Zo krijg je opslag in 9 simpele stappen
Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Van pakweg 500 euro bruto opslag kun je wel eens enthousiast worden. Toch hou je er maar best rekening mee dat er maandelijks geen 500 euro extra op je bankrekening zal gestort worden. Het nettoloon zal namelijk een pak lager zijn.
Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
De reden waarom je netto zo weinig overhoudt aan die welverdiende loonsverhoging is omdat het extra inkomen zwaar belast wordt. Vooral de lagere inkomens die een jobbonus ontvangen, zijn hiervan de dupe.
Dit komt omdat ze door hun lagere loon (tot maximaal 3.000 euro bruto in 2024, tot maximaal 3.100 euro bruto in 2025) aanspraak maken op een jaarlijkse financiële tegemoetkoming… die uiteraard wegvalt wanneer ze door een loonsverhoging opeens boven de voorziene loongrens vallen.
Resultaat: geen extra financiële tegemoetkoming meer, waardoor het effect van die loonsverhoging een heel stuk kleiner lijkt. Hogere inkomens hebben die jobbonus niet waardoor de berekening anders verloopt en het netto bedrag iets hoger ligt. Kortom, hoe een kat in een zak je blij kan maken met een dooie mus.
Ontdek: Krijg jij meer loon in 2024?
Niet alleen voor werknemers is de fiscale realiteit een domper op de arbeidsvreugde, ook voor werkgevers is het geen ideale situatie. Zij betalen sowieso nog extra loonkosten op de voorziene loonsverhoging.
De “promotieval” waarbij je baas uiteindelijk meer betaalt dan wat jij overhoudt, zorgt ervoor dat een cafetariaplan of bijkomende extralegale voordelen steeds populairder worden als mogelijke loonsverhoging. Die worden tenslotte minder zwaar belast en zijn bovendien ook nog eens fiscaal voordeliger voor beide partijen.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
(fd)
16 februari 2024Het idee alleen al om op je baas af te stappen en opslag te vragen, doet bij velen de knieën knikken... Jobat stoomt je klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Jij en je collega doen hetzelfde werk, en toch verdien jij op het einde van de maand minder. Frustrerend, maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten...
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
De salarisgroei van Belgische bedienden is de hoogste in meer dan twintig jaar...
Wie droomt van een hoger salaris, moet meestal eerst langs de baas passeren om opslag te vragen. Wat is hiervoor de perfecte timing?
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?