hebben, meer betrokken en geëngageerd zijn. Daardoor kunnen ze een grotere economische meerwaarde voor het bedrijf betekenen. Bedrijven hebben er dus alle belang bij werknemers voldoende inspraak te geven en hen te betrekken bij het besluitvormingsproces. Dat kan bijvoorbeeld door in kleinere teams te werken, waardoor de communicatie directer wordt, de samenwerking transparanter en, bijgevolg, ideeën sneller in acties kunnen worden omgezet.”
Toch is er ook goed nieuws. Belgen zijn wel tevreden met de mate van autonomie in hun job. Ze mogen hun werk ook zelf inplannen. Daarbij scoren we ook beter dan onze Europese collega’s. Bijna drie vierde van de Belgen vindt dat ze hun werk genoeg zelf kunnen regelen en meer dan 85% is tevreden met de mate van autonomie. Toch moeten we de duimen leggen tegen onze Noorderburen. In Nederland is meer dan 87% van de werknemers tevreden met de zelfstandigheid in de job.
Wil je zelf meer te zeggen hebben op je werk? Laat je werkgever zeker weten dat uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid verhoogt wanneer werknemers meer inspraak hebben. Wie weet mag jij dan eindelijk dat ene creatieve idee beginnen uitwerken.
(mr)
8 juni 2018Mijn werkgever verhuist naar een nieuwe locatie, 50 kilometer verder. Welke eisen kan ik als werknemer stellen?
Een nieuwe wet verplicht werkgevers om stress en burn-out op de werkvloer te bestrijden, maar van 1front tussen werkgevers en werknemers is nog geen sprake.
6 negatieve dingen die onzekere personen vaak denken en wat ze hieraan kunnen veranderen …
Wil je succesvol communiceren met je collega’s of baas? Dan telt niet alleen wat je zegt. Hoe je de boodschap overbrengt, is ook van belang.
Is het gedaan met het jaarlijkse evaluatiegesprek? Wat is dan het alternatief? JBC kwam met een positief en vernieuwend systeem op de proppen.
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
Je diploma is binnen! Gedaan met leren. Of toch niet? Je hele leven lang blijf je leren, dat weten ze ook bij HR-dienstverlener Securex.
In België ben je qua loon sowieso verzekerd van minstens 1.955 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Een pak meer dan het Europees gemiddelde, zo blijkt!