Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Hoeveel hou jij over van 500 euro opslag?

500 euro opslag
Een schouderklopje of dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?

Spoiler alert: niets is wat het lijkt.

Van pakweg 500 euro bruto opslag kun je wel eens enthousiast worden. Toch hou je er maar best rekening mee dat er maandelijks geen 500 euro extra op je bankrekening zal gestort worden. Het nettoloon zal namelijk een pak lager zijn.

  • Heb je een brutoloon van 2.500 euro en krijg je een loonsverhoging van 500 euro bruto? Dan hou je er momenteel netto ongeveer 135 euro van over.
  • Verdien je maandelijks 5.000 euro, dan zul je van diezelfde opslag ongeveer 205 euro overhouden.
Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

Broekzak-vestzak

De reden waarom je netto zo weinig overhoudt aan die welverdiende loonsverhoging is omdat het extra inkomen zwaar belast wordt. Vooral de lagere inkomens die een jobbonus ontvangen, zijn hiervan de dupe.

Dit komt omdat ze door hun lagere loon (tot maximaal 3.000 euro bruto in 2024, tot maximaal 3.100 euro bruto in 2025) aanspraak maken op een jaarlijkse financiële tegemoetkoming… die uiteraard wegvalt wanneer ze door een loonsverhoging opeens boven de voorziene loongrens vallen.

Gelukkig met wat je verdient?

Resultaat: geen extra financiële tegemoetkoming meer, waardoor het effect van die loonsverhoging een heel stuk kleiner lijkt. Hogere inkomens hebben die jobbonus niet waardoor de berekening anders verloopt en het netto bedrag iets hoger ligt. Kortom, hoe een kat in een zak je blij kan maken met een dooie mus.

Ontdek: Krijg jij meer loon in 2024?

Geen ideale situatie

Niet alleen voor werknemers is de fiscale realiteit een domper op de arbeidsvreugde, ook voor werkgevers is het geen ideale situatie. Zij betalen sowieso nog extra loonkosten op de voorziene loonsverhoging.

De “promotieval” waarbij je baas uiteindelijk meer betaalt dan wat jij overhoudt, zorgt ervoor dat een cafetariaplan of bijkomende extralegale voordelen steeds populairder worden als mogelijke loonsverhoging. Die worden tenslotte minder zwaar belast en zijn bovendien ook nog eens fiscaal voordeliger voor beide partijen.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

(fd)

16 februari 2024
Anderen bekeken ook