De ene consultant is duidelijk de andere niet … Sommige worden telkens voor niet meer dan een paar uur ingezet, terwijl anderen permanent lid worden van het managementteam van het bedrijf dat hen inhuurt. Wat hen bindt is het feit dat ze allemaal een niet altijd even duidelijk probleem van hun klant vertalen naar een concrete onderzoeksvraag die ze vervolgens proberen te beantwoorden. Aangezien het om advies gaat, is de klant dan vrij om dit al dan niet te volgen.
De meeste consultants werken op projectbasis, maar als de ingehuurde specialist werkelijk voor lange tijd verantwoordelijkheid gaat opnemen, dan spreken we van interim management.
In het algemeen vertrekt een consultant vanuit een probleemanalyse, verzamelt hij informatie, ontwikkelt hij vervolgens een strategie en begeleidt hij de uitvoering ervan. Veelal werken de adviseurs niet alleen, maar in teamverband.
Bedrijven huren consultants vooral in voor het inhoudelijk onafhankelijke advies dat zij kunnen leveren omdat zij, als apart bureau, niet rechtstreeks aan het bedrijf zelf verbonden zijn. Slechts zelden werkt een consultant binnen één bedrijf.
De meeste adviesbureaus hebben hun eigen specialisatie. Dat kan gaan van juridisch en financieel advies over managementadvies tot advies in verband met ICT. Naast deze grote vakgebieden zijn er ook voor zowat alle mogelijke specialisaties adviesbureaus te vinden. Denk maar aan adviesbureaus voor archeologie, mobiliteit, ruimtelijke ordening, HR of reclame en marketing.
Ook de grootte van een adviesbureau kan erg uiteenlopen. Sommige freelancers bieden hun diensten helemaal alleen aan, er zijn kleine bureaus en er zijn ook de grote internationale bedrijven met een heel divers pakket aan consultancydiensten. Bekende voorbeelden van deze laatste categorie zijn onder meer Accenture, Boston Consulting Group, Capgemini, Deloitte, Hay Group, KPMG, McKinsey & Company en PwC.
Binnen en buiten bedrijven woeden vaak verhitte discussies over de tarieven van externe adviseurs. De hamvraag blijft steeds of consultants wel voldoende toegevoegde waardencreëren om hun tarieven te rechtvaardigen. Voorstanders wijzen op het feit dat adviesbureaus heel specifieke expertise en kennis kunnen aanbrengen, terwijl tegenstanders benadrukken dat het ‘slechts’ om advies gaat en dat de bureaus ook steeds proberen om de bedrijven op allerlei manieren afhankelijk te maken van hun diensten.
Aangezien ook de overheid grote sommen (publiek) geld uitgeeft aan consultancybureaus liggen deze al geruime tijd onder vuur. Velen menen dat snoeien in consultancyopdrachten een eerste mogelijkheid tot besparing in de overheidsuitgaven vormt. Ook in Nederland ligt het onderwerp gevoelig. Van voormalig minster van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst is de volgende boutade bekend: “Weet u wat het verschil is tussen een consultant en een trolleybus? Een trolleybus stopt als hij de draad kwijt is.”
Consultancybureaus maken zelden hun uurtarieven per klant bekend. Toch mag een bedrijf al snel rekenen op 150 à 200 euro per uur voor een junior consultant.
De site Consultancy.nl deed een analyse van de uitgaven van de gemeente Utrecht aan adviesbureaus. Zij hadden volgende uurtarieven betaald:
Bureau |
Uurtarief |
Fakton |
225 euro/uur |
Deloitte |
188 euro/uur |
PwC |
187 euro/uur |
KPMG |
185 euro/uur |
Brink Groep |
169 euro/uur |
Hiemstra & De Vries |
141 euro/uur |
Andere |
>150 euro/uur |
In deze lijst staan geen tarieven van strategische adviesbureaus. Het is geweten dat de gemiddelde uurtarieven bij dat soort bureaus beduidend hoger liggen dan die van management consulting en ICT consulting bureaus.
Tarieven van consultants van gerenommeerde strategieadviesbureaus liggen gemiddeld boven de 300 euro per uur en kunnen voor de meest senior profielen (partners, directors …) oplopen tot boven de 500 euro per uur.
Als je dan ook nog eens bedenkt dat consultants meestal in team werken, dan besef je al snel dat je voor een dagje advies inwinnen bij specialisten best wel eens erg diep in je buidel zal mogen tasten. Maar goed, zoals iedereen weet: goede raad is goud waard.
31 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Danny (58) werkt al meer dan 35 jaar voor de FOD Financiën en bouwde er zijn carrière mooi uit. We vroegen hem wat hij doet en hoeveel hij verdient…
Door de digitalisering hebben sociale secretariaten het takenpakket serieus zien veranderen. Het gevolg is dat er ook totaal andere profielen nodig zijn.
Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Het concept van de open kantoorruimte bestaat al langer, maar wint aan populariteit. Toch is deze indeling niet voor iedereen weggelegd...
Ben jij een talentvolle developer? De Lijn daagt je uit tot een challenge!
Heb je een CV vol ervaringen en lijkt het alsof je iedere paar jaar van carrièrepad wisselt? Dan ben je waarschijnlijk een multipotential. Maar hoe overtuig je werkgevers dat dit jouw kracht is?
In zijn boek ‘Co-Intelligence’ introduceert Ethan Mollick vier principes voor effectief gebruik van artificiële intelligentie (AI)...
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?